Nejste přihlášen/a.
Jsem tu dneska snad s posledním dotazem.
Nedávno jsem tu řešil dlouhodobou drobnou netěsnost těsnění pod hlavou u fabie, kde pod tlakem nepatrně prolíná voda do oleje v oblasti zdvihátek, nehorší se to nějak rapidně, auto s doléváním cca 1L/1000km jezdí a rád bych to tak bylo ještě do jara, v tomhle počasí se mi do toho nechce ... Než dočasně lít do chladiče nějaý utěsňovací srágory, případně hořčici nebo lógr, šlo by zatím s autem jezdit bez tlaku v chladící soustavě, ať nemrzka zbytečně nekontaminuje olej? Netěsnost je asi opravdu malá, kápne to tam jenom při natlakování, jinak tlak soustava drží i dlouhý hodiny po jízdě. Nemrzka je G13 cca napůl s vodou, takže bod varu by měl být poměrně vysoko. Nebo reálně hrozí i teď zimě vyvření, pokud bych třeba znetěsnil těsnění víčka expanzky? Kamarád takhle kdysi léta jezdil s renaultem 19, kde měl místo víčka jenom položený víčko od kořenky Kotanyi
Tuším že ty "srágory" utěsňovače chladiče či chladicí soustavy funguji skvěle. Ale je tam podmínka - kov, patřičný tlak a současně i vzduch-za splnění těchto podmínek to funguje. Pokud opravdu jde voda (chladicí kapalina) do oleje-tam to nepomůže. A jen tak mimo chladicí soustava dnešních vozidel je přetlaková. Tam kde by vyšší teplota vody byla OK, tam bez přetlaku už vaří!
Raději bych to opravil, protože páry a potřísnění kapalinou lakované plochy motorového prosotru dojde k poleptání. U Favorita mi tekl kohout topení a kolem toho kohoutu totálně sežranej lak.
U fabie je přece z expanzky přepad, tam to, myslím, společně s ostřikovačem teče do nosníku a vytejká uprostřed pod autem, takže co oči nevidí, srdce nebolí Lepší bordel je u feldy, když uletí víčko od oleje a zjistí se to až buhvíkdy, protože v autě "už dlouho něco smrdí"
To byl taky patent, to víčko jenom na gumě u 135/136. Nebo když nedávno matce u O2 napraskla hadice od topení, pod kapotou všechno zechcaný, růžový, ulepený, fujtajbl. Ale umyl jsem si od toho akorát ruce
, nepatřím k těm, co auto leští i pod kapotou
Naopak, klidně tam, kde něco začíná kvést, nebo by jenom začít mohlo, stříkám olej, ať to vypadá, jak chce ...
Napadlo mě, že by ta beztlakost šla dočasně a nedestruktivně zajistit třeba jenom vyndáním o-kroužku z víčka, nebo jeho znetěsněním třeba skřípnutým vláknem silonu pod o-kroužkem, aby tlak pomalu unikal a aspoň nepůsobil tak dlouho.
Jde mi fakt jenom o to, jestli je reálný, že v běžným provozu teď zimě, s funkční saharou, voda najednou nevyletí, klidně můžu i ten větrák zapojit natrvalo. Prostě aby to spolehlivě vydrželo do jara a nemusel jsem polovičce půjčovat auto na každou delší cestu s dětma, protože s tímhle bych si ven z města netroufnul
G13 1:1 by měl mít bod varu snad až 114°C, což už nemá tak daleko ke 120°C, při kolika by, co jsem našel, měla začít vařit voda pod tlakem zvýšeným o 1 bar (což tam asi tak je a použití jen vody taky vyloučit nejde). A je tam obyč termostat, ne jako u mě v oktávce 105°C s elektrickým ohřevem, kde se s prasklou hadicí po provizorním zatěsnění a dolití vodou jet prostě nedalo, hned to bez tlaku vyvřelo, takže bylo potřeba na cestě termostat otevřít přivedením napájení a pak to s 65-80°C čistou vodou bez víčka dojelo domů i s obytným přívěsem. Jen aby to takhle snadno šlo i s klasickým 90°Cnebo kolik termostatem.
Tak jsem zjistil, že i bez těsnícího víčka to uvařit nejde, aspoň ne tenhle kus, kde totiž evidentně nefunguje termostat, ručička se sotva odlepí a řidič mrzne (pár dní s tím jezdím já ) Řidičce to divný doteď nepřišlo a ručičky si všimla až po upozornění, že si jí má všímat, aby to bez o-kroužku ve víčku náhodou neuvařila, čemuž tu ležící ručičku i připisovala
Každopádně, překvapil mě právě zakoupený termostat s víkem Maxgear (200,-), kde část, která u originálu minule praskla (plastový očka, o který se vložka termostatu opírá), jsou kovový ! Zítra ho přehodím, snad bude i fungovat Ale první dojem budí dobrej, zatím mi přijde, že Maxgear je ve fázi, kde Meyle bylo někdy před 10 lety, než se zkazilo - snaží se budovat dobrý jméno za dobrý ceny.
Teď váhám, jestli od něj zkusit i spojku, na Alegru láká cenou za sadu jen pár korun přes litr, nemá někdo zkušenost?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.