Nejste přihlášen/a.
Dal jsem auto na nabijecku po 60 minutach jizdy. Nechal jsem baterii nabijet cca 4 hodiny a porad by se nabijela. Urcite nebyla nabita na 100%. Moje ocekavani bylo, ze po cca 2 hodinach nabijeni bude na 100%.
Znamena to, ze baterka byla rano vybita, kdyz se pote nabijela 4 hodiny a nenabila se naplno? Pri startovani jsem si nevsiml niceho spatneho.
Nabijecka CTEK 5.0 dava 5A. Kapacita baterie 64Ah.
Nic jsem netestoval. Nemam jak.
Nabijecka je automaticka, takze si dobijeni ridi sama. Maximalne dava 5A, jak jsem pochopil.
Nakolik byla baterie vybita? Tezko rici, motor naskocil na prvni otoceni. Takze by se dalo rici, ze vybita nebyla.
Auto jezdi jen pres vikendy. Jinak stoji v garazi, kde je cca 13-15C.
Baterii jsem nechal v aute. Jen jsem pripojil nabijecku a nijak zvlast jsem ji nesledoval. Zapojil a nechal byt. Ty 4 hodiny mne prekvapily, ale asi to neni nic neobvykleho. Neco se dobilo a to se bude na zimu hodit.
Kdyz ji necham nabijet pres noc (8-10 hodin), tak rano sviti zelena a nabijecka jede v udrzovacim modu. Nic vic na tom nesleduji. Od toho je nabijecka automaticka. Dnes tedy dobijela ve fazi c.4 (kdo zna CTEK), pak jsem ji vypnul a zase jel.
Nevim presne kolik dava voltu a amper. Ma ruzne faze dobijeni, pri kterych se hodnoty napeti a proudu meni.
Kdyz ji necham nabijet pres noc (8-10 hodin), tak rano sviti zelena a nabijecka jede v udrzovacim modu. Takže v pohodě, , řešil bych to takto... pokud máte garáž nebo možnost nabíjet bez nebezpečí pro okolí, nechte nabíječku zapojenou trvale, nabije a zůstane v udržovacím modu. Takto jsem to řešil i u staré Škody 105 před xy lety...a baterie vydržela v pohodě mnohem delší dobu...tedy při těch mých občasných jízdách
Bývaly doby kdy se olověná baterie dobíjela tvrdým zdrojem proudem 1/10 jmenovité kapacity po dobu 13 hodin, tedy se očekávaly ztráty ca 30%. Tyhle chytré nabíječky dost často nenabíjejí plným jmenovitým proudem - také je v návodu uvedeno MAXIMÁLNĚ 5A. Baterie s 30-40% nabitím by stále ještě měla nahodit i diesel za chladnějšího počasí, v benzínu mi 64Ah připadá až předimenzovaná - pokud ho nemáte v plné palbě i s vytápením volantu, všech sedaček, čelního skla ap.
Kolik nabijete hodinou jízdy záleží na tom, kolik z kapacity alternátoru "zbyde" na nabíjení, když svítíte, vyhříváte skla a zrcátka, máte puštěný ventilátor. A kolik dovolí regulátor. Dopustím se tu odhadu za podmínek několika "kdyby":
Kdyby byla baterie nabitá na 30%, tj. ca 19Ah a hodinu jste jízdou dobíjel např. 20A, tak jste přidal 20Ah, v baterii tedy 39Ah. Nabíječka dávala 4 hodiny proud 4A, takže přidala 16Ah. Kdyby to tak bylo, je baterie nabitá na 55Ah, mínus ztráty, odběry nenastartovaného auta (rádio, hodiny, řídící jednotky...). Počítejme spíš na 50Ah. Čili byste mohl klidně nabíjet dalších několik hodin. Pokud se jízdou dobíjelo méně než 20A, pokud nabíječka nedala 4A ap., tak i dalších 10 hodin.
CTEK nedává stále 5A. Jen na začátku apak si jede 0,8A, aby baterkou neplynoval a pomalu ji kvalitněji dobil.
Tak to se chová jak lidl nabíječka, píšou 10 A, ale ani 10 min. to nedává 10 A do prázdné bazerky
Je to hermeticky uzavřené, takže by se to ani neochladilo
On to klidně může době 10 hod., a nic se nestane
CTEK pak dá fixně 0,8A. Dej si tam někdy ampérmetr. 5A tam nechá jen krátce (dle vybití) na začátku při připojení k baterce.
Proto china FoxSur co byl za 200,- S aktivním Větrákem, a dával konstantní 6 A až fo zvýšení napětí baterie...
Možná je to kopie cteku co já vím, má to i desulf
Doplnuji informaci z manualu CTEK MXS 5.0
Krok 4 (absorption): Klesající proud při konstantním napětí 14,4 V.
V kroku 3 nabíjí konstatním proudem 5A.
Mimochodem manuál uvádí, že nabití 60 Ah akumulátoru na 80% kapacity trvá 12 hodin.
Jestliže akumulátor má 64 Ah, Ta tvoje uzavřená nabíječka bez větrání dává dlouhofobě 0,8A - Tak když pomineme ztráty, jak dlouho myslíš že by potřebovala na stoprocentní dobití - kolik hodin?
64 / 0,8 = 80 hodin )
Správně bys měl mít nabíječku, která dokáže dodávat alespoň C 10, tedy 6,4Amper ale konstantně. To ta tvoje hračka nedokáže ani špičkově, takže holt nabíjení trvá !
Říká se, že dobíjení menším proudem jak C10 taky ničí baterku
Ale samozřejmě na nějaké občasné došťouchnutí to stačí, každopádně Ctek není z nejlepších.
Že ty necháváš v autě zapnutý spotřebiče i když není nastartovaný motor? Nedělej to, ani minutu. Ale jestli je to nějaký moderní auto, tak to je obecně problém, budeš častějc měnit baterky a nebo budeš trávit čas s dobíjením, vyber si buď čas nebo peníze
Já se jen zeptám , co máte za auto,že musíte dávat po hodině jízdy baterku na nabíječku?To bude nějaké s chytrým dobíjením? Já mám 20roků starého zgarba (vlastním ho 15let) a jedu třetí obyč. baterii a nikdy jsem ji na nabíječku nedával a to jezdím vesměs 15+15min denně.Já jen že soused má cca 3roky nového kamiga a už kupoval novou "lepší" baterii a každý týden tahá prodlužku +nabíječku a prý musí dobít baterku... to jsme to s EU dopracovali
Asi nemáš diesla.
podstatný je sledovat palubní napětí, aby nešlo pod 12,4V než při startu
Ale před startem, po odstavení auta, aby tam mělo být vždycky 12,5 a víc
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.