Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký olej do převodovky”

Od: mazetojedeto odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, v mazacích plánech shellu jsem dohledal, že mám mít v převodovce olej GL-4 75W. Na trhu je nepřeberné množství výrobců a taky u olejů jsou i různá další označení. Našel jsem olej přímo od výrobce auta, ale za litr litr. Jakou značku používáte poměr cena/výkon? Nebo je jedno, co koupím? Předem dík za odpověď, ať vám to maže!
doplněno 26.02.24 17:12: Předmět měl být: “Jaký olej do převodovky”. Teď už mi to nejde změnit…
výtka
Upozornění od sys milancukrar 26. 02. 2024 17:17:55
Název opraven.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Našel jsem olej přímo od výrobce auta, ale za litr litr.

A tech litru tam mas sto a menis kazdy rok, ze to tak resis? Rekl bych, ze olej v prevodovce je v celkovych nakladech na auto naprosto smesne zanedbatelna polozka.

Proste kup jakykoliv olej specifikace GL4 s viskozitou 75W, za tepla 80 nebo 90, podle toho jak moc na to slapes a hotovo.

mazetojedeto
hodnocení

nu podle toho, co jsem dohledal, tak se tam vejdou litry dva, to abych koupil radši tři pro sychr. Co jsem nenapsal je, že měním olej, protože mi hvízdá ložisko... Když výměna nempomůže, tak je možný, že bude potřeba menší repas, nebo minimálně převodovku vyčisit, a když bude ten novej olej zase zas *anej, znamenalo by to další dva až tři litry jenom za olej. (dohromady už jsme na 5 ti tisících min.) Vzhledem k tomu, že mi je 20 a dřu jak Bulhar, abych alespoň dosáhl na hypotéku v týhle za* raný době, tak ano řeším pár tisíc... navíc jsem do auta po 3 letech nanarval víc jak desítku a to je to děděček léta páně 2005.
Dík!

Tak jestli opravdu hvízdá ložisko v převodovce, výměna oleje už to nezachrání. Ale pokud při vypouštění poteče "metaliza", budeš mít to ložisko aspoň potvrzený:) Asi jediná možnost, kdy mě napadá, že by výměna prevodovku ztisila je, že teď tam olej není... Zažil jsem stepkovacku za traktorem, je tam prevod v oleji, jen 3 kola a ložiska, olej vytekl a zastavilo to motor toho malotraktoru Agrozet. Kupodivu po vychladnuti a naplnění olejem to už roky dál funguje. A pokud jde o proplach, nalil bych tam dočasně třeba nejlevnější PP80, litr vyjde tak od 70 korun. Kdysi jsem takhle proplachoval prevodovku u feldy, ale až PO opravě (rozpadlý ložisko), kdy tam všude zustaly hliníkový piliny- týden jsem po příjezdu z práce vypustil olej a přecedil přes buničinu, jednou myslím i vyměnil, až pak jsem definitivně vyměnil nastálo.

hodnocení

0x
Tak takovýhle olej namaže, troufám si říct, většinu běžných převodovek. Ale pak jsou třeba synchrony, který může i stejná značka dávat v průběhu výroby z různých materiálů a k nim může náležet jejich konkrétní norma s požadavky na specifická aditiva, která synchronum neublíží a zajistí dlouhodobě jejich správnou funkci. Mám pocit, že třeba fabie byl ten případ, kde olej bez konkrétní normy pro některý roky výroby mohl poškodit synchony, zatímco do jinýho roku byl v pořádku. Osobně to neřeším, proste API GL4/5 , viskozita myslím 75w90 a v oktavce mi funguje radu let, najeto pres 412tkm a pořád rádi:) A do feldy jsem ze zvedavosti před lety dal červenej ATF D3 a dodnes radi i v mrazech úplně sama :) Ale je pravda, že za ty roky najela úplný prd.
mazetojedeto
hodnocení

Díky za odpověď!, i když mě spíš znejistila :D Ale to je potřeba-

hodnocení

0x
Ja mám ve svim toto
olejacek.cz/...

asd1
hodnocení

0x
Tak dej GL4 75w a je jedno jaký výrobce.
Proč 3 litry když se vejdou jen dva?
Odkaz na castrol od ďábla je OK.
Piskajici lozisko to neopravi, jedině že by to teď jelo úplně nasucho, to spíš hledej jinou převodovku (repasy jsou za raketu)
Gl5 tam nemá co dělat,může sežrat synchrony.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]