Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost při výjezdu ze zóny 30

Od: jir odpovědí: 39 změna:
Při výjezdu z obytné či pěší zóny se dává přednost všem, bez ohledu na přednost zprava.
Jak je to při výjezdu ze zóny 30? Platí to stejně, nebo zde už přednost zprava platí?

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

glyx
hodnocení

7x
Značka Zóna s dopravním omezením“ (č. IZ 8a) pouze říká, že vsechny vyobrazené znacky neruší nejbližší křižovatka, ale až konec zóny. Nic víc, nic miň. S předností to nijak nesouvisí.
To není výjezd z obytné/pěší/sdílené zóny.

hodnocení

5x

Dejte přesné GPS místa...

Hlavně tu značku, zona 30km, jako přesně myslíte.

Pokud Vás chápu dobře, tak je jen omezení rychlosti, zónovou značkou, avšak ostatní předpisy platí. Dej přednost atd.

jir
hodnocení

GPS souřadnice nejsou až tak důležité, jde o samotné předpisy.
Holka teď dělá autoškolu a tam se učí, že se přednost dává stejně, jako při výjezdu z obytné zóny.
Příklad: zóna 30 končí ve spodním rameni křižovatky tvaru T.
spu

Pokud se to holka v autoškole učí, tak to tak bude.

Tak se musíte kouknout na předpsi, přesněji zákon 361/2000, § 23 Vjíždění na pozemní komunikaci:
(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát
řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci
nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po
pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky
pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.
Pojem "místo ležící mimo pozemní komunikaci"není vymezen žádným právním
předpisem. Lze tedy pouze dovozovat, že tímto místem může být např. pozemek, garáž,
čerpací stanice, tovární, nádražní a letištní prostory, obratiště tramvají apod., jak bylo uváděno
v § 2 bod 11 zrušené vyhlášky č. 99/1989 Sb., o pravidlech provozu na pozemních
komunikacích (pravidla silničního provozu).72

medium.seznam.cz/...

Takže z obytné, pěší, nově i ze sdílené zóny.

Ale ze zóny 30km, to není nikde uvedeno.

jir
hodnocení

Ano, tohle jsem si našel taky a znám. Co jsem však nenašel, je, jak je to s koncem té zóny 30, není z toho jasné.

OK, nenašel, takže to není upraveno zvlášním paragragrafem, takže se řídíte obecným zákonem.

Nebo co není jasné? U jiných zón je to jasné, páč to předpis stanový.

jir
hodnocení

Znejistělo mě to,že se to teď tak učí v autoškole a chtěl jsem zjistit, jestli se něco nezměnilo. Pravidla pravopisu jsou také dána, a přesto každý občas udělá chybu, že ano?

Asi před 10-12 lety jsme se potkali s učitelem autoškoly. Sdělil mi že" není to důležité o čem byl spor", já mu oponoval. Pak jsme se potkávali a říkal, měl jste pravdu...

Takže nevím kdo co říkal, nevím kdo to jak poslouchal, někdy se něco sdělí, a druhý si to vykládá jinak.

Proto se snažím vždy doložit tvrzení předpisem.

hodnocení

2x
Za mě nejhorší je, že o tý přednosti všemu při vyjíždění z obytný zóny 90% řidičů neví:( To jsme se učili už před čtvrtstoletím a skoro denně jsem někomu za debila, když ho při výjezdu ze zóny pouštím a posunkama ukazuju na značku vedle sebe a on nechápe, stojí a dává mi přednost zprava...

Bery, Svatá pravda, zde je to naprosto normální, že ti, co odbočují vlevo, dávají přednost protijedoucímu z obytné zóny. Já to počíhám a jedu, i když nemám přednost.

Pes je zakopaný jinde. Řidič, jedoucí kolem výjezdu z Obytné zóny nedostává o své přednosti ŽÁDNOU informaci! Takže snadno má snahu dát přednost zprava.

Takže problém je jednoznačně v nedostatečném dopravním značení. Zatím si nikdo z tvůrců předpisů neuvědomil, že řidič, jedoucí po "hlavní" nemá oči "za roh" a tudíž nevidí, že tam nějaká obytná zóna je!

že tam nějaká obytná zóna je

dáš příklad-odkaz? Páč já jsem vždy viděl, že tam je zóna...Ale určitě jsem neviděl všechno

------------------.

a pes je zakopám v neznalosti předpisů.

Dneska jsem náhodně viděl Emisní zóna, IZ7a, taky se tam nepíše o přednosti při vyjíždění...

Františkovy Lázně, Anglická x Dr. Šimka. Že je zprava Obytná zóna se do vjetí do křižovatky a pohledu vpravo nedozvíš.

google.com/...

PS: Při výjezdu z Emisní zóny není na rozdíl od Pěší, popř. Obytné zóny speciálně upravena!

Přednost není upravena. Omlouvám se za vypadlé slovo.

Asi to nechápu, tak mi poraď. jedu Anglickou, rovně, do obytné zóny, asi bych měl dávat přednost zprava, ale já vidím vpravo obytnou zónu již od dveří domu čp 63-19.

Nebo jsem nepochopil popis?

Milane, DZ umístěná na odbočující komunikaci se mě netýká a nejsem povinen po ní "pátrat"! Když bude na odbočující komunikaci omezení vjezdu, na komunikaci, po které přijíždím mám vždy další DZ jako návěst. Zkus mi vysvětlit proč v případě Pěší, resp. Obytné zóny, které mají vliv na přednost v jízdě na té křižovatce, to nejde a měl bych "pátrat" po dopravním značení v boční ulici, resp. si něco domýšlet?

Zkus mi vysvětlit

ale to je na několik hodin, až se někdy sejdeme. I V testech je situace, kdy se koukáš na jiný směr, nežli jedeš. Tuším, že tam je tramvaj.

Ale zde se nemůže stát karambol, páč tebe nezajímá značka vpravu, ten co vyjíždí ví, že máš přednost, tak tam budete stát, až to někomu z Vás dojde, ža ty máš jet jako první.

Milane, jezdíš někdy do Chebu nebo poblíž? Už bych se s tebou docela rád sešel, protože tohle dopisování mě docela štve. Já do Prahy moc nejezdím a popravdě už se mi tam poslední dobou ani moc nechce. Nemám rád davy lidí.

Do Prahy skoro vůbec, jen přes Prahu do Plzně. Na přelomu prázdnin. K Vám zatím ne...

18.02.24 15:29

Viz SZ

18.02.24 15:36

Díky.

klimic
hodnocení

0x
Tento dotaz jsem hledal. Znám místo, kde to opravdu logicky vypadá jako vjezd na hlavní, nikdo tam přednost nedává ale přitom by rozhodně dle zákona měla být.
49.1412681N, 16.6683164E
Co vy na to?
Přednost při výjezdu ze zóny 30

Mne se ukázalo toto, je to správně?

mapy.cz/...

klimic

Jo, to je to místo - z této strany hlavní, z jedné vedlejší stopka, z druhé strany značka zákaz odbočení doprava a tam právě ústí silnice (sice úzká, ale je) s koncem zóny 30.

Myslíte t oto.? Je tam nějaký problém?

No, to právě asi bude účelová komunikace, ale běžný řidič to nemůže vědět a ten přijíždějící do vesnice by měl radši dávat přednost zprava. Tím spíš, že ten vyjíždějící ze zóny třicet (ne, tam z tohoto důvodu přednost neplatí) tam ani nemá trojúhelník nebo stopku, i když by pro jistotu mít mohl...

asd1

Problém tam je. Pokud ta jednosměrka není účelová komunikace ale místní (nutno zjistit na úřadu, a Satame, podle definice v zákoně to má parametry místní, takže padá i tvoje tvrzení že nerozhoduje jak je vedená ale jak vypadá na místě na první pohled), tak tam platí přednost zprava = kdo přijíždí po "hlavní" do obce musí dát přednost zprava. V praxi není problém dokud se nestane nehoda, pak "poškozený" zjistí že je viník.

Na účelovou to je moc dlouhé, nespojuje to jednotlivou nemovitost ale hafo baráků = normální úzká jednosměrka.

Přesně to co se řeší ve vedlejším dotazu.

Zóna 30 je omezení rychlosti, s předností nijak nesouvisí (na rozdíl od obytné a pěší zóny).

sad1

Tady to poznáš podle červených patníků, v obci ale žádné rozlišení není. Prostě bez návštěvy úřadu nevíš jestli přednost dáváš nebo máš *ua*

Pozice na mapě . /...

"Na účelovou to je moc dlouhé, nespojuje to jednotlivou nemovitost ale hafo baráků"

To vůbec definici účelové komunikace neodporuje, naopak, ta právě mluví o "spojení jednotlivých nemovitostí".

asd1

Já té definici rozumim spojení jednotlivých nemovitosti vzájemně mezi sebou, nebo jednotlivá nemovitost na komunikaci (příjezd k jednomu baráku). Tohle je spíš normální úzká jednosměrka, dost dlouhá a je na ní dost baráků/zahrádek na to aby to byla jen účelová..

Tady opravdu záleží kam to úřad zařadil, možné jsou obě možnosti. To ale na místě rozlišit nejde *ua*

Všichni řidiči jedoucí po hlavní zastavují, aby dali přednost zprava? Ani jeden, ani místní poradci to tak neudělají. Normálně pojedou. K nehodě tam nedojde.

asd1

Kde bereš jistotu že tam k nehodě nedojde? Vždyť takových bouraček jsou každý rok stovky (nedání přednosti při výjezdu z vedlejší).

Akorát tady pokud to není účelová tak "nabouranej" zjistí že je viník a pak jen blbě čumí... Tady to bude z boku do dveří, takže na 99% zavinění nehody se zraněním = příslušná sankce, klidně i zabití z nedbalosti. Jasně čert na zeď, ale dost reálný, stačí když tam kdokoliv vyjede do cesty a (na Barumkách) nedobrzdíš.

Kde bereš jistotu že tam k nehodě nedojde****páč se tam ještě nestala nehoda. Ani na Barumkách ne.

Klidně další katastrofické scénáře..

km

já tam jasně vidím u té křižovatky nebo vyústění, nebo co to je, jasně vidím dva křížky...*zmateny*

polemiku o tom co se tam stane nebo nesta bych nechal stranou. jednoznačnou chybou je, že to není nijak označné. být místní, tak začnu terorizovat úřady, začal bych 106 *bum* a skončil defenestrací úředníka *smich*

asd1

jj *smich*

Pozice na mapě . /...

Pořád si seš jistej že tam nikdy nehoda nebyla? Kromě toho hrobečku se mohli při drcnutí dohodnout na místě a neví o tom ani místní protože v noci chrněli. Neví o tom ani policie ani pojišťovna ani nikdo jiný, jen ti dva co se srazili a vyřešili si to mezi sebou... Pak ho zakopal zapíchl tam křížky a odjel *smich*

Až tam pojedete, nezapomeňte dávat přednost zprava.

klimic
Díky všem za odpovědi. Ano, ani místní tam přednost nedávají, já jen psal, že dle zákona tam prostě je.
Nejvíc mě pobavilo, že by se každý šel zeptat na místní úřad co je to za komunikaci a jestli tedy má nebo nemá přednost
Křížky jsou bohužel z jiných nehod - na výjezdu je ještě zastávka s přechodem

Jenže ona tam ze zákona asi není, ale řidiči na místě nemají jak to zjistit, a to je špatně. Měla by být alespoň z té úzké značka přednost, přesto, že není povinná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]