Ne, nafta jen ztuhne, pokud s tím autem během mrazů nikam nepojedeš, tak ve vyšších teplotách se zase normálně "rozteče".
asd1
Nejsem si jistej jestli se vyloučeny parafín znova rozpusti.. vrazil bych tam vifko a dotankoval do plny, pak je to jistota a zbytečný to není aní kdyby nemrzlo. Určitě je chytrejsidat dvě stovky za pikslu aditiva než být nervózní jestli to pojede, příp.muset řešit odtah nebo i opravu motoru..
Jednou se stalo manželce, že se jí auto zastavilo, nafta zamrzla. Byl to starý Peugeot bez turba. Přidal jsem směs nafty a benzínu, promačkal balonek a během 15 kilometrů strašně líného chodu se srovnalo. Bohužel nafta z nejmenované prémiové pumpy.
Letní nafta končí pří ca -8, podívej se na teploměr a pak onanuj nad kecama o Aljašce... I když čekal bych spíš něco chytrýho o elektromobilu a že jemu nafta nezamrzne (leda baterka )
Můj diesel jede, chytl na cuknutí a ráno bylo mínus 15. Zkoušel jsem to Jen netopí, to by se s ním muselo jezdit. Není nad to sednout do vyhřátého auta)
@stir: Ale to moderní diesel vyřešit umí. Naše auto hřeje snad po kilometru (ano, po městě je i to dost), což je velmi přijatelné. I v -10stC si při nasedání do studeného auta sundavám bundu. A jinak Webasto to vyřeší když je to nutné..
asd1
Vyhřátý auto je příjemný ale člověk zchoulostiví. Mně stačí vyhřívaný sedačky a i tak otužilost musim dohánět jinde
Podobně klimošku v létě omezuju na minimum, sice chládek ale angína to jistí
Moderní diesel alespoň u VW koncernu má PTC topení.
Zatíží alternátor, alternátor motor a ten se při větším odporu rychleji zahřeje. Zároveň alternátor protopí přes PTC teplo do topení a pomůže rychleji zahřát kabinu.
asd1... klimošku dávám na největší mráz a angínu jsem nikdy z klimošky neměl
Angína je z bakterií, kterým se daří v chladu a vlhku. I v létě by se měla klima ke konci jízdy zapnout na topení, aby výměník vyschnul a bakterie zničil nebo zamezil dalšího růstu. Pak ani není třeba používat chemické sračky.
@stir Môj 2.0 TDI nemá problém. 20-30 minut pred jazdou zapnem diaľkovým nezávislé kúrenie, čaká má vyhriata kabína, prevodovka a motor tiež.. Ak bola námraza na oknách, tak už nie je, nemusím sa trápiť so škrabkou. Webasto bolo pri výbere auta podmienkou.
Tak můj diesel má také hliníkový blok a v hlavě elektrickou spirálu, takže skutečně po km jízdy začíná foukat teplý vzduch, ale na ohřátí to stále není. Kdo jezdí do práce 2-3km to fakt nemá cenu zapínat. Proto nechápu lidi, kteří jedou pro dítě do školy a tam smrdí s nastartovaným starým litinovým dieselem. Webasto nemám, nic to nemění na situaci vzhledem k hluku a emisím v ulicích a také vyžaduje údržbu navíc. Ev to má v podstatě bezúdržbové a hlavně bez smradu. Hlavně topí okamžitě, i když člověk nenahřívá předem.
PTC je přímo elektrická vložka radiátoru v topení hned u výměníku. Ale výhřev žhavičema či jinak do vodního okruhu či hlavy motoru taky není špatné řešení.
Dříve kdysi dávno to měla i Avia. Spirála v hlavě motoru. Akorát z externí zásuvky. Po práci jsem přes prodluzku napojil spínací hodiny a od čtyř hodin ráno seplo nahřívání a o půl šesté, když jsem přišel Avia chytla na jedno otočení i v tom největším mrazu. Mělo to nevýhodu, musel jsem pak roztahovat všechny ostatní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.