Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaznam o dopravní nehodě 2024

Od: neo® odpovědí: 43 změna:

Zdravím

Jen mě napadlo jak se vyplnuje ,,Záznam o doprav. nehodě" ,pokud mi druhá strana ukáže občanku?

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Napíšu to trochu jinak:

Formulář Záznam o dopravní nehodě se sepisuje ve chvíli, kdy spolupracují obě strany. Pokud je jedna strana neochotná věc řešit, je na místě volat PČR. A ano, už jsem v okolí potkal pár případů, kdy řekli "jste dospělí, tak se domluvte, nepřijedem" - takže tady se musí říct "řidič se mnou nechtěl nic řešit a mám pocit, že z něj strašně táhl chlast".

Přesně tak. Trvat na svém. PČR je od toho. Zbytečné problémy pak jdou za tebou.

jaj*
Oni přijedou, dají dychnout a žádný alkohol, takže křivé obvinění.

Tak řeknu, že se bojím, že se při té nehodě uhodil do hlavy nebo mu to silně hejblo s páteří, protože třeba mě jo. A otřes mozku ani doktor nedokáže.

A jaké pak křivé obvinění, když si to budu myslet a nebudu si jist a proto prosím přivolat asistenci PČR, aby mu dali dejchnout. To samé s drogama, když se bude chovat arogantně a furt bude blábolit a řvát.

Co potom? V tomhle případě žádné křivé obvinění. Nedomluvíme se, tak je jasné, že musíme přivolat PĆR a hotovo.;)

gumidku, to víte, někteří lidé mají jiné názory.

Nějak se motá, divně mluví, snad se uhodil do hlavy, nebo snad něco vypil. To nepoznám...

jen zviolit jiná slova...

Domnívám se, že je účastník nehody společensky unaven... Takže dáme pánovi taky dejchnout. Mluví divně :)

Pane Gumidku, ještě drobnost-...

V případě křivého obvinění je nutné, aby pachatel vědomě a lživě obvinil jinou konkrétní osobu z toho, že spáchala trestný čin. Motiv, proč a za jakým účelem ji obvinil, není nutné zjišťovat. Pachatel však musí jednat vždy úmyslně, a to dokonce v úmyslu přímém

zdroj: internet

No vida. Takže pohoda.;)

hodnocení

4x

Šmarjá - co vím, tak vyplním, hlavně aby tam byly podstatné skutečnosti, tedy kdo co řídil, jak a kde se to stalo a pokud možno (není podmínka) kdo za to může.

Hlavně nezapomeňte proškrtnout odpovídající políčka v prostředním sloupci (vlevo i vpravo) jakož i vypsat počet zaškrtnutých. To nedělá skoro nikdo, přitom je to pro posouzení zavinění zásadní.

Vyplňuje se to úplně stejně jako loni, máte k dispozici přesně stejné podklady.

hodnocení

3x

Na toto téma už tady byla řeč v jiném vlákně a můj dotaz nikdo nezodpověděl, když se teď nemusí vozit řidičák ani občanka. Tedy je nutné mít mobil a volat policii ke každé nehodě. Takže vyplňovat se už asi nic nebude, pokud viník nebude mít doklady u sebe.

Jak jste to dělal včera, když dotačný neměl doklady?

Jak víte, že je nebude mít i dnes, po vzoru některých místních poradců.

Neplést si pojmy, povinost mít doklady u sebe, dle zákona, nebo je vozit, popřípadě zapomenout techničák na vlek, jako já dneska.

Občanka se nemusela vozit nikdy a do mého řidičáku vám nic není. Jsem povinen prokázat vám totožnost a sepsat záznam o nehodě, nikoli ukazovat vám kdejaký doklad. Nic se nezměnilo. Je úplně jedno, jestli tam ten řidičák vypíšete...

Takže já jsem Pepa z Prdelákova a moje pojišťovna má sídlo na Marsu. Tady vám to podepíšu a nechte si to opravit!

stir, já jsem si myslel, že jste to pochopil. Asi jsem se mýlil.

@stir: Účastníci nehody jsou povinni si na požádání navzájem prokázat totožnost. Zákon nestanoví způsob prokázání. Pokud vám bude stačit "já jsem Pepa z Prdelákova", je to jen na vás. Myslím ale, že většina ostatních je normální.

gene, opět 1* a *palec*

Kdyby byla většina lidí normální, tak neodjede od nehody, třeba na parkovišti a přizná se...

"když se teď nemusí vozit řidičák ani občanka."
To není úplně pravda, nějaký doklad totožnosti (ŘP, OP, pas) mít musíte.

jmlc, ještě dodám, že v uterních večerních zprávách byla přesná ukázka, jak se identifikovat.

Reportér sdělil policistovi jméno, příjmení, datum narození, policista to nacvakal do telefonu a už mu ukazoval jeho fotku, že je to on a další info. Pak i řidičák, pokuty, zákazy atd...

A při nehodě, ke které není nutné volat policii si totožnost viníka ověří poškozený jak? Viník nebude mít u sebe žádné doklady a nadiktuje poškozenému do záznamu o nehodě nějaké smyšlené údaje..Na toto se chtěl tazatel nejspíš zeptat.Vlastně nebude co zapsat do záznamu krom RZ vozidla..Číslo dokladu nebo pojištění si těžko někdo pamatuje zpaměti. Takže opět prostor pro pěkné podvody a problémy..Jen můj názor

doutnáku, respektuji Váš názor,

ale jak jste si totožnost viníka ověří poškozený jak ověřoval dneska?

Ale pan gene to zde již několikrát popsal..

To je to, co tu pořád píšu. O bonusy od pojišťoven nikdo přijít nechce a běžný člověk si nemá jak ověřit totožnost, to může jen policie, takže bude jezdit ke každé nehodě.

stire, klidně to pište dále, ale když se vrátíte k dnešnímu ránu, co Vám není jasné na odpovědi pana gena?

Čtu vlákno nějak podrobněji až teď.

Takže když nabourám a protistrana nahlásí vymyšlené ID Pepa Vomáčník Knedlíková 5 Praha, tak je to pro pojišťovnu stejně irelevantní údaj, protože jí bude zajímat RZ auta a zbytek si dohledá sama ve svém registru a co máme na papíru (záznamu o nehodě) jí zajímat nebude?

gumidku, jako každého se zeptám, když Vám včera někdo sdělil, že je Pepa Nový, tak co jste udělal?

Pokud máte pochybnosti, tak si přeci poradíte.

Kouknete na zelenou kartu, tam je telefon na Vaší pojišťovnu, tam Vám poradí.

Pojišťovna má oprávnění mi sdělit důvěrné informace o Pepovi, kterí se mnou měl nehodu a potvrdí mi jeho iniciály? A i kdyby... Dovolám se tam i v jednu ráno?

Myslím, že jen PČR má tuto moc někoho ztotožnit. A navíc jak to jde po telefonu? Jen tak, že sedí jméno a adresa a ten člověk existuje tak, jak je, ale zda tento konkrétní člověk stojí přímo předemnou a jen mi Pepa nenahlásil svého kamaráda, aby to sedělo v papírech?

Asi stále nechápu, ale začíná mě to zajímat i za cenu, že bych tu byl za troubu.;)

Pokud mi Pepa neukáže občanku, kde se kouknu na fotku, že ej to on a tudíž sedí i adresa a další, tak mi nebrání nic ve vyplnění záznamu o nehodě, ale když mi bude cchtít iniciály pouze diktovat, tak jak mu mám věřit a pokud to bude smyšlené, tak bude platit záznam o nehodě? Není pak zárukou důvěry PČR, která ho ztotožní?

gumidku, vždy se najde řešení. Řidiči budou stále vozit občanky a řidičáky, takže zatím nestahujme kalhoty.

Když Vám dneska neukáže řidičák, což nemusí, co uděláte?

Zavolám PČR. Může mít něco s hlavou a nebo auto na leasing. Pokud nespolupracuje, tak proč bych mu měl věřit a starat se o ostatní věci. Důvěra by padla při prvním náznaku nedomluvi.

správně, přesně tak i zítra, přesněji raději nikdy...

03.01.24 19:53

;)

15.1. ve 12 hod káva 1km od kruháku

Nebo to může i později popřít. Jednou nás vytlačila Avia ze silnice, firemní dodávka celý bok potrhaný i s reklamou, vše jsme sepsali, podpis svědka,jeli jsme dva, viník vše podepsal, souhlasil,dodávka se nechala opravit, nalepit nová reklama a hle, pojišťovna nezaplatila. On si to rozmyslel a vše popřel a tohleto pojišťovně stačilo.

V době mobilních telefonů se záznamem by to byla jen vaše chyba.

asd1
Proto je vhodný kromě formuláře o nehode mít jeste uznání viny. Když neuzna tak volat cajty kvůli zdokumentovani.
jm
Je to o lidech a jejich žaludku. Jedno jestli na parkovišti Kauflandu nebo dálnici...
Když máte smůlu, potřebujete havarijní pojištění a počítejte se spoluúčastí.
Vše bylo sepsáno a uznáno na formuláři. Jeho firma to prostě zkusila,aby změnil výpověď. Majitel naší firmy se naopak nechtěl soudit, trvalo by to roky, tak to šlo z vlastního pojištění a o nic nepřišel.

hodnocení

3x

Ten papir je pouze navod. Nikoliv predepsany formular.

Proste se ve dvou kopiich napise kdo kde kdy jak, prida se obrazek, vsechny dostupne identifikatory jak vozu tak ridicu a treba i svedku, podepise se to a hotovo.

hodnocení

1x

Stejně, jako v minulosti, nebo potřebujete vědět kolonku za kolonkou, co napsat?

Nebo Vám jde jen o číslo řidičáku?

doplněno 02.01.24 19:25:

Reportáž ve zprávách ČT1, v 19:23, podrobně, jak postupovat po novu.

Však tam říkali, stačí mít u sebe občanku...

ale i to, že nemusíte mít občanku...

neo®
hodnocení

čislo ridicaku-zelene - nemate ---jen-jmeno--a obcanku?

Pokud si neporadíte na místě, tak volat policii. Nebo asistenční službu, Vaší pojišťovny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]