Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v říjnu jsem zavinil dopravní nehodu. Řidič předemnou zastavil, já nestihl dobrzdit. Takový městský ťukanec. Na místo byla dle mého zbytečně přivolaná PČR. Věc jsem již hodil za hlavu, nicméně po novém roce přišlo rozúčtování opravy poškozeného vozidla a to 280.000 tisíc korun! Co je na tom sráči tak drahého? Kvůli takovým nám všem zdražují pojistky. Auto mělo poškozený jen nárazník, kufr, světlo a nějaké senzory. Nelíbí se mi, že si někdo z mojí pojistky nechává opravit půlku auta. Dá se proti tomu nějak odvolat, případně aby si dotyčný zaplatil část opravy sám? Když má na takové auto, tak musí mít i na opravy! Na každém jiném autě by byla škoda maximálně 20 tisíc..
Dobrý den, dotyčný na opravu jistě má. Ale pokud si škodu nezavinil sám, proč si ji má platit? Náklady jsou vždy za viníkem.
A co se týče ceny, tak u drahých aut jsou zpravidla drahé i opravy. Zrovna u Tesly, byť nejsem odborník, tipuju, že došlo k poškození mraky senzorů, které v daných místech má + x různých mechanických částí a samotné karosářské díly a každý z těch dílů bude za x tisíc až desítek tisíc.
Zrovna u Tesly vím, že ty opravy jsou složitější, protože jsem se pár měsíců zpátky trochu bavil s mým servisákem během opravy mého auta a Teslu 3 tam měli už delší dobu. Tak jsem se ptal, jestli ji koupili nebo mají na servis a říkal, že na servis. Ale že je tam mraky dílů kódovaných na konkrétní vůz a není jen tak možné přendat 1 díl z nějaké vyřazené Tesly na jinou. Ale musí se objednat origo. A to také trvá. Což mimojiné dále navýši účtovanou cenu za půjčení náhradního vozidla - opět se zpravidla půjčuje auto +- obdobné kategorie a tam tipuju denní půjčovné +-1500,- (za luxusní by mě nepřekvapilo ani 3t za den ale nevím, kam přesně by tato Tesla spadala).
Podobnej ťukanec jsem zažil 2x, pokaždý někdo nedobrzdil před přechodem. V obou případech jsem nechtěl věřit očím. Poprvé asi před 25 lety to byl Rover - oprava za 250 tisic. Podruhý o 5 let později Volvo, oprava opět 250 tisic. Vždy byla zvlněná podlaha a rovnala se karoserie. A to mě ten první řidič vnucoval 5000 korun, že prej nemusíme na takovou drobnost volat policii
Já být Váma, jsem rád, že to pojišťovna zaplatila a nepitval bych to že ta škoda několikanásobně překračuje hodnotu Vašeho auta. A jestli je to to, na té fotce, tak to už je dost velký "ťukanec" ani bych tomu neříkal ťukanec (co do šířky i hloubky).
Holt dnešní auta jsou (podle mě až zbytečně) složitá (jo doby kdy to byla jen dřevěná nebo plechová pixla s motorem jsou pryč). Náhradní díly jsou drahé (což je důvod, proč se spousta věcí dávno neopravuje) i práce servisáka je drahá. Pokud by to pojišťovna nezaplatila celé, byl byste to Vy, kdo by mu doplácel zbytek. Blbý je, že kvůli vám právě zdraží pojistka na Váš typ auta, Váš věk, Vaši obec atd., jak to zahýbe statistikami, po tom, co to proženou nějakými jejich analytickými modely.
A bylo na to rozúčtování položkově rozepsáno, kolik bylo za co?
Každopádně, pokud nešlo jen o výměnu vnějších "demontovatelných" částí, ale bylo v tom třeba i nějaký rovnání, nebo dokonce řezání, vaření, konzerování, lakování, tak to hned je o jiných penězích... A klidně to dohromady mohla být ta půlka auta. Asi by to chtělo si přiznat, že nešlo jenom o ťukanec. Do 20 tisíc by se taková oprava vešla tak u felicie. U starý oktávky vyčíslila pojišťovna na 15 tisíc jen nárazník a světlo, když auto za mnou nedobrzdilo, a to jsem ani neřešil malou vlnku v rohu podlahy kufru a že světlo bylo trochu zaražený dovnitř a všechno jsem si slícoval sám. A proč by si poškozený měl cokoli platit sám, i kdyby se topil v penězích? Trochu na hlavu padlá úvaha... Už takhle s tím má zbytečný starosti a ztrátu hodnoty auta při budoucím prodeji, viz můj příklad.
Nojo, tam tam toho podle celkový rozklíženosti a toho, jaká šlupka to asi musela být na tu výztuhu, co prolezla nárazníkem, bylo k opravě výrazně víc, než je zvenku vidět Navíc auto na baterky, tam už jenom práce je daleko dražší a servisů pomálu, nemůže to vavřit každej topenář ve stodole
Za zbořenej kufr u feldy jsme inkasovali necelých 20k. Ohodnotili to jako totálku 24k mínus zbytková cena vozu 4k. Nárazník z vrakáče litr, světlo nový 800, asi 700 dostal klempíř, udělal to jako fušku pro známého. Takže ať počítám, jak počítám, zisk 16 tisíc. Auto sice moc krásy nepobralo, ale jezdí v rodině doteď.
Po takovym "tukanci” ti nevyletel Airbag? Co mas za auto? pokud to pojišťovna schválila, tak je to asi odůvodněný náklad na opravu. jinak by to asi těžko proplatili
Bud rad pokud majitel to neda specialni vymahaci firme, ktera z tebe vysoudi ztratu hodnoty opravovaneho vozidla za "tukanec”, na ktery ma narok a ktery by mohla pojistovna odmitnout proplatit. A jeste nahradni vozidlo, pochybuju, že zákazník dostal v servisu náhradní vozidlo stejného druhu?
Hele felicie má přece plastový nárazník. Ten se vymění pomocí několika šroubů.
Pojišťovny bez nadsázky si z bouraček dělají kšefty a nemají problém ceny nadsazovat. Peníze se musí točit. A až se servisy v tom naučí chodit tak nadsazují ceny také. Automobilová doprava je nafukující se bublina, která jednou musí prasknout. A budeme opět jezdit na koni.
Dá se, příště mít dostatečný odstup a čumět před sebe co se děje. Bez tvojí bouračky by nebylo plnění, takže to pojistný se zdražuje v první řadě díky podobným kokotům jako jsi ty. Pokud by měl někdo platit část opravy, tak jedině viník což seš ty. Takže oslov pojišťovnu že část škody chceš uhradit, aby se ostatnim řidičům pojistný nezdražovalo. Nazdar.
Ostatní: nekrmte trola.
Zjevně nemáte představu kolik taková oprava stojí... Tři roky zpátky se nějaký nachmelený šikula jdoucí z plesu tak šikovně opřel o haubnu Loganu, že ji namáčkl na nosník a vznikla prasklina v laku... Na první dobrou nebyla vidět ani ta promáčklina, ani ta prasklina, přišlo se na to, až to začalo reznout a udělal se puchýř. Autorizák udělal výměnu haubny a nalakování... cena 35.000,-.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.