Nejste přihlášen/a.
Jezdím po Praze víc, jak padesát let a praxe mě naučila, že při těch rychlostech přesunu, mě vůbec nevadí toho chodce pustit. Rozhodně je to lepší, než potom řešit následky u soudu. To se ale týče i jiných dopravních problémů. 100x si říkám, že jsem sice v právu, ale i malý ťukanec stojí spoustu času, který mi za to "právo" nestojí.
Řidič nesmí:
ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce
nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě
potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se
nevztahují na řidiče tramvaje vozidla s právem přednosti v jízdě
pak ještě dále:
ohrozit chodcepřecházejícího pozemní komunikaci, na kterou řidič odbočuje, a dále nesmí
ohrozit chodce při odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci, při vjíždění na
pozemní komunikaci a při otáčení nebo couvání
To abych pak ve městěnedělal nic jiného než zastavoval a rozjížděl se****ale to se přeci dělá běžně, při jízdě ve městě. Už od té doby, co se auta používají.
Chodci samozřejmě zastavím a nechám ho přejít.
Ale zavedl bych pro chodce jasnou povinnost signalizace, že hodlá silnici opravdu přejít.
Kolikrát si dvě amminky s kočárky (či jiné dvě, tři osoby) povídají téměř na hraně silnice, poblíž přechodu pro chodce a přejít nechtějí. Ovšem to už řidič zastaví a ukazuje jim, že mohou přejít, aby se následně dozvěděl, že přecházet nechtějí.
Pane Martine, ano, ale co je jasná signalizace, třeba jakou bude mít babička s holí a taškou, maminka, která vede dvě děti.
Já se spoléhám na oční kontakt, nebo nespěchám a rukou gestikuluji...v klidu přejděte, vklidu jeďte, já počkám.
Ano Milane, v autě také chodci rukou ukážu, že i něm vím a že může přejít.
No a chodec by buď rukou, nebo pro mne za mne holí, ukázal směrem kolmo přes silnici a bylo by jasné, že bude přecházet.
Osobní auto ještě budiž, zastaví, chodec nepřejde, řidič si zanadává a jede dál. Ale když kvůli nim zastavuje autobus, nákladní auto, či přímo kamion, to bych ty chodce (co nehodlají přecházet) fakt něčím praštil.
Já když vidím rozjeté auto nebo i náklaďák, tak mu ukazuju ať jede, oba ztratíme méně času než čekat, až nebo jestli zastaví. Někteří to nechápou a zastaví i tak, potom také zamávám.
Já se ještě otočím od přechodu a poustoupím o metr či dva...
snad se ještě někdo přidá, jak to dělá a už bude pomalu vznikat pravidlo, jak se chovat...
Taky se jako chodec chovám ekologicky a ukazuju ať jede.. Ale i tak spousta "slušňáků" nechápe a stejně zastaví, na ty platí jen otočit se k přechodu zádama a dělat že přejít vůbec nechci. Ale když už jednou stojí tak jdu, vzájemně se pouštět dělá chaos a pouštěli bysme se tam tejden
V autě pouštim s rozmyslem, hlavně když jede druhý auto protisměre nebo za mnou, příp. dvojpruh a auto vedle který chodec přes mně nevidí - pustim chodce, ten sleduje mně, má radost, nechce dlouho překážet tak vyběhne... a to druhý auto ho sejme. Sice by to nebyla moje vina ael kdybych nezastavil tak tam nevleze...
Podobně cyklisti přejíždějící přechod nepouštim, ne že bych ho sejmul ale zahamuju před nim - mohl by získat dojem že má přednost a příště jiný auto nezastaví. Spousta řidičů takhle na přechodu pouští děcka, za lepší považuju vychovávat k tomu že neni chodec = dává přednost všemu co jede po komunikaci.. Platí i pro přejezdy pro cyklisty kde kolo přednost nemá (legislativně teda pěkný paskvil)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.