Nejste přihlášen/a.
Na Felicii 1.3 z roku 1994 mám už desetiletí problém s tím, že občas mi nejde zařadit zpátečka. Většinou se to děje v garáži, když chci vycouvat ven. Zpátečka tam nejde (ta poloha, co tam naskočí, není žádný stupeň) a já musím zařadit jedničku a pak opět zpátečku. Pak už většinou zpátečka naskočí. Tuším, že je to nějaká konstrukční vada v převodovce. Možná ještě je třeba říct, že jsem si toho všimnul vždy jen v garáži, když je motor studený. Když třeba vyjíždím z parkoviště u obchodu, tak si nevzpomínám, že by mne to trápilo (možná proto, že převodovka je předchozí jízdou zahřátá). Problém se tedy vyskytuje po celou existenci vozu.
Dá se s tím něco dělat?
Tvl...PP90 je ta největší a nejhustší sračka! To se nesmíš divit, že je jak vazelína v mrazech
Patří tam 75w90 API GL4
Třeba Shell Spirax S4
...
Na PP90 v silných mrazech šlo popojet Š120 na neutrál jako s hydroměničem
Tu srágoru tam lili ještě komouši, protože lepší olej nebyl.
PP90 je dobrej dnes tak akorát do Karosy a Liazu.
To bude morda tu PP90 dostat ven. Vyměň jí v létě v největších vedrech a po jízdě aspoň 80 - 100km nejlépe na dálnici.
No tak dobře, abychom zkrátili diskuzi o olejích. Spirax 75W90 jsem koupil podle tebe již dříve a už bych ho tam nalil, kdybych věděl kde je. Buď mi ho někdo ukradl nebo jsem ho někam zašantročil.
Každopádně olej co tam byl předtím a převodovka dělala to samé. Ať tam ve fabrice lili co chtěli, každopádně tam měl být ten správný. A přesto problém existoval. Takže jsem dost skeptický věřit na zázračnou moc olejů. No ale snad ten olej spirax najdu a naliju ho tam, pak se ozvu, že problém přetrvává.
A také mne teď napadá, že není vůbec jisté jestli tam je hekra pp90. Já jsem to před pár dny našel, tak jsem si myslel, že je to on, co tam je. Je tam datum 2005. Jenomže teď mne napadlo, že to může být ještě olej z traktoru vari, který jsme kdysi měli.
Ten olej, co je ve felicii, tam lil ještě automechanik (a to bylo hodně po roce 2005) a ten se pak zabil na motorce. Jestli mi nedal flašku tak to už nezjistím, co tam je. Až provedu výměnu, tak se ozvu.
Jestli je převodovka po nevhodném oleji KO, tak už to nezachrání žádný olej. A pokud nevypustíš vše do poslední kapky, tak ti tam stejně vznikne MIX.
Hustej olej se blbě dostává ze synchronu, aby synchron zabrzdil a šlo zařadit. A teplotou řídne. Proto pak jde řadit líp.
A jestli jsi to dojebal olejem s vari...zda to pomůže je 50:50.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.