Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dáváte lepší H7 do světlometů?

Od: lada1® odpovědí: 18 změna:

Nebo se to nevyplatí? A stačí obyčejné žárovky?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dávám lepší H7, každý značkový výrobce má tři verze:

- slabší jas, ale delší životnost (vhodné pro reflektory s nesnadnou demontáží),

- vysoký jas, krátká životnost,

- střední jas se střední životností.

A POZOR. Pokud elektronické jištění, měnit obě současně. Elektronika vyhodnotí nestejné odběry proudu a nechá nouzově svítit jen tlumená světla.

Nám ve firmě kupují OSRAM H7 ultra life 64210ULT 55W 12V duobox. Neznačkové se neosvědčily, krátká životnost.

doplněno 17.02.24 20:31:

OSRAM H7 ultra life 64210ULT 55W například zde nebo v páru zde.

Ještě si dát pozor na prodejce. Ceny mohou být až 3 násobně rozdílné za stejnou žárovku

hodnocení

díky vyzkouším.

hodnocení

0x

Za mě zcela zbytečný. Pokud nemáte nějakou oční vadu , nebo zažloutlé skla světlometů, tak i obyčejná H7 svítí zcela dostatečně, zejména když tyto auta svítí na dálku čtyřmi světlomety.

vernon
Dostatečně nemusí stačit. Nightbreaky to u mne vždycky jistily. Daleko víc světla a ani životnost nebyla nižší...
lmgify

@vernon, díky za info. Bohužel ty Night Breaker LEDky od OSRAM jsou legální jen pro pár aut v ČR, viz. přiložené seznamy.

240116 H7-LED GEN1 CZ.pdf 341.03 kB
240116 H7-LED GEN2 CZ.pdf 343.37 kB
lmgify

@vernon: Aha, tak nic. Nějak mi nedošlo, že mluvíš o halogenových žárovkách v té řadě výrobků Night Breaker. *zed*

To Vernon - no, ty NightBreaker mají výrobcem udávanou životnost směšných 250 hodin, což v kombinaci s desetinásobnou cenou vůči obyčené H7 není zrovna terno. Ale chápu, že někdo se slabším zrakem a ročním nájezdem pár km mezi Penny a poštou to může ocenit a živnotnost mu pak vyjde na několik let

alza.cz/...

Mám s nima zkušenost, že ta uváděná zivotnost odpovídá, zhruba po těch 250 hodinách odešly obě par dni po sobě. Ale svítily pěkně, nemám na mysli světelný výkon (ten asi byl díky účinnosti zvýšené prezhavenym vlaknem opravdu vyšší), ale tvar hokejky byl výraznější, přesněji zaostřený.

spu
hodnocení

0x

Když jednou za tři roky náhodou nějaká odejde, kupuju vždy tu nejlevnější. Na rady, že se musí měnit vždy celý pár, nebo že nějaká je "lepší", nedám. Všechno se to dělá na jedné lince.

vernon
To je samozřejmě blbost. Některé svítí více, některé méně.

hodnocení

0x
Dej tam diody akorat si dej pozor jestli maš světla s čočkou či bez
Do tech bez cočky se dávaj s měnší svítivostí a supr
Diody mám rád, ale problém je, že si je lidi neumí správně vybrat a nastavit, mám na mysli různý čínský nahrady halovenek. Předražený sady s homologací pro některý typy aut odsuzuju kvůli přemrštěný ceně. Ledky jsou dobrej sluha, ake zlej pán:) I sada za 3 kila dokáže udělat velkou parádu, ale musí být svojí konstrukcí vhodná pro konkrétní typ světlometu. Zrovna nedávno jsem si do záložní feldy jentak ze zvědavosti takovou sadu dal, mají vetráček, realnej příkon 25w/kus, malinký led čipy (potkávací z jedné strany a dálkový z obou), stínítka, možnost nastavení tvaru kužele pootočením kolem osy... Svítí to víc jak 35w výbojky a teplota 4000k je teplejší, než co má většina aut u origo ledek, takže to nebije do očí a je od toho vidět i za mokra. Prostě to svítí jako silnější žárovky:)
Ale když si nekdo do fabie, dodávky, offrouda, nebo čehokoli s čirou optikou, kde není jakýkoli stínítko, nasere ledky s velkoplošnýma COB chipama a teplotou 6-8000k, je to peklo, tyhle hovada vůbec nechápou, jak to má svítit a principy jak toho docílit.

jm
hodnocení

0x
Tchýni jsem koupil odporové drátky a kupoval jen obyč kolem 49,-. S těmi drátky to vydrželo minimálně 3x déle.
svetzarovek.eu/...
A já si naopak kdysi u favoritu a feldy, ještě s zarovkama před prechodem na vybojky, trochu zvedal napětí altiku (to dělám dodnes) a napájení do žárovek táhl nejkratší cestou přímo z altiku jen přes relé a pojistku šestkou drátem:) Žárovky jsem sice měnil několikrát ročně, ale v tom favoritu s plechovyma parabolama svítily 90/100w H4ky, navíc prezhaveny pres 14,5V luxusně:) Ale u feldy, kam jsem kvůli plastu už tyhle silnější použít nemohl a prezhaveni byla jediná možnost, jsem udělal ještě druhou, sníženou, denní, intenzitu právě po vzoru fabie kusem slabého drátu, tenkrát tady ještě nebyly žádný pwm regulátory z Aliexpresu :)

hodnocení

0x

Používal jsem běžně Nightbreaky ve Ford Focus1, ale neměl jsem denní svícení a žárovky vydržely cca v mém dennodenním režimu cca 6 měsíců... Několik let po sobě a vždy tak těch 5- 6 měsíců. Pak byla nějaká novější varianta co měla mít větší životnost, ale nezaznamenal jsem žádnou změnu. Zase stejný interval jako u těch Nightbreaků. U Fordu je napětí v palubní síti spíš nižší... Takže svítí dobře, ale výdrž nic moc. Ale kdo má denní svícení a nemá náročný dennodenní provoz s mnoha starty, tak by to přínos asi mělo...

hodnocení

0x
To "dražši" neznamená lepši, jde pouze o to, že ty různé NigtBreakery mají vyšší teplotu vlákna. O něco lèpe svítí, jsou násobně dražší, ale životnost je bohužel v řádu měsíců. Za mě vyhozené peníze. Trošku smysl to snad může mít v zimě pro někoho, kdo jezdí hodně mimo město a už má třeba vysvícenější paraboly a ten dražší provoz a krátká životnost mu za více světla stojí. Ale to bych je v autě nechával jen tak od listopadu do února, kdy je ráno a večer tma. Popř. v autě, které má denní svícení řešeno jiným zdrojem.
doplněno 22.02.24 13:01: S tím ničením paraboly to může být komplikovanější, neničí ji jen samotná teplota, ale to záření a bude to tedy krom výkonu závislé na spektru. Čekal bych, že vyšší chromatická teplota bude agresivnější, ale jestli je to výrazné..

Vyšší svítivost je z pravidla na úkor teplot - takže to likviduje i parabolu - no a špatná parabola pak méně svítí... takže kdo používá ty "lepší", ničí si tím vlastně světlomet.

Vyšší je jen teplota vlákna vlivem jeho prezhaveni, je kratší, ale ze slabšího drátu. Příkon žárovky je stejný a diky vyšší účinnosti (za cenu kratší životnosti) vyzaduje napak méně tepla do paraboly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]