Nejste přihlášen/a.
Jezdím celoroční Hankooky a jsem spokojený. Dříve jsem celoročně jezdil na zimákách Polaris 3 a tragédie jak na sněhu, tak na mokru.
Na sněhu je nejlepší co na druhém autě mám Continental zimní. Tomu se Hankook nerovná, ale do města, když nasněží na den či dva je použitelnej. Na hory bych ho nevzal.
za mne ale Nokiani jdou poslední roky s kvalitou hodně dolů.. tak kdo ví...
Jak je třeba možné, že první nokiany mají u dalších testerů jen 3-4 hvězdy, ale třetí michelinky mají u těch tří dalších 5 hvězd?
Čínské gumy ani protektory na svá auta nedávám. Když jsem koupil třeba auto s barumkama, do týdne jsem přezouval a barumky skoro nové předal dál...
Poslední roky už toho moc nenajezdím, ale i tak mám k autům vždy letní-zimní a snažím se o kvalitní gumy. Rozdíl v cenách přepočtem na najetý km a dobu používání je tak minimální, že nemá smysl šetřit.
Vzhledem k rozměrům pneu tazatele asi nebude trhač asfaltu, takže ty celoročky snad můžou být... Třeba můj tatík by je ocenil, protože najede 5000km za rok a všechno je to kolem komína - tam nemá asi smysl dvakrát ročně přezouvat, když to není na horách...
re4zon,
taky znám jednoho, který mi stále sdluje, že na Barumkách na kruháku při 30km vylítnu z kruháku, že dostanu smyk, že nedobrzdím atd.
Zatím se to nestalo, ale stále čekám na kruháku při 50-70, že vylítnu a nic...
Tak to pošli video jak běžnej malej kruháč z mokra s tvýma supr barumkama projedeš 50 kmh+ a nevybruslíš do obrubníku
Ad Nokian - kdysi top gumy (ještě z éry kdy celoročky neexistovaly), po přesunu výroby do ruska šla kvalita hodně dolu. Aktuálně nevim, ani jestli tam ještě vyrábí nebo stáhli výrobu zpět..
Obecně celoročky jsou kočkopes a speciálka je lepší. Na běžnou jízdu stačí, je lepší brát ty lepší. Musíš počítat že oproti čistokrevným zimním budou na sněhu horší a jak se trochu ojedou tak už to bude dost na píp. A mám názor že zimní ojetá na 5-6mm a rok dva stará bude srovnatelná s novou celoročkou (a vyjde to výrazně levněji)
Mně před 2 lety stačila 1 guma zn. Zeetex (Čína), kterou jsem měl na rezervě, a auto šlo přes boudu rovnou do šrotu. Tyto čínské gumy v zimním provedení totiž přímo nesnášejí vodu/mokro, takže mě ta jedna svině z rezervy dočasně namontovaná na zadku v oblouku nepodržela a už jsem šel. Hlavně, že mně se vůbec nic nestalo.
@asd1: Co to je běžnej malej kruháč? Když chceš takto diskutovat, musíš vymezit podmínky!
re4zon,
škoda, že se nedělá statistika nehod i dle druhu pneumatik. Ten smrťák přede mnou, nevím jaké měl gumy, ale když slyším kolik je nehod, nemůžou mít všichni špatné pneumatiky.
@milacukrar... Milane, já bych zůstal u toho názoru, co psal @satam. Každý máme odzkoušené co funguje a co ne. K čemu máme sympatie nebo co nám stačí. Na čem se nám jezdí bezpečně.
Žiju na horách, k baráku cesta pro jedno auto a vcelku dost do kopce. Proto mě hlavně na zimákách zajímá, kolik a jak vyjedou. Nokian byla super guma, pak výrobu přesunuli do Ruska a už to zdaleka nebylo takový. Po Ukrajině už nebyly vůbec.
Tak jsem jezdil pár let na Continentalech. Nebylo to špatný, ale...
Ovšem na podzim volal servisák, ať se stavím, že mě něco ukáže. Ukázal, tři úplně stejný nový Nokiany. Jedny Čína, jedny Rusko a jedny originál Finsko. Tak jsem koupil čtyři finský a na sněhu to jede jako na asfaltu. Vyjedu co potřebuju, ještě jsem letos nezůstal viset. Což vloni, při teplotách kolem nuly, to jsem ani nemusel nikam vyjíždět. Problémy byly jistý.
Pane kolego, gumidek®.
Taky souhlasím se sdělením, že "máme sympatie nebo co nám stačí. Na čem se nám jezdí bezpečně"
Pamatuji ježdějí i na celoročních pneumatikách před 50 lety.
Nejde srovnávat technologii materiálů (směsí) pneumatik před 50 lety a dnes.
Neboli dnešní celoročky jsou na tom lépe než před 50 lety. Dříve se to dohánělo hlavně hrubým vzorkem a hotovo. Dnes se řeší hlučnost, valivý odpor a vzorek se řeší i z hlediska odvádění vody, protože k vůli valivému odporu tam musí být rovný pásek uprostřed nebo takové tvarování špalíčků, který valivý odpor sníží, ale zároveň dostatečně zajistí odvod vody a přilnavost.
Je to alchymie.
Tak proč to sem taháš? Taky pamatuju, že se jelo jen když se muselo = oproti dnešku minimální provoz, naprosto běžně se do kopce tlačilo i když to byla Schade s motorem vzadu. Do žigula/ 1203 železnou desku nebo pár pytlů cementu aby to bylo schopný jet. Místo soli se škvárovalo a ty "celoročky" byly úzký s hrubým vzorkem. Z kopců se jelo se staženou prdelí a každou chvíli se tahalo auto ze škarpy. Jó to byly supr kvalitní gumy :D
Osobně - jako celoročku bych vzal bazarovou prémiovou zimní se vzorkem 5-6mm, udělá to prakticy stejnou službu za zlomek ceny. A když celoročku tak něco z prémiovek.
Zimní nevím ale mám letní Nokian Wet proof 195/65R15 91H na dvou autech a OK . Zimní nwn byla koupena na zimních ale zn nevedu-až se koupí nové. Na předminulém autě zimní BF godride (made in UK) a taky OK.
Jen tak pro formu předloni v jednom testu zimních jedna "čínská značka" v jednom rozměru super hodnocení, jedna z nejlepších ale v jiném měnším rozměru pak jedna z nejhorších!
JInak pokud bude třeba ("dovolí-li nám jezdit na starých spalovácích s normou E3 a E4 a vyplati-li se to) tak plánuji na svém jednu sadu po ojetí gum zrušit a celoročně zimní .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.