Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy jsem řidičem

Od: vrtak odpovědí: 7 změna:

Mohl bych se představit třeba jako i štoural nebo i jinak

Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď - řidičem jsem tehdy když řídím vozidlo.

A nyní citace ze zákona.

Řidičem je osoba která řídí vozidlo.

Za řízení vozidla se považuje ovládání rychlosti a směru jízdy.

Pokud tedy sedím v nastarovaném vozidle na parkovišti nejsem řidičem.

U nás legislativa pokulhává za vývojem.

A nyní vezmeme budoucnost - pokud jsem v jedoucím vozidle a neřídím ho, tak bych neměl být řidičem.

Nemyslím tím zrovna kitta.

Existuje 5 stupnů automatizace a když to vezmu odzadu

5 stupeń je plná automatizace - tam člověk řidičem nebude

4 stupeň je vysoká automatizace - ten už se vyvíjí - tady asi nikdo nebude svhopen odpovědět kdy osoba bude řidičem jestli po celou dobu jiízdy a nebo jen kdy převezme řízení

3 stupeň je podmíněná automatizace - takové vozidla už existují ale naší legislativou ještě nejsou schválené.

mám na mysli např. vozidlo tesla když osoba zapne autopilota a v ten moment je řidičem kdo?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

S tou citací ze zákona jste někde jinde. Takže citace ze zákona č. 361/2000Sb., §2, písm. d,e,f,g,h:

"d) řidič je účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí motorové nebo nemotorové vozidlo anebo tramvaj; řidičem je i jezdec na zvířeti,

e) vozka je řidič, který řídí potahové vozidlo,

f) vozidlo je motorové vozidlo, nemotorové vozidlo nebo tramvaj,

g) motorové vozidlo je nekolejové vozidlo poháněné vlastní pohonnou jednotkou a trolejbus,

h) nemotorové vozidlo je přípojné vozidlo a vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo".

Takže respektujte znění zákona a nepleťte sem něco, co "možná někdy bude"!*zed*

Satame, ala tazeteli vůbec nejde o definici...

jen chce naklást problém, který není.

gg*
hodnocení

3x
Odpověď zní.. řidičem jste vy. A myslím, že to tak prezentuje i samotná Tesla.

hodnocení

3x
Zatím jste stále ještě i na "autopilota" povinen sledovat provoz a být připraven převzít řízení (což je nesmysl, ale to není předmětem otázky), tedy řidičem jste. Až bude auto plně autonomní a nebude řidiče vyžadovat (a dořeší se legislativa ohledně právní odpovědnosti), tak se mám tím pochlubí. To už řidičem nebudete.

arnie
hodnocení

3x

"mám na mysli např. vozidlo tesla když osoba zapne autopilota a v ten moment je řidičem kdo?" - A kdo myslíš že je pilotem letadla, když zapne autopilota? Že by stále kapitán, případně napravo sedící pilot? Určitě ne boeing nebo Airbus :)

Zkrátka vrtáků, je to a bude to tak, že ten kdo zapne autopilota, má možnost ovládat, ten bude řídit a ten bude vždy zodpovědný.

Až to dospěje do stadia, Že budou autonomní taxi třeba jako ve filmu total recall, Pak budeš pasažérem, a autonomní tak si bude odpovědné za řízení !

hodnocení

0x

Osobně si myslím, že Tesla určitě nebude nikdy přebírat plnou zodpovědnost za provoz vozidla. Zatím je to spíš taková rarita.. Ale věřím, že se to velkoplošně v běžném provozu neujme... Třeba bych to chtěl vidět jak to jede na zasněžené a namrzlé cestě z Brna Líšně třeba do Kanic... Nevěřím že to dojede a když ano, tak krokem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]