Nejste přihlášen/a.
Pojišťovny mají extra připojištění asistenčních služeb - při zahraničních dovolených doporučuji! - Nejen že vám auto dokáží opravit nebo dotáhnout do CZ, ale máte hrazené i ubytování na pár dnů - dle podmínek.
Dovolenou na 10 dnů s příplatkem 500,- za takové pojištění považuji za nutnost.
No z logiky věci nejezdit popelnicí do rozpadení. Což znamená nejezdit vrakem a opravovat ho, až se něco stane nebo vyhodí se závadou z STK.
Kdo pravidelně mění náplně oleje i v převodovce, chladící kapaliny, brzdové kapaliny, nejezdí s bouchající nápravou nebo sjetejma gumama či protektorama na limitu,
tak nikdy neřeší závady, že by nedojel.
Když ignorujete prvotní příznaky a čekáte, až auto klekne 300km od baráku, tak je asi něco špatně.
Nemám pravdu?
To je pěkná blbost, kdykoliv nečekaně chcípnout může sebelíp udržovaný auto. Selže jakýkoliv čidlo nezbytný pro chod motoru, rozsype se ti nějaký ložisko, kuna ti sežere kabeláž, nehoda apod. a dojel jsi. Možných příčin jsou stovky...
Existuje pojištění asistence, jsou i bez limitu kilometrů/ ceny, takže odtah kdekoliv z civilizovaný Evropy to pokryje.
Je nutný dobře si prostudovat na co se vztahuje a hlavně na výluky, zdánlivě výhodný pojištění může být k ničemu..
Většina moderních motorů není závislá jen na jednom čidle. A v nouzáku dojede.
Pokud pravidelně mění palivovej filtr, tak palivový čerpadlo máš nadosmrti vozu. Kuny do aut z pípákem a nějakým smradem na 99,8% nevlezou. Spíš je lákají dlouhodobě odstavená auta někde v rohu zahrady, kde je klid.
...
Ale k dotazu. Myslím, že většina povinných ručení má záruku nějaké mobility. Rozhodně bych připos*aně neplatil na každou delší cestu 500kč doluftu. To mi příjde nelogické. A pak čekal na odtah 2 hodiny v nepojízdným autě na mrazu, jel do nejbližšího servisu, vyřizoval papíry a pak na vlak a domů i s bágly a půlkou věcí co byla v kufru auta...
Plašičku má obvykle jen ten komu kuna už několikrát auto ožrala Zaparkuješ u penzionu s kunou a ráno nejedeš
Většina asistencí k ručení má nízký limit a hodí se leda na odtažení z dálnice na parkoviště, zbytek si zatáhneš sám, tj. opravu v místě nebo odtah domu. Když ti chcípne auto někde ve Španělsku tak lítaj desítky tisíc, podobně ceny oprav za každou blbost. Rozsype se ti kladka na rozvodech a dojel jsi. Rupne péro a dojel jsi atd. atd.
Naopak všechny ty oleje v převodovce, kapaliny, bouchající náravy a sjetý gumy tě neodstaví okamžitě (kromě rakouskýho policajta kterej střepu zakáže další jízdu
300 km je ještě v pohodě, to za rozumný prachy dojede i známej s tyčí. Horší když je to někde u moře
Tak pokud nejedeš gumbalkán..., Jinak takto vjet do díry a konec musí bejt umění v civilizaci.
Ale to jsou jen teorie. Já si ani nepamatuji, že jsem někdy měnil pneu k vůli defektu. Hřebík jsem měl 2x a vždy se dalo dojet, po cestě dofoukat na benzínce a doma opravit knotem sadou za 90kč.
A na pidikolech dnes auta moc nejezdí. Nejrozšířenější rozměry jsou 15 a 16 palců. A kdo má nízkej profil na parádu, tak musí počítat s touto možností, ale normální člověk na tomhle nejezdí. Jednak je to tvrdé a nepohodlné a jednak je to tak akorát na zničení pneu i ráfku koplet při sebemenší díře.
Tak zanedbaný rozvody, kde ta kladka rupne nebo zrezivělý péra a vyteklý tlumiče počítám do preventivních oprav k těm olejům.
A s hučícím ložiskem se dojet 300km dá napohodu. Praskne jen těm, kteří tak jezdí normálěn a zvykli si, že to neřeší a čekají průser.
Ono to nemusí být umění, mě prasknul hliníkový disk asi 1500 km od domova. Žádná díra, nic. Únava materiálu.
Tak to jsou ta kola na parádu s nízkým profilem a "malým výpletem" ... jakoby ten děravej design, kde je vidět celá kotoučová brzda za ním. Nebo to byl origo disk a normální velká "balonová" pneu?
Samosebou to nevím, jen se ptám. Ale prasklé disky jsem zatím viděl jen ty hubené a většinou druhovýrobců tuzingovky. Co si dávaj lidi na BMWčka, Mercedesy, Audiny, Superby,...
Vemeš obrubník a máš to klidně s ohlým ramenem.. Nebo na dálnici kus železa nebo cihla/ vyhozenej kus betonu z výtluku - než zastavíš ze 150 tak máš gumu na hadry, pokud nemáš klasickou rezervu tak jsi v řiti a sháníš kolo.
Defekt mám ca jednou za 200 kkm, z toho 2x guma na hadry a dojezd na rezervě, oboje kus železa na silnici, nic nevidiš a bum máš prázdný kolo..
Bacha knot neni trvalá oprava ale jen nouzovka na dojetí. Už několik jsem jich viděl netěsných. Správně hříbek, knot je jen lenost sundavat gumu.
Předpokládám že do ciziny jezdíš s názorem "mně se to nestane", tak abys tak někde tisíc km od baráku nečuměl smutně. Pokud neni dobrá pojistka asistence tak je třeba počítat s desítkama tisíc za odtah/ opravu nebo ekolikvidací na místě a návrat stopem. Pokud nemáš známýho tak odtah vyjde klidně 20 Kč/ km
@gumidek: Originální disk, profil normální. Jestli to je nebo není "dostatečný" balón netuším. Je to nejmenší povolený rozměr disku 19" a k tomu nejvyšší povolený profil pneu. Nízký profil je na disku 21".
Do ciziny nejezdím. V ČR je plno krásných míst, kde jsem ještě nebyl.
@kovis... tak stane se. Vyjímky potvrzující pravidlo. Tak dáš plnohodnotnou rezervu a jedeš dál.
Já před 2 roky vyhazoval i dojezdové kolo s Focusa a dával plnohodnotku. Místo pojištění mi to příjde jako lepší investice.
Ale to si musí každý zvážit sám.
V rámci ČR je to celkem v pohodě, všechno u nosu a normální servisy všude, základní asistence k POV stačí. Když seš někde ve švajcu tak je to jinej level, musíš přejet Alpy a ceny v místních servisech jsou pro nás hooodně divoký. Tam máš pak možnost vypláznout 30k za odtah domu nebo to tam hodit ze skály
asd1: odtah za 20 korun na kiometr? To jsi z levného kraje, já klientům říkám 50 Kč. Důvod je jednoduchý - platí se obě cesty !
Přesně tak to je. Pak zjistíš, že to není jako když ti mazali med kolem huby u podpisu smlouvy v kanclu pojišťovny a jsi rád, že ti auto vytáhnou z příkopu nebo šoupnou z rušné dálnice někam, kde ti ho do té doby nevykradou nebo nenabourají projíždějící auta kolem. A nabídnou ti cestu až domů, ale z doplatkem.
Taky tomu nevěřím. Přeci si ty peníze netisknou.
Pojistí tisíc aut za pětikilo a možná tak jedno chcípne někde v Choratsku tak aby nedojelo.. Takže dostali půl mega a zaplatili 50k = krubý zisk 450k
= co je na takovým pojištění 20 let starý káry za pětikilo divnýho?
Já bych řekl desetina. A pojišťovna posílá odtahovku z ČR nebo má smluvní přímo v místě problému po celé evropě?
Jedno auto z deseti že by nedojelo? To je blbost, i to jedno z tisíce je hodně a spíš to bude ještě míň..
Odtahovky na dovoz sem posílaj určitě z ČR, do nejbližšího servisu nebo z dálnice na parkáč to budou místní.
Vlastní zkušenost: Před několika lety u Debrecinu v Maďarsku porucha termostatu. Po telefonátu s asistenční službou zjištění že je pátek odpoledne a že to ve stanovené době nelze opravit. Tak vyslali z Česka odtahovku, ta druhý den dojela, naložila nás a tradá do republiky. Auto byla ojetina, stará asi 15 let. Samozřejmě vše hrazené pojišťovnou.
Samozřejmě si připlácím za vyšší asistenci, stačila mně jedna banalita pár kilometrů od našich hranic abych na tomto přestal šetřit. Je dobré si uvědomit, že kvalitní asistence přijde na zlomek ceny obyčejného nastartování auta s vybitou baterkou - u nás je to zadarmo (max za pivo), ve Vídni 120€ v hotovosti - tedy bylo to před 10 lety, kolk dnes netuším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.