Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autokamera s GPS nebo bez?

Od: rudi* odpovědí: 8 změna:

Zdravím. Měl bych taky dotaz.Je lepší při kolizi aut kamera s GPS nebo bez? Teda při předložení videa policii.Jak se na to oni dívaji.Anebo je to jedno jaka kamera.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den, u GPS je dobré, že krom zaznamenání polohy to zaznamenává i vaši rychlost. A to vám může pomoci při řešení případného sporu (pokud teda zrovna nezpůsobite nehodu a nepojedete vyšší rychlostí, než je povolená :D ). Osobně bych kameru bez GPS nechtěl. Navíc, i když ji máte a nechcete polohu zaznamenávat, tak se to dá u některých modelů vypnout v nastavení.

doplněno 22.02.24 20:30:

Ještě doplním, že pokud by jste se nemohl rozhodnout, tak např. TrueCam nabízí kamery, které mají GPS modul samostatně. Koupíte kameru bez a pokud by jste se pro GPS přece jen rozhodl, tak jen dokoupíte modul (nabídka na truecamshop.cz/... Asi to mají i některé jiné značky, ale s touto mám osobní zkušenost, tak proto ji uvádím.

hodnocení

0x
Podle mně stačí obrazový záznam. Něco ještě GPS?
halamus

Jak píše vikos®, je tam rychlost, můžete doložit, že jste ji nepřekročil.

hodnocení

0x
U videozáznamu nevidím v GPS razítku velký smysl. Ale líbilo by se mi, kdyby kamera to GPS stále zaznamenávala na kartu, aby tam byl log třeba rok zpětně, protože video se kvůli velikosti dat přemaže už po pár hodinách, nebo dnech. Ale jestli to nějaká umí. to netuším, já to řeším aspoň appkou v mobilu.
mll

Jo to je právě problém, že to GPS je v tom videu a ne i separátně. Ani aplikace ke kameře dodávaná (ani alternativní) nenabízela extrakci cesty, přestože ji četla a ukazovala na mapě. Řešil jsem to u kamery na kole, skončil jsem zjištěním, že ten log je na konci videa, odkud by se dal extrahovat (zjistil jsem snad i, že se používá frac16 pro rozsah 0-360 stupňů jak jsem byl zvyklý z programování v pevné čárce), ale nebyl čas s tím něco dělat dál (separátní GPS záznamník je jednodušší).

rudi*
hodnocení

Vybral jsem si tyto 3.Můžete poradit jakou vybrat? truecamshop.cz/... nebo alza.cz/... nebo sunnysoft.cz/...

Vlastním první na seznamu, tak se podělím o zkušenost:

Celkově není špatná, má hodně rychlý start a začátek zaznamenávání videa, kvalita videa je slušná. Jakmile se odpojí od napájení, tak okamžitě vypíná. Případné nouzové video je možné nahrát přes stisknutí bočního tlačítka a o to i když je odpojena.

Vadí mi na ni v podstatě 2 věci:

1) nastavení je možné jen přes mobilní aplikaci, kdy se s telefonem spojení přes wifi. Naštěstí to nastavení uděláte možná první den a pak už na to nešaháte :)

2) Když máte kameru zapojenou před nastartováním vozu, tak po pootočení klíčem do 1.polohy dojde k zapnutí napájení a tím i startu kamery. Ale, jakmile se auto nastartuje otočením do 2.polohy, tak se kamera vypne a je nutné ji vytáhnout a znovu vložit do zapalování. Tak to řeším tak, že ji zapínám až po nastartování.

U toho druhého bodu nevím, jestli je to jen vlastností mého auta nebo je to tak u všech. Tak spíše ať víte co případně čekat :)

A další vlastnost, ale neberu to přímo jako negativum, je, že při zapnuté wifi na telefonu se automaticky připojí ke kameře a pokud potřebujete na cestě připojení k internetu, tak se nepřipojí, protože je spárován s kamerou. Toto bude ale spíše o nastavení telefonu, tak taky to berte spíše jako informaci.

Koukal jsem v rychlosti na ukázková videa k těm dalším a kvalita obrazu mi přijde napříč všemi kamerami podobná. Tu z Alzy bych osobně nebral - nemá GPS, má nejmenší úhel záběru i nejmenší rozlišení. Ty zbylé 2 mi přijdou šul nul jak vzhledem, ovládáním i kvalitou obrazu dle rychlého shlédnutí videa na YT. Rozdíl je jen v napájení, kdy ta 70mai má akumulátor a tak by nemusela trpět neduhy, co TrueCam

mll

TrueCam měl bývalý kolega teda mnohem starší model vzhledem asi toto alza.cz/... ale myslím že to bylo jiné číslo (A4 nebo A5) a byl s ní spokojený. A co mi ukazoval videa, tak vypadala velmi dobře, ovšem s autem se mu těžko podaří to, co mě se podařilo na kole, teda vjet do naprosté tmy, kde i přes osvětlení kola (3W svítilna na posvícení na cestu bohatě stačí) byla v záznamu černočerná tma (ostatně dnes už bych to nenatočil, město tu temnou ulici osvětlilo líp jak hlavní cesty).

Souřadnice GPS byly v obraze, dostávat je z toho asi nezkoušel, ale dodaná aplikace ukazovala cestu na mapě, takže určitě jsou v obraze i jako data.

Nastavení dalo trochu zabrat, záběry z prvního dne vypadaly asi tak, že on zaparkoval a kamera při každém pohybu začla zaznamenávat, takže za tři hodiny stání tam měl desítky pejskařů venčících své mazlíčky (to by bylo dobré snad jen kdyby mu někdo objel auto pětikorunou, že by tam taky byl). Ale nastavovalo se všechno na kameře. Ten zlozvyk s tím nastavováním přes mobil, to je šílenost, já si jen říkám, kdy se bude i hajzl splachovat aplikací v mobilu místo zatažení za šňůrku.

Pak se snad nějak zmínil, že v horkém létě se mu ta kamera odlepila, a nevím jestli ji tam pak přilepil znova. Je to už řadu let, kolega už nežije, tak se ho nezeptám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]