Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LPG vs. podzemní garáže

Od: vojtazanda* odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

dneska tady antiram váhá jestli feldu přestavět na LPG nebo vyměnit za diesel, mě ale zajímá jak je to s autama na LPG a podzemníma garážema. Ten zákaz a v tom napsaný LPG/CNG znamená že do tý garáže nesmím pouze pokud jedu zrovna na plyn nebo i když jedu na benzín ale v autě mám LPG namontovaný?

Díky :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

2x

auta s LPG do podzemních i nadzemních garáží nesmí. lhostejno jestli zrovna jedou na plyn nebo benzín...

Je to kvůli požární bezpečnosti

erikch*
hodnocení

2x

není to tak dlouho,co v médiích proběhla informace,že ÚS nebo Nejvyšší soud vydal obecně závazné rozhodnutí -nevím přesně do kdy,ale tato omezení se musí zrušt,jelikož je to diskriminační a je-li vozidlo schváleno pro provoz na poz.kom.nelze mu bránit ve vjezdu do podz.garáží(v tom smyslu),tak už do snad tak dlouho trvat nebude...

alf*
hodnocení

2x

ano, B je správně. OVšem proslýchá se, že by to mělo padnout neb údajně jsme poslední nebo jedni z posledních v EU kde to platí.

cyril*
hodnocení

1x

"b" je správně.

jabraka*
hodnocení

1x

Je to prostě jeden z případů diskriminace v tomto "právním"státě.Požární "nebezpečí" v případě LPG je totiž stejné jako u benzínu.Pokud se vezmou statistické údaje z požárů automobilů,je jich u benzínu mnohonásobně víc,jako u LPG.Je to samozřejmě dáno také menším podílem LPG na silnicích,ale to neříká nic o pravděpodobnosti a "hořlavosti" LPG.Když mluvím s různými mechaniky,každý potvrdí,ze mechanický stav motorů na benzin je leckdy katastrofální.Plyn je velice kontrolovaný a tím daleko méně náchylný k unikání.U benziňáků skoro každému druhému palivo někde kape.Pokud se benzin odpaří,je to stejné,jako když uniká plyn.

JABRAKA

erikch*

s dovolením jen doplním,budu se sice opakovat,ale v roce 2001,tuším,běžel na něm.sat.srovnávací test ADACu plynová(odb.montovaná) vs.benzínová pal.soustava...a plyn je 3xbezpečnější!-takže ta značka by měla být spíš znít obráceně-z pohledu bezpečnosti-"zákaz vjezdu aut na benzín",ale je to blbost,stejně jako ten zákaz LPG...

nu*
hodnocení

0x

auto oficiálně přestavěno na LPG má na skle samopelku LPG,a v registračním dokladu jako druh pohonu uveden BA95 + LPG, jako označení auta na alternativní pohon, pokud je do podzemní garáže zakázán vjezd aut na LPG, tak zákaz platí pro auta na LPG...je to složité pochopit?

Pokud ne, rozvedu to ještě víc, auto ve kterém je LPG "manontovaný" ja autem na LPG, a pokud autem na LPG zrovna jedete, jedete autem na LPG.Dopodzemní garáže by tedy vjíždělo auto na LPG.

vojtazanda*
hodnocení

achjo...*zed*

Kdybys pochopil na co jsem se ptal, možná bys mi odpověděl aniž bys ze mě dělal blbce ale pro Tebe to napíšu ještě jednou.

Značka platí pro vozidla s namontovaným LPG/CNG ať jedou zrovna třeba na benzín.

Nebo znamená že se tam nesmí používat pohon LPG/CNG - tzn. když přepnu na benzín je vše OK.

Je to složité pochopit?

8976*
hodnocení

0x

to kdysi vymyslela chytrá hlava a nese se to dodnes, naši pomatenci musí jít ve všem svoji cestou , nebo např nařízení evropské unie ještě zostřit, je faktem že pokud by došlo k uniku LPG došlo - má tu vlastnost, že se neodpaří/ hned / a teče do nejnižšího místa v objektu...ale pokud je Lpg udržováno jak píše kolega je větší pravděpodobnost, že na Vás spadne letadlo...

vojtazanda*
hodnocení

Díky všem za odpovědi :)

petik*

Ono je to trochu složitější. Do podzemních prostor nemůžete s LPG z toho důvodu, že v případě úniku LPG se tento ihned vypaří, čímž vznikne výbušná směs vzduchu, propanu a butanu. To ví asi každý. Ovšem málokdo už ví, že tato směs je těžší než vzduch a drží se při zemi. Aby tedy bylo možno v podzemní garáži parkovat, musela by mít výkonné odvětrávání, které zajistí celkovou cirkulaci vzduchu a ne jen odsávání vrchní vrstvy u stropu. A protože moderní garáže jsou již tímto systémem většinou vybavena, proběhla veřejností již zmiňovaná informace, že v některých garážích by tento zákaz nemusel platit. Ovšem pokud s tím vlastník garáže bude souhlasit.

S problematikou CNG zkušenost zatím nemám, a tak mi není jasné, že i tento pohon do podzeních garáží nesmí. Na rozdíl od LPG je totiž (pokud se nemýlím) zemní plyn lehčí než vzduch. Asi někdo ten zákaz pojal plošně na všechna "plynová" auta, aby nebyla závist.

123456789*
hodnocení

0x

Na LPG jezdím už asi 12 let, do podzemních garáží jezdím normálně, ještě se mi nestalo, že bych měl nějaké problémy. Ono je to taky trochu o tom, jestli jsem schopen unést zodpovědnost za technický stav svého vozidla. Když mám plyn udělaný tak jak se má, vím že nic neriskuji.

alf*

na většině (možná všech) podzemních garážích je ovšem zákaz vjezdu s dodatkovou cedulí LPG a tedy tento zákaz porušuješ

a můžeš být ohodnocen

porušení povinnosti vyplývající ze zákazové nebo příkazové značky (kromě výše uvedených případů překročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené dopravní značkou, porušení zákazu předjíždění stanoveného dopravní značkou a zákazových značek B 28 - zákaz zastavení a B 29 - zákaz stání)
(§ 22/1l)

1

1500_2500

-

2000

Parkování v podzemních, nebo společných garážích

Není možné bez výslovného povolení provozovatele _ majitele. Je možné při vybavení těchto prostor detektory úniku plynu, v zahraničí je vozidlům vybavenými elektromagnetickým ventilem na nádrži vjezd povolen.

lpg.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]