Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olej do Fabie 1,9tdi

Od: bery® odpovědí: 10 změna:
Ahoj, nevim si rady :) Známý potřebuje vyměnit olej v jedničkový fabii 1,9tdi. Prej tam leje 10w-40. Najeto má kolem půl mega, mění kolem 10tkm. Tak ve mě teď začalo hlodat, jestli to náhodou není tdi-PD a nepatří tam spíš něco pro motory pumpa-tryska? Mám pocit, že tyhle oleje mají nějaký přísady právě pro ty vysokotlaký "pumpovace" :) Jak to ve skutečnosti je? Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Klidně tam může dávat 10w-40. To je jenom viskozitní třída. Důležitá je ale norma, kterou to musí splňovat dle výrobce pro konkrétní motor.

hodnocení

2x
10W-40 ať tam klidně lije (ikdyž doporučená je tuším viskozita 5W-40 nebo 5W-30), ale hlavně ať plní normu VW 505.01 (pro PD motory), případně 507.00 (long-life)
doplněno 13.02.24 18:15: Akorát se dívám, že v potřebné specifikaci se snad 10W-40 ani nedělá. Takže tam asi správný olej nelije.
hodnocení

No právě, já našel pro PD jenom samý "vodičky". Tak teď nevím, jestli je pro takhle jetej motor lepší tam dát vodičku co tam patří, nebo radši zůstat u toho, co tam leje. I když nevím, jak dlouho to vlastně takhle provozuje, ani co tam dával předchozí majitel. A jsou teda ty 1,9tdi ve fabii všechny PD? Nějak jsem nenašel, že by tam bylo víc verzí motoru.

JJ sozhlas s Mikihans-mně to vyhodilo ON 504.00 nebo 507.00, viskózní pak 5W30. Ale nemám ta úplně správná vstupní data .

hodnocení

2x

Marketing ... nic víc

Fuj tajxl 507.00 ... to je přece olej pro mazání dveří u chlíva. Degradovaný olej, který nemyje a má málo aditiv.

To, že výrobce doporučuje normu (507.00) pro své motory, je dnes hlavně BYZNYS, a z akreditace má jen další peníze. Snaží se odlišit svůj výrobek - substitut na monopolistický substitut a žádat za svůj výrobek více peněz.

Taky si dáte pouze zmrzlinu, kde je mléko pouze z krávy, která se pase na jižním svahu ve francouzském Lyonu? Ne.

Neznám značkový olej, který by normu 507.00 neplnil i když není na něm vyznačená. Samozřejmě se nebavím o SHITOIL někde z Afriky či KLDR

Ukažte mi Poly Alfa Olfein (PAO) který má Ash víc jak 0,8% norma 507.00 je 1,5% - 10W-40 má 1,1 - 1,3% ...atp ...

doplněno 14.02.24 10:08:

To co je zde mnou uvedeno platí pouze pro interval výměny max 15.000km, a tazatel uvedl dobu výměny 10.000km. Nechat olej i Long life v motoru třeba 30.000km považuji za barbarství, kdy jde o marketingový tah pro ušetření nákladů na servis, který se pak promítne v peněžence dalších vlasníků poté, co jim firma auta prodá. Jen abyste mě nekamenovali za LongLife (nesmysly) normy - interval výměny.

mathew
hodnocení

2x
Jestli to má půl milionu km tak už bych zůstal u toho co tam leje a nevymýšlel jak zlepšit něco co funguje. Nalejete tam tu doporučenou vodu za týden se to rozbije a bude to na vás...
hodnocení

Tak asi to tak dopadne, že tam zase přijde obyč 10w-40. Říkal jsem majiteli, že to v PD motoru nemá co dělat, ale chce tam to, co tam měl, co tam prý dával i předchozí majitel, co dává jeho bratr do stejnýho auta a furt to jezdí ... Já se osobně domnívám, že při cca 10tkm intervalu musí takhle konstrukčně starýmu motoru stačit skoro jakejkoli dnešní olej a snad .to bude i lepší, než 507 olej v druhý polovině longlife intervalu.

Sám jsem výhradně "benzíňák", ale beru to zjednodušeně podle API tak, že naše auta z let 2001-2009, s motory konstrukčně z 80.let (oktavky 1,6/75) a 60let s výjimkou přidaných hydroštelů (fabie), by měla přežít i i API SG a doporučený minimum API SL, takže dneší obvyklý API SN už je skoro zbytečně nový :)

hodnocení

1x
10w40 tam nepatří
Měl by tam bejt 5W40 s normou 505.01

hodnocení

0x

Ano,jestli víte že to je 1,9 tdi tak je to určitě PD ,do 1 fabií se rotačka nedávala.Takže tu normu 505.01

Ve své fábce mám SDI.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]