Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupil jsem automobil, který je v polopřevodu. Tento automobil bych chtěl prodat a potřeboval bych vědět jestli musím dát kupujícímu smlouvu o koupi mezi mnou a osobou co je napsaná v polopřevodu. Nebo kupujícímu stačí k registraci vozidla prodejní smlouva kterou s ním sepíšu já.
Toto jsem zkoušel, ale nikde jsem nenašel napsáno jasnou odpověď. Kterou smlouvu k registraci bude potřebovat. Možná neumím hladat, tak se nezlobte a napište mi prosím krátkou odpověď. Předem děkuji za Váš čas
Kupní smlouva musí tedy být mezi papírovým vlastníkem, tj. osobou ve velkém TP a novým kupcem.
doplněno 26.07.10 22:11:Nebo na sebe auto přehlásit.
To bych musel, ale požádat toho chlapíka co mi auto prodal, aby vystavil ještě jednu prodejní smlouvu pro nového vlastníka. Takže já bych nikde nefiguroval?
Takže jestli tomu správně rozumím. Tak musím předat kopii smlouvy, kterou jsem uzavřel s člověkem uvedeným v polopřevodu a zároveň sepsat prodejní smlouvu s novým majitelem.
Bohužel tomu rozumíte oba špatně. Jak jste přišel k autu Vy je registru jedno (když tam nebudete zapsán). Registrovat se bude nový provozovatel a vlastník a ten musí doložit,jak k autu přišel, to znamená : musí mít smlouvu mezi Vámi jako prodávajícím a kupujícím, tedy tím, komu auto prodáváte.
Dotyčná úřednice tedy nebude potřebovat žádný doklad o tom, že člověk uvedený v TP v polopřevodu nijak neprodal automobil dotyčnému, který ho jde registrovat?
Určitě ne! Nebo myslíte, že když je mezi registracemi auto 30x prodáno, tak že ten poslední, který jej bude registrovat na sebe musí předložit náruč nějakých smluv, které jsou pro registr k ničemu?
přesně tak, ten kdo registruje na sebe ale není zapsán v odhlášce předloží při registraci na sebe všechny smlouvy, klidně celý řetězec smluv, smlouvy na sebe musí navazovat...kdyby je nepředložil, neměla by pak význam, ani "odhláška"...odhláškou vyjadřuje stávající provozovatel svůj souhlas a vůli k tomu, aby bylo auto registrováno na někoho jiného...když ale ten jiný na sebe auto nepřihlásí, je jasné, že někdo jiný, kdo není v odhlášce uveden musí nějaký způsoberm doložit, proč registruje na sebe auto právě on, a ne člověk v odhlášce...
řeší se to tady každý týden, nechápu proč si těch 170 odpovědí jednoduše nenajdeš a nepřečteš...proč tady kladeš otázku, která tady byla řešena před týdnem, před dalším týdnem a před dalším týdnem
Protože každý píše něco jiného. Někdo tvrdí, že nemusím ukazovat smlouvy a někdo opak. Stále nevím, kde je pravda.
Tak to vidíte, to jsou ty vymoženosti demokracie - každý si může psát co se mu zamane, třeba i nesmysly s katastrem. A Vy máte aspoň na výběr. Buďto použít selský rozum (je-li k mání) a vybrat si jednu z nabízených variant, nebo zcela jednoduše obrátit se s dotazem přímo na příslušný odbor dopravy, kde by vám čistě teoreticky měli poradit správně, pokud to na jejich zaměstnance nebude moc náročný dotaz. Přeji úspěšnou volbu.
jen tak pro ilustraci a pochopení principu-nenapadlo mne v tu chvíli příhodnější srovnání než ten katastr...,ale o to asi nejde-hlavně aby tázajícímu dopadl v poho prodej a přepsání auta...
protože píšeš do poradny a ne na dopravní úřad, kam nakonec budeš muset stejně zajít, když budeš chtít auto přihlásit..
Kdybys jsis dal tu námahu a otevřel si internetové stránky, které má každé město - pověřená obec, a napsal dotaz na dopravní odbor, měl bys to černé na bílém a vědel bys přesně, s čím na svůj úřad musíš přijít...někdy stačí jen zavolat, ale když chceš ušetřit tři koruny za kredit, tak piš...a když máš hodně času tak piš sem...také tě nikdo nenutí kupovat auto, u kterého je v mezikolonce - v odhlášce zapsán někdo jiný...takových aut jezdí dnes ticíce, důvody jsou různé...nikdo je neche přihlásit kvůli placení ekologické daně, ale také může být auto z nějakého důvodu problematické, například se po letech zjistí, že je bourané a slepené z několikla, je problematický inedtifikátor atd...uvedu příklad, při evidenční kontrola auta v polopřevodu technik na STK zjistí, že je u auta neodborně vyraženo - přeraženo VIN...napíše to do protokolu...takové auto je technicky nezpůsobilé ze záona a nemšá čanci přihlásit jej...majitel s e bude chtít auta co nejdříve zbavit...
pokud nejsi uveden v TP,a tím i registru,tak fakt,že jsi auto koupil-prodal,nikoho(registr) nezajímá-zní to trošku divně,nemyslím to nijak arogantně,ale tak to je...Jde o to,že kupující po tobě bude chtít doklad(smlouvu,plnou moc)od posledního člověka uvedeného v TP(ať už v "polopřevodu"),aby sám mohl vozidlo přihlásit-jakoby jej koupil přímo od toho dotyčného,dle zápisu stále aktuálního vlastníka vozu...Pro příklad-budeš kupovat dům,v katastru napsaný na pana "Vokurku",ale budeš se domlouvat na koupi,ceně apod. s paní "Švestkovou"-tak je pro tebe podstatná smlouva pana Vokurky-majitele...A stejně tak bude podstatná smlouva od člověka,co je napsán v TP...
opravuji, chtěl jsem napsat na úřad, kde bude přihlašovat auto kupující, ne ty, prodejce...tedy pokud bude chtí kupjící auto na sebe přihlásit...
ano jde o to,zda vůbec bude chtít auto přihlašovat na sebe(potažmo nějakou "svou"osobu)...V klidu bude moc drandit na před-předchůdce,posledního človíčka zapsaného v TP...Pro jistotu si nechá sepsat smlouvu jak od souč.majitele(neuvedeného v TP),tak i od předchůdce(v TP již zapsaného)a není co řešit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.