Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autoškola

Od: jana1 odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,
měla bych na Vás otázku. Chodím do autoškoly. Celkem mám 21 jízd, zbývá mi 6 jízd do konce. Minulou jízdu jsem byla i pochválená, ale dnes to byla katastrofa. Učitel mi řekl, že na to nemám a ikdyby se mi to povedlo, tak nemám jezdit. Strašně mě to rozhodilo. Co jsem udělala špatně, mi řekl. Několikrát jsem pustila rychle spojku tak, že auto cuklo. Potom mě rpzhodila nehoda, úplně mi vypadlo, jestli mam zarazenou 2 nebo 3 a podívala jsem se na páku. No mohl vyletět z kůže. Prý tam nemám co dělat, když jsem se podívala na páku. Chtěla bych se jen zeptat, jestli si to taky myslíte, že tam nemám co dělat? Měl někdo z Vás třeba podobný problém a autoskolu udělal v pohodě a potom se výjezdil? Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ltz
hodnocení

3x
Takto by se učitel neměl chovat k žákovi. Protože tím ho jedine přivede do stresu a navodí mu strach sednout do auta. Nenechte se jim rozhodit, jestli je to možné, můžete jezdit s jiným instruktorem. To jsou běžně chyby, co každý v autoškole udělá, taky se to proto učí. Jenom potom při zkouškách se hodně soustřeďte na jízdu, abyste neudělala nějaký kopanec. Také je dobře s někým jezdit po městě, kde budou probíhat zkoušky jako spolujezdec, osvěžit si tak křižovatky atd.
jana1
hodnocení

Jako spolujezdec se snažím jezdit. Děkuji za povzbuzení, budu se snažit hodně soustředit. Ikdyz s tím měl kdysi taky problém, že se moc soustředím a přitom bych to měla už dělat vše automaticky

hodnocení

3x
Takového učitele bych vyrazil. Můžeš zkusit jiného, pokud je to v dané škole možné. To že se někdy nedaří je normální. Pokud si nebudeš jistá, vřele doporučuju připlatit jízdy. Je to levnější, než další zkoušky.

vlastimil
hodnocení

0x

Ne vždy má člověk svůj den, Já také měl 3/4 autoškoly v pohodě a pak jsem prostě jeden den neměl ideální. Nic jsem si z toho nedělal a další jízdu jsem ukázal instruktorovi, že na to mám a byl klid. Zachovej klid, a to zvládneš.

jana1
hodnocení

Děkuji za povzbuzení. Určitě máte pravdu, příště to bude zase lepší. Já si myslím, že bych ani tak nezmatkovala, kdyby mi tyhle věci neříkal. Úplně mě rozhodilo, když řekl, že na to nemám

kmet
hodnocení

0x

Řídit auto je, zatím, nutnost. Pochopim, kdy někdo se nechce stresovat, tak neřídí, bydlí třeba v Praze a auto nepotřebuje ale když někdo chce, tak ať řídí. Obecně nejsou jen dobří řídiči a většina okolností jde ovlivnit (rychlost, odstup, znalost předpisů atd) a žádná věda to neni.

lmgify
hodnocení

0x

6 jízd do konce, tedy 3 dvouhodinovky? Jestli jezdíš jedním autem, nemáš dlouhé přestávky mezi jednotlivými jízdami (třeba týden apod.), máš správné boty (bez vyššího podpatku a podešve) a správně sedíš na sedačce, tak už bys měla dostávat cit do nohou pro to, kde zabírá spojka a jak moc plynu dát.

Na řadící páku se nekouká. Řadí se rukou podle otáček motoru ("jak moc motor řve"). Je jedno, jestli je zařazená 2 nebo 3. Prostě šlápneš trochu na plyn a uvidíš, co motor udělá. Zní správně a auto jede? Máš zařazený správný převodový stupeň ("rychlost"). Dusí se? Máš zařazenou vysokou rychlost, musíš zařadit nižší ("podřadit"). Motor řve? Moc nízký stupeň. Nutno zařadit vyšší.

Někteří instruktoři jsou nerváci. Otřepej se, příští jízdu se na tu práci s pedály a řídící pákou lépe soustřeď, vezmi si správné boty, drž paty nohou na podlaze při šlapání na pedály a mělo by to být lepší.

Naučili se to před tebou desetitisíce jiných dřev. Není důvod, aby ses to nenaučila i ty.

jana1
hodnocení

Ano, dvouhodinovky. Boty mám pořád stejné, od začátku jezdím v teniskach. Vysoký podpatek nemají. Mezi jízdami mam dlouhé přestávky. Týden, někdy i 10 dní pauza. Vždy to tak určí učitel. Ano, já vím, že se na páku nedívá. Jenže my neřadíme podle otáček, ale podle rychlosti. Abych to vysvětlila. Do 20 km/h mam zarazenou jedničku. Od 20 cca do 40 mam 2.atd. Tak mě to učitel učil a o otáčkách nikdy nic neříkal.
Jinak děkuji za povzbuzení.
lmgify

Chválím ty tenisky.*palec* Teď ještě držet patu na podlaze při přípravě na šlapání pedálu a cit se dostaví. Velké mezery mezi jízdami nejsou bohužel dobré. Do příští jízdy vždy zapomeneš hodně z toho, co už jsi se v autě naučila. :( Vypadá to tedy tak, že se porřebuješ více rozjezdit.

Hodně štěstí v dalších jízdách!

Bože to ještě někdo učí radit podle rychlosti? To není nic proti Vám, ale ne takhle se to opravdu nedělá...
jana1
hodnocení

Dobře a když teda není dobré razeni podle rychlosti, tak co je správné? Podle těch otáček, zvuku motoru nebo...?
asd1

Podle situace. Hledej, už se to tu několikrát řešilo... "jak řadit" atd.

Ovšem to by ti měl vysvětlit v autoškole učitel, i za to si ho platíš. Bohužel úroveň je bída, autoškola shrábne prachy, u zkoušek z jízd tě dvakrát vyhodí za nějakou záminku aby si ještě přivydělali a jezdit se nauč sama kde chceš...

hodnocení

0x
Ta rychlost je jen velmi hrubá pomůcka, protože jinak se řadí do kopce, jinak z kopce, jinak při courání a jinak při vysoké akceleraci např. při předjíždění. Prostě řadí se podle toho, jak zní motor, nelze při každém uvažování o řazení koukat na palubovku, nebo dokonce na páku.
Někomu to kde hned, někomu to trvá déle a někdo pro to asi nezíská cit nikdy, ale to ještě nemusí být důvodem pro nezískání řidičáku. Můžete uvažovat o připlacení si hodin, nebo v krajním případě dělat řidičák jen na auta s automatickou převodovkou "B-a".

hodnocení

0x
Neznám nikoho, koho by vyrazili od zkoušek za špatný rozjezd, odřazení, spojku atd. Vždy to byla nějaká jezdecká chyba, jako je stopka, špatné odbočení, zmatek na světlech a jiné. Přesto si zkus někoho najít kdo s tebou rozjezdy procvičí, půlhodina každé odpoledne postačí. Za týden snad získáš dostatečnou rutinu a nebudeš toho nerváka učitele tak štvát.

tj
hodnocení

0x
Tak. Důležité je si uvědomit, že celá autoškola je absolutně nedomyšlený paskvil, který vůbec nejde s dobou. Opírá se totiž o realitu z minulosti, kdy většina lidí si zkoušela ježdění na nečisto už v dětství a tak se s tím lidé lépe sžili.
.
Já jezdil mimo pozemní komunikace jako malý 12. letý kluk na pionýru jen tak pro zábavu. Děda nám postavil takovou amatérskou motokáru normálně s pedály a řazením a jezdili jsme jako děti po jeho velké zahradě za barákem na vesnici. Měli jsme nějaká pravidla, kvůli bezpečnosti, ale jinak jsme si jezdili klidně bez dozoru, kdy jsme chtěli. Když jsme si šli do autoškoly, už jsme řídit jakš takš uměli a pouze jsme se učili, jaké je to v provozu mezi jinými automobily a podle dopravního značení.
.
Dneska přijde člověk do autoškoly, který umí tak maximálně na kole a učitelé s ním vyjedou hned druhou hodinu do provozu. Pak jsou překvapení, že jim to nejde. Logicky, když ten žák sedí v autě po 2. v životě, tak neví na co má koukat dříve. Dělá mu problémy samotné ovládání vozidla a ještě k tomu musí sledovat provoz, značení, díry ve vozovce a ještě poslouchat instruktora, co mu to vlastně kecá za nesmysly o tom, co si půjde odpoledne koupit k večeři.
.
Pak se projevuje velice výrazně ten známý efekt, že to NĚKDY studentovi jde a NĚKDY nemá svůj den. Ale nejde ani tak o jeho schopnosti, ale spíše o to, že když měl svůj dobrý den, tak byl zrovna dobře odpočatý, zrovna nenarazil na nějakou výjimečnou situaci, o které by musel přemýšlet co dělat, nebo co by ho vykolejilo. Jel v hodinu, kdy nebyl takový provoz. Těch faktorů je mraky a každý detail se počítá. Na rozdíl od vyježděného studenta, který si auto osahá za 5 hodin a pak se už soustředí pouze na to, co se děje kolem něj. Už nezaměstnává mozek tím, jak má řadit, nemusí si pamatovat, co tam má za rychkost, protože cítí, že auto hůř táhne a tak při sáhnutí na páku a vyřazení hned pozná, co tam měl a automaticky zařadí nižší rychlostní stupeň. Nesoustředí se vůbec na rozjezdy, práci se spojkou atd.
.
Tazatelce:
.
Naprosto ignorujte, co naposledy říkal. Ještě máte před sebou dost jízd. Jízdy si platíte vy. Když vám nejdou rozjezdy, jděte cvičit někam mimo silnici rozjezdy. Nás třeba bral instriktor na parkoviště mezi bytovky, kde jsme se učili parkovat. Vždy zaparkovat, vyjet, objet blok, zaparkovat, vyjet, objet blok. Dokud to nebylo perfektní. Jestli s vámi jen jezdí po městě jak tydýt a pak na vaše selhání reaguje takto, pak to není dobrý učitel autoškoly. Neberte si to k srdci a příště buďte odpočatá a soustředěná. Zvládnete to a pokud ne, znám plno lidí co opakovali klidně 3x a teď jsou to výborní řidiči.
.
Držte se... :)

asd1
hodnocení

0x
Psychopat s malým ptákem který si misto vyuky honí ego na zakyni který to nejde hned.
Nenech se tím rozhodit. Nejlíp učitele vyměnit že jemu platit nechceš, když vymena bude problém tak sezen někoho + auto a trenuj někde na soukromým pozemku. Auto nejlíp slabý který snadno chcipa - tam pri chybe hned víš že to nebylo správně, silný auto chyby zakryje.

hodnocení

0x

Každý máme občas den blbec! Asi jste se zrovna s tímto sešli oba dva. Instrukor měl dn bbec a vy zřejmě také. Nicméně, neházet flinu do žita. Jsou horší případy- jako třeba jeden týpek-snad 100x dělal AŠ ani jednou neudělal, dnes v jeho cca 5O jej vozí jeho bratr-dvojče!

p23®
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nic si z toho nedělejte. Jednou je to lepší, jednou horší. Vždyť se to učíte. Pan učitel je tam od toho aby Vás to naučil. Dal Vám podporu. Myslím, že tam nemá co dělat spíš on, když se neumí ovládat. Vše se musíme naučit. Určitě to zvládnete a pak se v klidu vyjezdíte. Zvládli to ostatní, zvládnete to i Vy.

Držím palce.

hodnocení

0x

Ahoj, dám sem odkaz, co jsem řešila před lety.
Autoškola - jít d/...
Jak to dopadlo? Šla jsem znovu do jiné autoškoly, instruktor celkem v pohodě sice občas řval (pak se omlouval. Pamatuji si jeho větu Čert mě může vzít!"Pozdravuji pana Skálu AŠ Hejhal), ale vysvětloval klidně i dvacetkrát. Připlácela jsem si asi tři jízdy a zkoušky dala na první pokus. Jezdím skoro denně.
Dodělejte jízdy a zkoušky zkuste, kdyžtak si předplaťte jízdy. U mě byly jízdy taky jako na houpačce někdy líp, někdy hůř.
Snažte se jít na jízdy odpočatá, u mě to bylo nejhorší po noční. (I když jsem se vyspala a jízdu měla třeba od tří tak to prostě nebylo ono.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]