Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis vozidla

Od: hlapi® odpovědí: 17 změna:

Před 7 lety jsem koupil auto naleasing na jednu kamarádovu firmu. Leasing jsem řádně platil a doplatil. S kamarádem jsem sepsal papír, že po doplacení leasingu bude auto moje za 1Kč. Teď jsem zjistil, že on firmu převedl na někoho jiného a hlavně, že je firma už 2 roky v likvidaci. Já bych chtěl udělat zápis tažného zařízení do techničáku, nebo možná rovnou přepis auta na mě. Mám ale obavu, co mi řeknou na registru vozidel. Nemůžou mi auto zabavit? Plnou moc na přepis by mi dal i ten nový majitel, jen nevím jestli vůbec může, když je firma již 2roky v likvidaci.

Proto se ptám: mám to risknout a zkusit zajít na regist vozide nebo nemám raději do toho "vrtat".

Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Buď budete jezdit, dokud to jde... nebo si vezmete právníka a zkusíte auto přepsat. Tipnul bych si, že pokud na to majitel firmy dojde, bude chtít auto v top stavu představit před dům.

doplněno 20.02.24 13:48:

Napadá mne možnost, kdy úvěr mohl být neúčelový - tj. auto mohlo být napsáno na kohokoliv... - tím pádem likvidátor nezjistil firmu jako vlastníka. Vše tedy záleží na TP - jaké údaje jsou v tom techničáku, pane tazateli? Kdo je vlastník a kdo provozovatel?

paveldvorak
hodnocení

4x

auto lze přepsat i bez právníka, stačí souhlas nebo PM likvidátora, měl by být uveden na severu justice

hodnocení

Děkuji za odpověď. Ještě jsem zjisti na stránkách finmag.cz , že tato společnost byla minulý rok odstraněna (vymazána) z obchodního rejstříku. Takže už asi žádného likvidátora nemá. Má to pro mě nějaký význam? Jde to auto ještě nějak přepsat na mě?

V tomto případě se obávám, že vozidlo nyní nedokáže přepsat vůbec nikdo ... tady by tak mohlo být maximálně soudní líčení s přidáním likvidátora a dořešení... - takže z vaší strany asi bude nejlepší dojet auto do mrtě a pak prostě dát hasičům - protože pokud je vlastníkem a provozovatelem oficiálně ta firma, tak už to nikdo řešit nebude.

paveldvorak

podáte návrh na místně příslušný soud aby rozhodl kdo má být jako vlastník zapsán v evidenci

jak provozovatel nemáte šanci na výměnu značek, trvalé vyřazení a další evidenční úkony, o které může podle zákona provádět pouze vlastník..lidově řečeno, elektronického záznamu o vozidle se jako provozovat nikdy nezbavíte...proto je nutné nechat zlikvidovanou společnost odepsat..vezte že to není v kompetenci registru vozidel, jediné řešení je ( pokud nebyl určen žádný nástupník) soud...podání stojí asi 2 tisíce a pokud přiložíte přesvědčivé důkazy - výpios z =učtu o splacení auta, smlouvu a dokald že firma zanikla / to si soud oěvří) můžete mít do 14 dnů usneseníc kterým vám soud vyhoví

Auto přepíšete lehce, stačí když si donesete platné soudní rozhodnutí, kde soud určí, že Vy jste majitel vozidla.

Mě taky přepsaly minulé vozidlo, na základě soudního rozhodnutí, o určení, kdo je právní majitel.

asd1

Jenže to auto je firmy, odprodej za korunu neproběhl. Tak ten soud asi neni úplně dobrej nápad ;)

Hlavně že to auto bylo levnější než leasing na sebe *ua*

Leasing jsem řádně platil a doplatil.

Ale jedině soud může označit, koho je vozidlo, jinak ho nepřepíše na sebe.

Máte lepší nápad? Sem s ním.

asd1

Dojezdit jak je a pak zlikvidovat.. Techničák v ruce už naštěstí nepotřebuje, jen pokud je v registru chaos a potřeoval by zapsat např. chybějící kola... Akorát to tažné.. i když možná je vedený jako provozovatel a zapsat by ho mohl?

Leasing sice zaplatil, ale firmě. Odkup za korunu neproběhl tak je to firmy a snadno to spadne pod její likvidaci. Papír že to po zaplacení odkoupí za korunu je otázka jak je použitelný...

Jasně,

Před 7 lety jsem koupil

Jak dlouho bude ještě jezdit, nežli na něj přijde někdo...stále se bude obávat, že to někdo najde, že vozidlo není jeho.

Správně píšete, že tažné nazapíše, ale to právě chce...

mnd®

A to ten likvidátor nezjistil,že je v účetnictví firmy auto na leasing,ale vlastně tam není?

Kdyby to zjistil, tak co udělá?

asd1

Co by dělal, zahrne ho do majetku firmy ;)

asd1, to je mi jasné, právě proto jsem se ptal pana mnd,

na jeho dotaz "A to ten likvidátor nezjistil,že je v účetnictví firmy auto na leasing,ale vlastně tam není"

Tak mu takto odpovím, i s Vaší pomoci. NEZJISTIL, protože by postupoval, tak jak jste napsal Vy, pane asd1.

paveldvorak
hodnocení

2x
Pokud jde o tažné, to lze zapsat na základě žádosti provozovatele... To je v paragrafu 11

Jak jednoduché, když to sdělí odborník.

§ 11

Změna ostatních údajů v registru silničních vozidel

(1) O zápis změny údaje v registru silničních vozidel jiného, než je změna vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla, je povinen požádat obecní úřad obce s rozšířenou působností do 10 pracovních dnů ode dne, kdy změna nastala,

a) vlastník silničního vozidla, jedná-li se o změnu údaje uvedeného v § 4 odst. 2 písm. a), nebo

b) provozovatel silničního vozidla.

paveldvorak
hodnocení

0x

ještě mi napadá možnost vykomunilovat to přímo s leasingovou společností, která by měla být zapsána v TP jako vlastník vozidla...pokud je to skutečně na leasing...že leasing skončil budu mít ve své evidenci..otázkou je jaké papíry k tomu můžete předložit...leasingovka musí mít zájem na tom, aby nebyla v evidenci vozidel vedena jako vlasntík, pokud je auto splaceno...

Já bych je oslovil oficiáně písemně a doložil vše co k tomu mám a požadoval bych aby mi byla vystavena plná moc, kde bude napsáno že leasingovka zmocnuje mojí osobu , abych z evidence nechal vymazat leasingovku i zaniklou firmu a zapsat SÁM SEBE jako vlastníka + provozovatele

Mimo jiné bych operoval povinností do 10 dnů nahlásit změnu v evidenci, kterou leasingovka zřejmě neprovedla...stejně tak to neprovedla zaniklá firma ale té nikdo neudělí pokutu

kdyybych měl s LS problémy podíval bych se na justici kde mají sídlo a na místtní magistrát bych poslal udání na leasingovku z důvodu nenahlášení změny vlastníka..velké firmy téměř nidko nepokutuje, tak se tím začnou zabývat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]