Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení pro seniory

Od: aknelka® odpovědí: 21 změna:

Omlouvám se,možná jsem to mohla připsat k podobným dotazů:

jak je to s potvrzením pro osoby starší 65 let, co musí mít k ŘP současně platné potvrzení od lékaře? Musí ho mít také s sebou?

Děkuji za informaci.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Ano.

doplněno 03.01.24 14:24:

Je to trochu na palici (jako ostatně většina novel zákonů v poslední době) *zed*. Řidičák velikosti platební karty u sebe mít nemusím, potvrzení o zdravotním stavu formátu A4 ano. Řidičák nosím s ostatními kartičkami v peněžence a mám ho tak prakticky trvale u sebe (když to teda všechno nezapomenu doma :-D). Potvrzení o zdravotním stavu se do peněženky při nejlepší vůli nevejde, takže ho vozím v autě. Jenže pokud jedu třeba služebním autem (kdysi jsem jich vystřídal i pár denně), nemám mnohdy šanci si to lejstro ze svého auta vyzvednout. Stejně tak, když mě třeba brácha požádá, abych mu auto odněkud někam převezl.

Jo, slyšel jsem, že to potvrzení existuje i v podobě kartičky, ale já jsem se s takovým zatím nesetkal.:(

hodnocení

Ještě pro jistotu: ŘP mohu nechat doma, ale potvrzení od lékaře musím mít u sebe. Rozumím tomu správně?

(Před chvilkou jsem se s někým dohadovala a tvrdil mi opak, proto se ptám. Klidně s sebou mám všechny potřebné doklady a nijak mě to nazatěžuje- stejně je mám pohromadě.)

Od 1. 1. stačí to potvrzení od doktora - zákon 361/2000, paragraf 6. Ale totožnost prokázat při kontrole musíte, takže se hodí třeba občanka. Platí jen v ČR.

Pan magdone, to je právě problém, propojení různých údajů. Až bude povinnost lékaře, nebo řidiče, nebo někoho, vložit do databáze údaje o zdravotním stavu způsobilosti, tak to bude zase pozdvižení, jak to, že někdo má vidět, že ...každý ať si něco doplní.

milancukrar - Já nepotřebuju propojení čehokoliv s čímkoliv. Mně osobně se to vůbec nelíbí. Řidičák a občanku s sebou vozím od nepaměti a i nadále vozit budu. Nikdy jsem s tím neměl problém. A to pamatuju občanku jako knížku velikosti dnešního mobilu a rozkládací řidičák jen o něco menší. Takže jedna karta (s ničím nepropojená) v peněžence navíc by mě nevytrhla, ale papír A4 poskládaný na rozměr dnešního řidičáku už mi docela vadí.

Oba pamatujeme růžové řidičáky, ano, taky mi vadí, že musím pokládat papír A4, asi se shodneme, že by stačil fakt jen malý velikosti kartičky k občance a řidičáku.

Jsem přesvědčen, že všichni budeme vozit doklad, páč...

Ale tato změna je kvůli tomu, že kde nechce nemusí vozit nic, jen v plavkách do auta, či na motorku.

Vše záleží na lékaři. Já dostávám kartičku velikosti malého techničáku. Žádný A4.

Na jednu stranu chápu, že PČR asi nebude nikdy mít přístup k informacím o zdravotním stavu řidiče (a je to správné)...

Ale na druhou stranu si dokážu představit, že PČR bude mít online přístup pouze a jen do databáze sloužící k tomu, že u řidičů co musí mít prohlídku a souhlas od lékaře, bude něco ve smyslu "Způsobilost k řízení motorových vozidel - OK, brýle nutné". Více netřeba.

Martine, tipuji až za 5-8 let.

Teď se hádají, jak se má dozvědět psychiatr, že pacient má zbrojní průkaz Všem je to jasné, jen ta druhá strana s tím nesouhlasí.

hodnocení

Brýle nutné jsem měla v tom prvním, růžovém řidičáku.

Dnes už to nemám napsané nikde.

Je to napsané i v novém... kódem v poznámce.
hodnocení

Aha, to jsem si nevšimla.

Ale asi se to stejně nesleduje. Dneska už mají lidé kontaktní čočky nebo i operativně odstraněnou krátkozrakost.

hodnocení

5x

Zrovna v breznu jdu znovu k doktorce po dvou letech. Potvrzeni musite vozit u sebe pro pripad policejni kontroly.

hodnocení

Taky jdu v březnu. Doktorky se zeptám. Ale teď mi šlo o to, jestli musím mít to potvrzení u sebe, nebo je to obrovská úleva jako s tím nenošením řidičáku.

Ja nic menit nebudu, necham si v dokladech i ridicak.

hodnocení

Tak "obrovská úleva" měla být v uvozovkách. Doklady mám v autě vždy s sebou a nijak mě to nezatěžuje.

Aknelka, tak tak.

Ona to je-bude úleva pro zapomětlivé nebo pro lidi co denně můžou vystřídat vícero aut a žel opět, zapomenou v jednom doklady-loni=postih, letos nic se neděje.

hodnocení

0x

Ano, potvrzení mít musíte u sebe, pokud řídíte, řidičák nemusíte, ale můžete. Je jen výhoda, že když zapomente idičák, či techničák, tak sankce nehrozí.

doplněno 09.01.24 10:24:

Platná verze (rok 2024)

361/2000 §6, (7) Řidič motorového vozidla musí mít při řízení u sebe

d) doklad o zdravotní způsobilosti, pokud jde o držitele řidičského oprávnění, který je starší 65 let a je povinen podrobovat se pravidelným lékařským prohlídkám podle § 87 odst. 1 nebo 3 a

glyx
hodnocení

0x
Rozhodně s sebou. Pokud nevute mit posudek s sebou, mělo by pidle novilzace automaticky začít SŘ s odesláním k "posudkovému" lékaři. Teprve ve SŘ dokládáte, ze jste v době řízení mela platný posudek.
Problém je, že zatim neexistuje žádná prováděcí vyhláška (ani metodické pokyny), takže nikdo zatím neví co s tim dál..

Prosím, jak je rozdílná sankce, když nemá platné potvrzení u sebe, nebo když nemá vůbec potvrzení,

Děkuji

-----------

Nepodrobení se pravidelné lékařské prohlídce****7-25 tisíc pokuta, + 6-12 měsíců zákaz.

Asi bude třeba někde ověřit, zdali v případě, když nemáte doklad u sebe, je automaticky přestupek, páč podle letošní úpravy o tom není sankce. Ale to jen odhaduji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]