Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V-class (W447) - výměna baterie a kódování

Od: previt® odpovědí: 9 změna:
Zdravím,
dokáže někdo z místních rádců potvrdit/vyvrátit, jestli je nutné hlavní baterii (ne tu malou přídavnou) nakódovat po její výměně ve voze?
Na internetu jsem na nějakém zahraničním diskuzním fóru našel, že se u W447 se "asi" kódovat nemusí, ale nikde jsem nenašel žádnou konkrétní informaci jestli ano nebo ne. :(
Jedná se o výměnu originálu 92Ah, za Exide EK960 96Ah (obojí typ AGM).
doplněno 16.01.24 17:43: A k otázce ještě jedna podotázka. Po koupi baterie jsem ji doma úplně nabil (nabíječkou Ctek MXS 7.0). Po instalaci baterie do auta jsem jen tak pro zvědavost zkusil znovu nabíjení a nabíječka opět ukázala, že je baterie skoro vybitá (ukazovala první stupeň a po cca minutě přeskočila na 2. stupeň nabití baterie). Je toto normální?
Baterie v autě se nenabíjí napřímo na kontaktech baterie, ale nepřímo na kontaktechv motorovém prostoru..

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

U toho nabíjení je to zcela normální. Co ukazuje CTEK je průběh nabíjecích režimů. Ne stav nabití.

Kdyby byla baterka vybitá, tak svítí 3 LEDky a nabijecí režim je někde na úplném zažátku.

Správně připojuješ na připojovací svorky v motorovém prosotoru a ne na baterku v podlaze.

...

Co se týče kodování a BEM kodů, tak je třeba u VW autu jedno, zda ho zadáš správně nebo ne. Hlavně zadat správně kapacitu. Přepsáním BEM kodu se jen resetuje původní baterka z paměti vozu a vůz je pak nastaven opět na čerstvou novou.

Za X km by mělo auto stejně baterku ošahat a poznat, jak na tom je.

hodnocení

Ten CTEK MXS 7.0 má už jen 4 LEDky na ukazování průběhu nabíjení, ne 8 jak předchozí typy. Třetí LEDka znamená nabito z 80% a víc, začínal jsem víceméně na první LEDce. Ale ještě mě napadlo, jestli třeba na to neměla vliv i ta přídavná baterie, těžko říci..

Co se týče kódování, tak jak auto pozná, že má novou baterii? Protože jestli jsem to pochopil správně, tak řídící jednotka si počítá množství nabíjecích cyklů baterie a podle toho navyšuje nabíjecí proud (čím starší baterie, tím agresivnější nabíjení je potřeba). A pokud se nepřepíše BEM kód, tak ŘJ stále nabíjí i novou baterii vyšším proudem, než by měla u nové..

Ale u Mercedesu (alespoň u W447) si nejsem jistý, jestli toto inteligentní nabíjení je a jestli se vůbec baterka kóduje. Někdo říká ano, někdo říká ne...*zmateny*

V-class (W447) - výměna baterie a kódování

Čím starší, tím agresivnější?

Proč si to myslíš?

Když je baterka na tom špatně, tak se naopak dobíjení chová tak, aby preferovalo nabití a nenechalo baterku vybít a nabíjet jen při brždění, kdy se aktivuje dobíjení. Bude ji nabíjet stále. Dokonce vypne i start stop funkcí,a by měla baterka na nabití dostatek času.

To je agresivnější? Přesně naopak, ne?

Kdyby se dobíjení chovalo agresivněji, tak baterku nechá vybíjet a ještě povolí start stop, až baterka někde chcípne a znepojízdní se celé auto. To by bylo na nas*ání potencionálních zákazníků, že si koupili nefunkční plečky. Nebo se pletu?

Mercedesy neznám, ale co je na původní baterce uvedeno?

hodnocení

Pravda, je to přesně naopak, popletl jsem to. Čím starší baterie, tím nižší dobíjecí proud úměrný poklesu kapacitě baterie. Tzn. s novou baterií by měl být i vyšší proud, aby se nedobíjela málo a tím se nezlikvidovala dříve..
Co přesně myslíte tím co bylo napsáno na původní baterii? Byl to originál Varta, 95Ah. Startovací proud 850A mají obě stejné, tzn. rozdíl mezi nimi je jen v 1Ah kapacity (Exide 96Ah, originál 95Ah).

Třeba, zda na staré byl ten BEM kód?

hodnocení

Standardní QR kód s BEM jsem tam nenašel ani na originálu a ani na nové Exide.
V-class (W447) - výměna baterie a kódování #2

Tak se asi fakt ještě nekódují. Ale přes Mercedesy nejsem...

hodnocení

Třeba se někdo se zkušenostmi z Mercedesů najde. Ale i tak jsem dal hodnocení, díky!

Zkus možná autoservis Dolany. Má i youtube kanál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]