Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě vozu v polopřevodu

Od: zdenekno* odpovědí: 22 změna:

Zdeněk Novák - 30.07.2010 (07:52:14)
Dobrý den, chci koupit auto. Na prodávajícího je vozidlo v TP odhlášeno, ale ještě není na nikoho nově přihlášeno. Pokud sepíšu kupní smlouvu s tím, na koho je vozidlo odhlášeno a dá mi plnou moc, je vše v pořádku a mohu na sebe auto přihlásit? Nebo je do přihlášení toho, na koho je vozidlo odhlášeno vozidlo pořád ve vlastnictví původního majitele?
Díky za odpoběď
Z. Novák

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

3x

v okamžiku záznamu v TP( a současně registru vozidel):"odhlášeno na...XY",je ofic.vozidlo majetkem XY,byť na sebe nemá "doregistrováno"

doplněno 30.07.10 08:17:

a výlučně osoba XY je oprávněna vozidlo prodat,zastavit,zrušit ap.

nespokojenyurednik

ty jsi se dnes asi opět špatně vyspal a pleteš si spolu s dalšími odborníky registr vozidel s vkladem do katastru nemovitostí...

nespokojenyurednik

doplněno - doplněno

když napíšu na nádražním záchodku centrofixem na zeď, že erikch je výlučným vlastníkem modré škodovky, nikdo jiný nesmí škodovku prodat, zastavit ani zrušit

erikch*

příteli,proto jsem tam psal,byť ve zkratce,ofic(álním)-tzn.že oficiálním,a chápěš-li pojem "de iure",tak přesně je dotyčná osoba XY de iure majitelem předmětného vozu...a je jedno zda v registru,katastru nebo seznamu sazenic tulipánů pí.Kadrnoškové...A otázka zněla v tomto smyslu-ne faktický stav...

nespokojenyurednik

vážený nadprůměrně inteligentní a bystrý příteli, vlastnictví XY k vozidlu nevzniká ani de facto, ani de iure zápisem do nějakého seznamu-registru, v příštím životě bys měl chodit do školy, a ve stávajícím životě si alespoň dvakrát přečti ústavu, občanský zákoník a některá další základní právní normy, než sem opět napíšeš nějakou kravinu...snad to jednou pochopíš a přestaneš si konečně plést registraci auta se vznikem vlastnického vztahu...já vím, že už jsem ti to tady vysvětloval několikrát, ale také jsem ti slíbil, že budu mít s tebou trpělivost a že ti to tady budu vysvětlovat tak dlouho, jak dlouho to bude třeba...Vzhledem k tomu, že ty to nepochopíš nikdy, budu ti to vysvětlovat pořád...

zdenekno*
hodnocení

to asi nevzniká, nicméně je důkazem o tomto vlastnictví, jinak by ho do toho seznamu (TP) nezapsali ne?

erikch*

ano a stejně ani nevzniká manželství zápisem do matriky,převod nemovitosti vkladem do katastru a změna trvalého bydliště zápisem v centrální evidenci obyvatel...Konečně jsem prozřel a zítra vstupuji mezi nové bratry a sestry -Svědky Jehovovi...Soudě podle tvých názorů bychom se mohli konečně potkat...

zdenekno*
30.07.10 11:19
hodnocení

díky*palec*

nespokojnyurednik

Vy si zkuste přečíst zákon č.56/2001Sb., kde je napsáno co je registr vozidel a k čemu slouží, plus doporučenou literaturu pro erikcha, pak budete mít v důkazech jasno.Není zač.

lui*

Zase jeden všeználek, který bez jakýchkoliv faktických argumentů ví, že všichni kolem jsou blbci. Ach jo, proč?

nu*

Ach jo, pokud pro tebe není faktickým argumentem znění zákona, poslouchej dál co řeknou kámoši v hospodě, nebo co tady napíše "erikch" s "jardou". Znění zákona si může vyhledat každý sám, nebudu to sem neustále vkládat, protože se to tady probírá už asi po stopadesáté...nenapsal jsmem, že všichni kolem jsou blbci, ale několik jich tady je...

lui*

Tak pro příště odpovídejte jasně. Stylem je to tak a tak a tak. Ne způsobem že budete diskutovat s jiným odpovídajícím, jestli má pravdu nebo ne. Tazatel si odpovědi už přebere sám.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

plná moc že je vše v pořádku bude asi tím nejdůležitějším dokumentem, nechal bych tam v každém případě dopsat větu, že zmocnitel prohlašuje, že zmocněnci cestou na evidenční kontrolu neupadně zadní náprava a auto nepřestane brzdit

zdenekno*
hodnocení

sice podněté,ale pro řešení mého problému bezpředmětné, přesto díky*frajer*

hodnocení

0x

zkusime logiku slov.

majitelem je ten, co vozidlo nabyl právním předpisem, nejčastěji kupní smlouvou. Třeba i ustní. To je právní majitel se všemi právy (užívat zakoupenou věc) a povinostmi. (nahlásit změnu na registru.

Je logikou věcí, že na evidenci nejsou vždy uvedeny vlastníci vozidel, takže pokud prodám někomu svoje vozidlo, je ihned jeho, nikoliv až přepíšu auta na něj.

Evidence vozidel je jen evidence, nikoliv přehled vlastníku vozidel.

Zdravím a přeji pohodu

ICQ 55180641

erikch*

tak tak,ale bohužel veškerá úřední jednání,změny ap.se odvíjejí od stavu úředního-evidence,ne od reality,čili fyz.stavu kdo je zrovna v tu chvíli majitelem a jakou má povinnost...no a o tom je celý tento příspěvěk,odpovědi(dohady o formulaci) na otázku...

erikchu, ano máte pravdu, ale dotaz zněl jinak.

Zrovna řeším podobné, a na přepsání na mě musím mít doklad od toho co mě vozidlo prodal, nikoliv od toho kdo je v techničáku napsáno v kolonce : odhlášeno převedeno na: páč mezi odlášeným a mnou byli ještě tři vlastníci...

Alespoň v Pardubicích to tak je.

lui*

Milane. Sice jen evidence, ale s dalekosáhlými důsledky. Zkuste si odhlásit auto na někoho, on si ho nepřehlásí. Pokuty a všechny body půjdou za Vámi, pokud např. kupní smlouvou neprokážete, že auto není Vaše. Nejsem právník a jen on by nám tu mohl říci, jak dlouho ji musíte mít uloženou. Zkuste smlouvu ztratit, někdo Vás vytopí, vyhoříte. Možná jsem katastrofický typ. Ale bohužel, taková je dnešní praxe úřadů.

erikch*

tak tady už bych oponoval-okamžikem záznamu:"odhlášeno na..."(onen tzv.polopřevod)padá veškerá odpovědnost z člověka,jenž "odhlásil na..."(prodal,daroval apod.),poněvadž od té chvíle již není,úředně,vlastníkem...onen záznam,"odhlášeno na...",je na základě nějaké patřičné vyplněné žádosti,ověření totožnosti a vlastnictví vozu úředníkem-opravňující právě k možnosti odhlášky-kde je i důvod změny(odhlášení na...)a tato se x-let ukládá,archivuje(tuším min.10)...

lui*

No to je právě to o čem hovořím z vlastní zkušenosti. cca po dvou letech po prodeji a přehlášení auta, přišla najednou pozvánka na odbor dopravy, kde jsem se dozvěděl, že mám platit pokutu za přestupek z tohohle auta. S datem až po tom přehlášení. Ten člověk si ho nikdy nepřehlásil na sebe, nikdy z něj neplatil povinné ručení, a přesto jezdil a nám chodily pozvánky(jen 2 zaplať bůh). Nevím jak by to dopadlo, nemít schovanou kupní smlouvu. Jak bych já asi dokazoval, že jsem auto skutečně prodal a "neušil" na nic netušícího majitele boudu? Takhle to tu chodí. Ne že ne. Jak to dopadlo s tím novým majitelem, nevím. Po téhle příhodě jsem to auto tady už neviděl.

erikch*

jo jo-je pravdou,že jsme v čechách,takže "nic není nemožné...",čili složený papír A4(kupní smlouva) moc místa nesežere a vyplatí si jej uschovat...,osobně taky šušním veškeré doklady a smlouvy od aut,co jsem již dávno prodal...

lui, " Zkuste si odhlásit auto na někoho, on si ho nepřehlásí. Pokuty a všechny body půjdou za Vámi, ... Nejsem právník a... Zkuste smlouvu ztratit, někdo Vás vytopí, vyhoříte. Možná jsem katastrofický typ. Ale bohužel, taková je dnešní praxe úřadů. "
Respektuji Vaší zkušenost a názor. Ale nesouhlasím, páč pokutu může dostat viník, většinou řidič, nikoliv majitel. Body už určitě nikoliv. Takže bych mohl uvést příklad, z minulého týdne.
Majitelka prodala vloni auto bazaru, odhlášeno na bazar, ten to prodal dalšímu bazaru, pak 4 měsíce to zabavila policie, pak další bazar, a teď to mám já.
V techničáku je napsaná první majitelka a první bazar. Chcete říci, že když udělám přestupek, pokuta půjde na majitelku, nebo na policii? bazar? Ha, ale tak to není!
Na evidenci je jen úřední zápis, nikoliv právní majitel. (v tomto případě)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]