Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám takový hloupý dotaz,
hádáme se s kámošem o síle auta, v roce 2008 jsem měl jako čerstvý kluk s řidičákem své první auto, passata 1.9 s výkonem 110Kw a váhou 1.4 tuny, já tvrdím, že auto o takovém výkonu je silné auto, zvlášt pro kluka co má měsíc řidičák, on mi tvrdí, že to silné auto nebylo, jaký je váš názor? Děkuji..
Záleží na úhlu pohledu, je spousta mnohem slabších i mnohem silnějších aut i verzí pašíka. Na běžnou jízdu to je silné bohatě a jede jak z praku, na sportovní jízdu slabé a líné.
Příklad u toho pašíka ze sériových motorů nejslabší byl atmo 1,6 53 kW/ 120 Nm, a nejsilnější šestiválec 3,6 FSI 220kW/ 350 Nm.
Pro začátečníka je 110 kW víc než dost. Kámoš trošku machruje a je adept na omotání kolem stromu - rychle po rovině umí jet každý debil, těžší to je v zatáčkách a ještě horší když se semele něco nečekanýho - borec má naloženo 150 kmh a najednou zjistí že neví jak to řešit. V lepším případě zrakví jen sebe, v horším spolujezdce a v nejhorším sejme rodinu v malým autě a sám vyleze jen napudrovanej od bagu. Trošku pokory a závodění + machrování před kámošema si nechat na okruh.
Vždycky jsem byl zastáncem, že čím silnější auto, tím bezpečnější. V mladém věku člověk nemá ještě takový odhad, takže silnější auto je bezpečnější při předjíždění. Jezdit rychle se dá i se slabým autem. 110kW je taková průměrná hodnota.
Při předjíždění se rezerva výkonu hodí, ale to je víceméně všechno, ale třeba v zatáčce přidá plyn zahrabe a je ve škarpě. Taky silný auto obvykle zkresluje vnímání rychlosti, má pocit že skoro stojí a přitom jede kilo. Fyzika s E=mc2 a vliv na brždění, zatáčení a deformaci při nárazu pak nijak okecat nejde.
A i u toho předjíždění to je dvojsečný, zrychlí ale když to ani tak nestihne nebo to pak nezvládne ukočírovat třeba v zatáčce po předjetí, tak je bouračka ve vyšší rychlosti a tim i horší následky...
Já mám auto s 324kW a že by mi zahrabalo při předjíždění, to nevím tedy. Obecně silnější auta jsou i větší, mají účinější brzdy, jsou stabilnější. Já v tom vidím jenom výhodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.