Nejste přihlášen/a.
Podle nových otázek do autoškoly je změna přednosti na kruhovém objezdu?
viz foto a odkaz- noveotazky.cz/...
Milane, to je dobrý nesmysl. V uvedeném případě je ten kruháč pouze na dopravní značce. Ve skutečnosti tam žádný kruháč není. Autor toho paskvilu nevěděl, jak označit dopravní situaci a nakonec to udělal nejblběji, jak mohl.
Pokud není před kruháčem značka dej přednost v jízdě, skutečně platí přednost zprava. Už se to kdysi probíralo v souvislosti s nějakou novelou pravidel, která zrušila automatickou (a zcela logickou) přednost aut na kruháči. To může být tak 10 let. Od té doby se před kruháče k té značce kruhový objezd dává i dej přednost v jízdě, a pokud tam neni (je snad všude), platí přednost zprava a teda docela bordel (na malé ploše kruháče, neříkám kruháč kolem vesnice se třemi semafory to je něco jiného).
No to je moje srdcovka, mládí jsem prožil v Havlíčkové Akorát tehdy byla poliklinika nad Kulurákem, tam, co je dnes, tam měli hlavní hnízdo komunisti. A na téhle křižovatce byla benzinka s upovídanou tetkou pumpařkou.
Není to změna současná. Kdysi opravdu nějaký čas platilo, že vozidla, jedoucí po kruhovém objezdu mají přednost bez ohledu na dopravní značení. Tedy přednost zprava na kruháči neplatila!
Není to až tak stará změna. Trochu jsem ohledně toho Googlil a našel jsem mj. i tento článek ze kterého vyplývá, že to platí asi od ledna 2016 což je pouze 8 let. Je to výmysl idiotské EU. Z toho videa které tam v tom článku je vyplývá, že starší řidiči kterých to v autoškole učili jinak o této změně asi většinou neví a tak se dá předpokládat, že to příliš respektovat nebudou. I z ankety která tam je jednoznačně vyplývá, že by měla být automatická přednost pro auta na objezdu. EU je ale jiného názoru a tak naší politici samozřejmě na to kývli a změnili to.
pr, je to marné, je to marné, odkazujete úplně na jinou situaci, nežli píšou ostatní.
Opravdu to platilo před desítkami let.
milancukrar: Odkazuji na čkánek o tom o čem se tu diskutuje. Pokud si myslíš, že to není ono tak co je na tom úplně jiného?
Pan Satam píše o situaci, "Kdysi opravdu nějaký čas platilo, že vozidla, jedoucí po kruhovém objezdu mají přednost bez ohledu na dopravní značení" která platila před desítkami let, pan odborník gene dodal přesný čas, kdy to platilo.
To v reakci na pana Honzu, Platí to takhle pořád.
Vy to nepamatujete?
Promiň, Milane, ale komu je méně než cca 45 let, tak to pamatovat nemůže! A tady nejsme všichni jen důchodci. I když bohužel většina...
Hoši, tak si myslím, že pokud by platilo na kruháku pravidlo přednosti zprava, tak ten kruhák tam v tom místě nemá smysl, protože např. ve špičce by se mohlo stát, že se pohyb na kruháku zastaví, protože na některém více exponovaném vjezdu bude dlouhý proud vozidel, kterým bude potřeba dát přednost.
@pr: Vůbec nevíš, o čem píšeš. Pravidlo, že vozidlo na kruhovém objezdu nemá automaticky přednost, platí bez dvou dnů 48 let, přesně od 1. 1.. 1976, kdy vstoupila v platnost vyhláška 100/1974 Sb., která zrušila toto pravidlo z vyhlášky 80/1966 Sb. platící do té doby.
To, o čem ty píšeš, je předpis, který přikazoval, aby každý kruhový objezd měl na příjezdu značku (Stůj,) Dej přednost v jízdě. Ten právě byl před cca 8 roky zrušen a není tedy absolutní povinnost tyto značky umisťovat, ergo kladívko řidič si nemůže být jist, jeda po kruháči, má li přednost.
genehawkins: Znamená to snad to, že to co píšou v tom článku na který tu odkazuji není pravda a kdysi v autoškole mne učili špatně, že v kruháči je vždy přednost před těmi co do něho vjíždějí?
Pravidlo, že vozidlo na kruhovém objezdu nemá automaticky přednost, platí bez dvou dnů 48 let, přesně od 1. 1.. 1976, kdy vstoupila v platnost vyhláška 100/1974 Sb., která zrušila toto pravidlo z vyhlášky 80/1966 Sb. platící do té doby.
To, o čem ty píšeš, je předpis, který přikazoval, aby každý kruhový objezd měl na příjezdu značku (Stůj,) Dej přednost v jízdě. Ten právě byl před cca 8 roky zrušen a není tedy absolutní povinnost tyto značky umisťovat, ergo kladívko řidič si nemůže být jist, jeda po kruháči, má li přednost.
genehawkins: Znamená to podle tebe snad to, že mne to v autoškole učili špatně, že přednost mají vozidla jedoucí v kruháči když jsem ji dělal několik let po 1976 roce?
Já když přijíždím ke kruháči tak vždy dávám přednost těm co jedou v tom kruháči. Alespoň takto mne to učili v 1980 roce v autoškole. Běžně vidím, že i jiní řidiči dávají přednost těm co jedou v kruháči. Prozatím jsem se ještě nesetkal aby mi někdo jedoucí v kruháči dával přednost.
mikihans: Nesetkal jsem se s kruháčem na kterým by uvnítř toho kruháče byla značkami rozlišená přednost. To aby uvnítř kruháče byla přednmost musí být před každým výjezdem z něho značka hlavní silnice a bez ní by se mělo dávat přednost zprava vozidlům vjíždějícím do toho kruháče?
milancukrar: S kruhovými objezdy jako je v dotazu tam kde jezdím se setkávám běžně, ale nesetkávám se s tím, že by mi někdo jedoucí po něm měl v úmyslu dát přednost když tam chci vjet. Kruháč na ktetrý odkazuješ mi připadá být nějaký nesmysl. Je to objezd okolo domů které tam jsou s pouze jednmím vjezdem/výjezdem a tak nevidím žáden rozumný důvod něco takového označovat značkou jako kruháč.
miki, značku v kruháku prosazují jen ti, co neznají předpis.
pr, takový kruhák, co jsem zde ukázal znám osobně. Páč vím že tam je. Ale před několik lety zde bylo ukázáno více kruháku v ČR, kde nemají značky. Vím že někde na severní moravě, další si nepamatuji. Proč taky.
nevidím žáden rozumný důvod***odborníci to vidí jinak.
gene, to jsme zde řešili mnohokrát, nemá význam opět psát desítky příspěvků o jiném názoru. Vždy se ptám, kdo zastaví na kruháku a dává přednost vozidlu z prava?
Nikdo.
milancukrar: Já nezpochybňuji to, že ten kruhák skutečně někde existuje. Zpochybňují pouze to jestli vůbec má smysl něco takového považovat a označovat značkou jako kruhák. To, že nějací údajní odborníci to vidí jinak je věc jiná. Důležité by snad mělo být to jak co vidí lidí ze zdravým rozumem.
@milancukrar: No já si totiž taky myslím, že by kruháky měly být označeny značkou Hlavní silnice, jinak by se přednost zprava dávat měla.
Tak právě nevím, který je ten konkrétní předpis, který neznám. Co mi uniklo.
gene, ano, já to vím, že byste raději tu značku, hlavní silnice. Vždyť jsme o tom psali již mnohokrát, ale v tomto směru máme jiný každý názor. Páč kdyby tam musela být, tak jí tam odborníci nechají dát.
@genehawkins: Jasná přednost zprava. A pokud se ti to nezdá, zažil jsem v podobném místě DN, kdy se pozdější viník bránil tím, že jel po hlavní. Nakonec byl nucen uznat, že nedal přednost zprava. Situace zde, viník jel z výhledu, DZ žádné. Doplním: "Hlavní"silnice je silnice III. třídy, průtah obcí, druhá je místní komunikace v obci, která končí po cca 500 m.
Ještě maličkost pro rýpaly - ten trojúhelník DZ P4 tam v době nehody (cca 35 let zpět) nebyl, rovněž hlavní nebyla označená.
@satam: Všech těch 15 ulic zprava má trojúhelník. Na té Hornomlýnské nedá přednost zprava nikdo.
@genehawkins: Špatné DZ. Na vedlejší je DZ P4 (schovaná v křoví), na hlavní ovšem DZ P2 chybí.
Ovšem s původním problémem to opravdu nijak nesouvisí.
Pavle správně, k nehodě nedojde, páč dva si budou dávat přednost. Ale jen teoreticky, páč takových křižovatek je po ČR mnoho. Jsem přesvědčen, že tam žádný řidič nedává přednost, páč ví ze života...
Proč všude dávat značky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.