Nejste přihlášen/a.
pokud dělala tazatelka řidičák třeba v Itálii, je toto její tvrzení pochopitelné - tam se parkuje tak, že kdo má zařazeno, nemůže být "posunut" nárazníkem a má pak poškozeno auto víc... na rovině se tam parkuje bez brzdy a zařazení, aby se tam hrála škatulata nebo biliárd s auty... Ale v "normálním světě" je nařízeno auto zajistit při parkování proti rozjezdu, tj. ruční brzdou, případně zařazením "pomalého" rychlostního stupně.
Není to ani špatně ani dobře, je to prostě na zvyku toho kterého řidiče. Nemá to na nic vliv. Já třeba dávám kalup posledních cca14 dnů, protože se špatně vrací ručka a pak se zbytečně opotřebovává obložení, hřeje celé kolo, náboj třmen.., jinak celý život vždy jen ruční brzda. Pokud parkuji v kopci-pak dle podmínek přidám zpátečku či 1 převodový °
Pokud vím, problém se zařazenou rychlostí byl jen u motorů HTP, a to v situaci, kdy auto stálo ve svahu bez zatažené ruční brzdy. Tam někdy přeskočil rozvodový řetěz - zažil to i kolega. Ale jinak jsem vždy u všech aut nechával zařazenou rychlost Přičemž to činím od roku 86, od kdy řídím auta.. Proto by mě docela zajímalo, k jakým poznatkům moderní technika dospěla a proč by tedy měl být problém?
Na neutrál jsem kdysi parkoval na sídlišti (na rovině), kde byla auta zaparkovaná kolmo k chodníku a v druhé řadě před nimi ještě podél. Takže když chtěl někdo vyjet z řady u chodníku, musel si auto před sebou kousek odstrčit. V takovém případě má parkování na neutrál smysl, jinak nikoliv. Autu to rozhodně neškodí.
Možná by to ale mělo smysl pro případ zásahu záchranných složek, uvolnění potřebného místa by bylo jednodušší.
já nechávám zařazenou jedničku
v autoškole možná kladou na srdce že bys měl nechávat vyřazeno bude to z duvodu že někerý auta co maj hydraulický napínáky rozvodu tak když stojej na kvalt z kopce je možnost že ty rozvody skočí pokud auto cukne
typycky příklad sou fábie HTP 3 válce prd komprese a dějou se věci
Vhodne je u aut s dvouhmotovym setrvacnikem zajistit, aby auto nevyselo na rychlosti. Tedy rychlost, rucni brzdu a proslapnout spojku, aby se pruziny uvolnili. Mozna proto vas ucili parkovat s neutralem. Tezko rict.
V mrazu zase muze byt vhodne rucni brzdu vubec nepouzivat a auto proti rozjeti blokovat prave jen zarazenou rychlosti. To samozrejme je mozne pouze na rovine, kdy se auto nema tendenci rozjet. Na rovine to konec koncu je i caste reseni nejenom v mrazu.
Nepamatuji si, ze bych nekdy parkoval s neutralem. Uz jen pro ten pocit dvojiho jisteni proti rozjeti. Autu to nevadi. Dost mozna by se v uzivatelskych priruckach naslo, ze je to dokonce doporuceny zpusob parkovani.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.