Nejste přihlášen/a.
Vysvětlí mi někdo, jakou výhodu skýtá hybridní pohon? Vždyť elektřina pro dobití baterie se vyrábí generátorem poháněným benzinovým motorem, který má účinnost 20-30%, zatímco normální elektřina dodávaná do sítě z uhelné elektrárny se vyrábí s účinností cca 42%. Mimo to české uhelné elektrárny produkovaly v roce 2022 1 kWh za 20 haléřů. Tuto výrobní cenu nemůže hybrid nikdy dosáhnout.
Baterku hybridu nabiješ doma levnou elektřinou ze sítě. Jedeš autem na baterku. Přijedeš domu. Dobiješ baterku ze sítě. A to se opakuje pořád dokola. Ta baterka je tak na 50km podle auta, což spousta lidí za den ani nenajede.
Ten motor je tam jen pro případy, kdy chceš jet více než těch asi 50km bez nabíjení (rychlonabíječky, nabíječky u práce, obchodu, hypermarketu, na návštěvě u známých, ...)
Stranou účinnost spalovacího motoru, to není podstatné. Čistokrevný hybrid má spalovák jako generátor, je v atkinsonkvě režimu, což je vlastně "podplňování" a je provozovaný v nejefektivnějších otáčkách. Tedy má nesrovnatelně nižší spotřebu a exhalace. U pluginu pomáhá elektromotor spalováku v režimech, kdy spalovák funguje neefektivně, tím šetří palivo a emise, dokáže jet i jen na elektriku ale ne daleko a hodně lidí si ho pro to pořizuje, na cestování třeba do práce 30km. Mild hybrid používá elektromotor jen na pomoc spalováku často aby zlepšil jeho emisní skóre. Čistý elektromobil je skvelý, až na ty baterky, tradičním palivům to prostě nesahá ani po kotníky.
Já mám FORD S-max a než jsem na chalupě na volnoběh rozmrazoval přední sklo, tak mi počítač ukazoval spotřebu 5,2 litru nafty na 100 km. Nyní tam je 5,3 litru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.