Nejste přihlášen/a.
Zdravím místní rádce,
jelikož jsou zde i odborníci na elektro, mám menší dotaz. Prodali jsme pouze rozbalenou autonabíječku - BLACKMONT nabíječka baterií 26 A.
Před odesláním jsme autonabíječku standardně otestovali, vše v naprostém pořádku + jsme měli i přiložené foto při nabíjení, že je vše v pořádku.
Dnes nám psal pán, že autonabíječku poprvné zkusil se jen rozsvítila a po chvíli zhasla a již nejde. Z komunikace, jak k tomu došlo napsal, že ji připojil do sítě a následně chtěl připojit koncovky k autobaterii, napsalo mu to na displeji ať připojí k autobaterii a poté zhasla a konec. Při dalším připojování pouze do zásuvky prý nic nedělá.
V návodu ale výrobce jasně uvádí, že jediný postup je nejdříve připojit k autobaterii a až následně do sítě, ostatně takto je vždy u všech nabíječek.
Pán to ale rozporuje, že v návodu nepíšou, že když to udělá obráceně, tak nabíječku poškodí, a že se takto připojují všechny nabíječky a že to tak i celý život jako elektrotechnik připojoval - nejdříve do sítě a až potom na baterii anikdy nebyl problém.
Že by mu to prý neukazovalo na displeji jen tak, že má připojit k autobaterii, když by to bylo špatně.
Chci se tak zeptat místních odborníků na tuto problematiku, mohl nabíječku tímto postupem skutečně poškodit nebo ne?
Nabíječka byla v naprostém pořádku, nová, pouze vyzkoušená a upřímně se nám vůbec nelíbí toto nedodržování přesného návodu a odkazování se, že když to udělá blbě, tak tam není jasně uvedeno, že to zničí.
Moc děkuji za reakce.
Toto jsme pánovi sdělili,
Je to bezpečnostní důvod. Když bude nabíječka pod proudem živá, tak poslední připojení na abterii může u svorek díky živé nabíječce zajiskřit. Ať už zkratem svorek v motorovém prosotoru, kde je ukostřen mínus pól o kastli a motor a nebo zajiskřit už jen při připojení na vadnou baterii nebo jinak poškozenou.
Stojíš u baterky, která může i plynovat a křísnutí svorek ti baterka buchne do ksichtu i s eletkrolytem, který tě poleptá. Klidně i oči.
Proto se k baterce připojuje nabíječka mrtvá, aby nedošlo k jiskření a až pak se zapojuje do sítě.
Elektricky je to nabíječce jedno.
Je to jen pro bezpečnost obsluhy.
Chytré nabíječky i přes opačný postup zapnou do svorek proud až v moment, kdy jsou svorky připojené a nabíječka pozná zátěž.
Hloupé nabíječky mají proud na svorkách vždy po připojení do sítě na 230V, takže pokud křísneš svorkama, tak v nabíječce v lepším případě shoří pojistka.
Mám CTEK Polar a nějakého jiskření jsem si nikdy nevšiml. Nabíjení naběhne v LEDkách i na ampérmetru když ho připojím do serie do 1s po připojení. Dřív je na svorkách mrtvo.
Mám i různé připojovací sady na autech do CL, a ty různe plug in s očky a ani v zásuvkách se kontakty neopalují na DC straně.
Taky s emi CTEK jednou pokazil, ale odešly jen diody ve spínaném zdroji na primáru. Stačilo je vyměnit. Jede už 9 let.
Prodává i ALZA; recenze
Uživatelské recenze
Zákazník, Třebíc [flag]
Hodnoceno 23.01.2023, varianta BLACKMONT nabíječka baterií 26 A
Ověřený nákup
Nabil jsem baterii, nechal jsem ji asi 1 hodinu, když jsem se vrátil, obrazovka nabíjení již nesvítila, další den jsem ji zkusil znovu zapnout, už se nezapnula.
Jinak PRODEJ SKONČIL, více zde
Jedná se o typ Blackmont BLM-BCH26A? A proč prodej dalšímu zájemci?
Jen doplním postup připojení sítě a nabíjené baterie; dělám to různě za ty desítky let a NIKDY nebyl problém, který by zavinilo nějaké připojení k nabíječce..takže tak...postupem při zapojení nabíječka NEODEŠLA...budete se muset rozumně domluvit s kupujícím...případně i vrátit peníze. Za kolik jste ji prodal?
Proto existuje záruka, aby zákazník při běžné obsluze neskončil s nefunkčním střepem. Odpojování baterie za provozu se může dít celkem často - zákazník chce jinak uchytit svorku na baterii, když dobře nedrží a pochybuji, že by kvůli tomu nabíječku vypojoval ze sítě.
Uvnitř bude téměř jistě pojistka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.