Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Octavia 2 nedobíjí baterii

Od: octavia2005 odpovědí: 3 změna:
Zdravím, mám Octavia 2, 2005, 1.9tdi, 77 kw. Rozsvitila se za jizdy kontrolka dobijeni. Povypínal jsem vše co bylo možné a bez dobíjení jsem jestě asi 20 minut jel než se baterie vybila úplně. Potřebuji auto dostat domů, ale chci se ujistit že závada je v alternátoru. Kouknul jsem na kabely k alternátoru, tam je vše ok. Pojistky také ok. Očistil jsem kontakty. Drážkový řemen v pořádku. Volnoběžka alternátoru se při zaaretování alternátoru točí na 1 stranu což by mělo být také v pořádku. Kabely u baterie také ok. Po této kontrole všeho co jsem popsal a po nabití baterie jsem auto nastartoval a kontrolka dobíjení se rozsvítila asi po 5 minutách co bylo nastartováno. Tak jsem měl alespoň 5 minut radost že je to v pořádku ale nakonec tedy dobijeni nefunkcni. Je jeste neco co bych mel zkontrolovat? A nejpravděpodobnější příčina toho nedobíjení je tedy vadný alternátor takže když ho seženu a vyměním tak by mělo být dobíjení ok? Děkuji za reakce

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nejdřív změř za chodu motoru napětí na alternátoru. Mělo by být přes 14V. Pokud bude menší než 13V, máš skoro jistotu, že altík odešel. Podle toho, že za studena chvíli dobíjel, to vypadá na uhlíky nebo snímací kroužky na rotoru.

bery*
hodnocení

2x
Pokud za studena chvíli dobíjí a pak přestane, tak mám opakovanou zkušenost s vadným regulatorem.

hodnocení

0x
Ano bude to problém v alternátoru. Že to nabíjelo za studena a po 5 minutách přestal, tak může být špatný diodový usměrňovač nebo regulátor napětí (za studena funkční, po ohřátí může jakákoliv elektrická součástka změnit své vlastnosti a přestat fungovat). Zkus ještě jednou za studena nastartovat a jestli bude zase pár minut dobíjet, tak to bude tím... Pokud nemáš znalosti na proměření elektrosoučástek, tak donést někomu, kdo toku rozumí (tím nemyslím servis, kde se jen mění náhodně součástky). Většinou ten kdo repasuje alternátory/startéry bude umět najít přímo konkrétní problém. Bude to o dost levnější než kupovat komplet nový alternátor nebo shánět na vrakáči a s nejistým výsledkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]