Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem nedávno chladící kapalinu G11 na obrázku a zaráží mne v návodu dvě věci.
Za prve, je tam uvedeno kompatibilní s VW TL 774. Chybí mi tam 774C. Nevím jestli je to chyba anebo jestli se jedná o jiný standard? Pokud vím, tak jsou ještě standardy A a B. Rozdíl mezi nimi neznám. Do Felicie je tuším vhodný jen standard C?
Beru zpět tvrzení, že to není 774 C. Já jsem to céčko na dalším řádku přehlédl.
Za druhé se tam píše, že není mísitelná s jinými druhy chladících kapalin. Co to ale přesně znamená, Minimálně by měla být mísitelná s kapalinami G11 jiných výrobců. Jenomže kdo mi to zaručí. A je mísitelná se standardy 774 A,B,C? Až ji budu měnit a neprovedu výplach, dojde k nějaké škodlivé reakci uvnitř motoru?
Chápu, že to nikdo nemůžete vědět, ale prosím o názory na tuto kapalinu.
Mohu příště vyměnit tuto kapalinu za jinou kapalinu G11 a nedojde k problémům?
G11 je vpodstatě totéž co G48
modrozelená.
Tyto kapaliny se nemísí s G12, G12+ a G12++
...
Je vhodné přejít na G13 a G11 vyhodit.
A G12evo bych nedával do starého auta.
...
Namíchej si nějaký rozumný poměr do -10C. Na -15 až -30 ti bude topení méně topit, protože nositelem tepla je voda. Také se bude motor hůře chladit, pokud ho honíš po dálnicích nebo do kopců ve vedrech.
A jen vodu tam taky nedávej, protože kapalina chrání systém vůči korozi (hlavně vložky válců a vrtuli čerpadla z litiny) a zvyšuje bod varu na nějakých 109-115 a dále pak zvyšuje bod varu samotný přetlak v systému (takže mít fungující víčko na expanzce).
To se lehce řekne, ale když v zimě zaparkuješ auto v -15, tak kapalina na -5 stačit nebude.
Co se týče víčka, tak v létě pozoruji únik kapaliny přes víčko. To znamená, že asi vaří? Nedivil bych se neboť v tuto chvíli tam je většinově voda.
Ono v tom bude asi zmatek:
" Nedoporučujeme vzájemně mísit Fridex G 13 s chladicími kapalinami jiných výrobců"
Takže ani s G13 jiných výrobců?
Zůstanu asi u G11 a u vozu, který je parkován celoročně venku, namíchám asi na teplotu -30 (to fakt nevíš jestli přijdou dvacítky), u garážovaného vozu ještě nevím. Možná tak kolem -15 aby byla jistota, když v zimě vyjedeš do mrazu.
A obávám se, že ono tvrzení, že chladící kapalina zvyšuje bod varu nad 100 stupňů (108 stupňů) je pravdivé pouze tehdy, pokud je koncentrace chladící kapaliny ve směsi významná, tedy asi 1:1. Pokud mícháš na teplotu pod -10, tak to asi má teplotu varu skoro stejnou jako voda.
Můžeš to také dělat tak, že na jaře cca půl litru až litr chladící směsi vyliješ a nahradíš stejným množstvím vody, aby to lépe chladilo a na podzim zase půl litru vyliješ a nahradíš směsí 1:1.
Anebo mít dva kanystry a uchovávat letní a zimní směs odděleně. Samotná výměna je otázka chvilky.
Je ovšem pravda, že pokud chceš spoléhat na antikorozní ochranu, tak musíš mít opět významný poměr chladícího koncentrátu ve směsi (1:1). Voda s trochou koncentrátu asi vůbec proti korozi nechrání.
Významný poměr koncentrátu ve směsi ale také znamená větší agresivitu vůči těsněním.
Jestli je směs mrazuvzdorná lze ověřit v mrazáku.
Bude stačit , tedy repsktive motoru = chladicí soustavě to neublíží. Jednou jsem toto zanedbal , kapúalina byla snad jen na minus 2°C a ci se ve 25°mrazu stalo? NIC, jen jsem musel čekat do oblevynež to povolí-rosol či tříšť nic nepoškodila nicménějen byly trochu "nafouklé" hadice, ale po oblevě nic neteklo.
A ještě poostřeh-pokud je chladicí soustava OK tak když namícháš "nemrzku na -25°C tak před výměnou po 5 rocích je její zámrznost minimálně -23°C. Jinak za pělt let jsem do otoru dolil jen cca půl litru směsi průběžně do měsíce po její výměně -po doodvzdušnění provozem! Byl to motor XU7JP4.
Jasně, pokud nenastartuješ, tak se nestane skoro nic. Hadice se roztáhnou a v motoru se to zmrzlé roztáhnout nemůže, tak se to roztáhne do expanzní nádobky. Ta může eventuálně prasknout. Na motoru může povolit mrazová zátka.
Ale vyjet například nahoru na jesenický Praděd, nechat auto přes noc na -28 a potom čekat na oblevu je dost problém. Nevím kolik stojí odtah z Pradědu dolů.
Pokud ti uniká kapalina přes víčko, tak ti buď víčko nefunguje, nebo motor tlakuje a nebo ti chybí vložka do hrdla nádobky (lze vyrobit z vršku (nemyslím víčka) na PET láhvi).
Bod varu máš na obalu od kapaliny. Asi né každej to uvadí, ale FEBI to píše. Origo kapaliny škoda taky.
Díl 46A... Když nějakej blbec mění nádobku, tak tohle většinou zahodí se starou nádobkou a nepřendá. Pak to může přes víčko utíkat a víčko se i ničí přepadem, protože vařící voda ho oplachuje přímo. Favorit nádobka měla závitů na víčku víc a víčko bylo vejš. Tam to nebylo potřeba.
Pokud jsi někde v lokalitě ČR, kde silně mrzne, tak pochopitelně namíchej dle toho.
Kontroluj si to nejlépe refraktometrem.
Zdeňku nechápeš a píšeš napůl nesmysly- při zamrznutí VODY v motoru (chladicí soustavě) tato nejenže vyrazí protimrazovky,ale taky dokáže roztrhat nejen blok motoru! Pokud je tam ale jen trochu nemrzky pak se z kapaliny stane tříšt, která sice znemožní provoz, ale nic nepoškodí, tedy za předpokladu, že jinak je vše OK!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.