Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2024 řidičský průkaz povinnost mít u sebe?

Od: tazatel123 odpovědí: 48 změna:

Zdravím, mám dotaz je potřeba mít u sebe doklady když jedu autem? Četl jsem ve zprávách že ta povinnost od roku 2024 končí a policie si při kontrole dohledá doklady elektronicky. Jediný doklad co musím mít v autě je údajně malý technický průkaz, jinak nic. Je to pravda? Děkuji za odpovědi.

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Od 1.1.2024 nemusíte mít u sebe řidičák ani osvědčení o registraci vozidla 1 (malý techničák).
Uvedeno je to přímo na stránkách MDČR.
mdcr.cz/...
Brzy přibude i možnost elektronické občanky v mobilu a budeme tak moct v klidu vyrazit po ČR jen s mobilem v kapse :)
tazatel123
hodnocení

Děkuji za odpověď, tak to jsem rád, že to tak bude od 2024, aspoň odbude nějaká ta starost.

Musíš si pak pamatovat kde to máš a pak se rozhodovat zda to sebou vzít nebo ne.

Hned bude na Světě líp...

hodnocení

5x

Dneska jsem jel do práce a z práce bez všech dokladů, které jsem zapomněl v druhém autě. Po novém roce za to nemůžu dostat pokutu. Za mě super.

Souhlas, jen ty nejasnosti ohledně záznamů v techničáku se musí dořešit

lubosnovak

Jaké nejasnosti, pane Milane? Máte na mysli rušení "velkých techničáků"?

nikoliv, ale uvádění alternativy kol a obutí. To v elektronickém techničáku není.

lubosnovak

To není, a ještě jsou tam chyby a neúplné nebo chybějící záznamy. Hlavně u aut, která se registrovala ještě za neexistence počítačů.

Pane Luboši, časem se to zlepší, páč ještě minulý týden jsem tam měl nesrovnalosti, ale předevčírem něco již opravili.

Ale obávám se, že ohledně jiných kol to nezmění.

Uvidíme příští rok.

lubosnovak

Jinak jsem si myslel, že v tom novém "malém techničáku, " bude těch údajů ještě o něco více.

makak
hodnocení

2x
Konečně, je to taky nesmysl být v dnesni dobe pokutovany, že u sebe nemáte nějaký "papír".

paveldvorak
hodnocení

2x
Tiskové zprávy ministerstva dopravy vydává tiskový odbor ministerstva dopravy, jenže zákon 361 o ridicacich ještě pořád platí..I ten o osobních dokladech... . Máte někdo odkaz na novelu zákona, která mení příslušnou právní úpravu? Máte někde ke stažení mobilní aplikaci, která to umožní? Jinak doporučuji mobilní aplikaci mojezelenakarta...pokud jde o ty elektronické doklady také jsem četl jen tiskovou zpravu, tam bylo uvedeno že pokud se to povede k 1.1.2024 bude to na etapy... První začnou uznávat El. Doklady vybrané státní orgány, od 1.9.2024 by to měli být všechny obce a města... Takže od 1.2.2024 vám vyfocenou občanku zatím nesmí uznat žádný úřad na nějaké obci..tu občanku budete fyzicky ukazovat..až do 1.9.2024... Za moji osobu říkám že to bude dalších 9 měsíců blbě nálady a těm lidem na obcích to nezávidím...nechapu proč to nemůže být hned... Příčina je politická, vláda nemá žádné výsledky tak se po mnoha letech slibu snazi a spustí to nepripravene... No a pro podvodníky, při dopravní nehodě ukazujte vyfocenou cizi občanku a zadní stranu cizího technicaku... Mimochodem policie usiluje o změny v pojištění odpovědnosti a prosazuje novelu aby nemusela jezdit k většině dopr. nehod vůbec, s výjimkou nějakých vážných zranení..a škod.. . Takže k nehodám služebních aut, aut na leasing už jezdit nebude že zákona... Tak zůstanete po nehodě s podvodnikem sami... Policie totiž chce aby bylo v ulicích víc policistu
paveldvorak
Mimochodem, aby to fungovalo, nebude se ukazovat žádná vyfocena obcanka ani žádný vyfoceny technicak, musí to být aplikace, ktera účastníka nejdříve identifikuje ( NIAN, BANK. IDENTITA ATd) Takže půjde jen o výstupy z evidence obyvatel a z registru vozidel atd... Kdo bude chtít tuto službu využívat bude muset mít mobil nebo zarížení který to umozni... Ktere umožní především identifikovat se stanoveným způsobem a připojit se k požadovaném zdroji údajů... Ono teoreticky stači, když se vlastní elektronickou identitou budete identifikovat policistovi, který bude také vybaven zařízením které tu identitu proveri... Takže žádné vyfocené občanky a naskenované technicaky...tento svět není pro staré a kdo nemá chytrý mobil a nezvládne jeho ovládání a nepochopí jak to funguje ten bude ty kartičky nosit u sebe... A místo toho aby otevřel internet a podíval se na zadní stranu svého technicaku bude chodit na úřady, které začnou omezovat přepážky protože budou řešit vše elektronicky

stále se to zlepšuje... Váš odkaz na kostku, měli tam chyby, oproti datovce, ale včera s tím něco dělali, nešlo to, až navečer to spustili a nesrovnalosti byly odstraněny. jen ty kola tam nejsou všechna a uvidíme, jak to čas vyřeší.

Tento svět není pro staré?
A jaký je důvod, že by starší člověk (75-80let) nezvládl základní obsluhu chytrého telefonu? Mám takové kolegy v práci a zvládají více než jen obsluhu chytrého MT..
Já už tedy také nejsem úplně nejmladší, ale raději sebou budu nosit jeden MT, než 10 kartiček po kapsách...

hodnocení

1x
At si říká kdo chce co chce podle mě je mít řidičák u sebe stále lepší i když to nebude nutné. Třeba ne fyzickou kartu ale minimálně fotku v mobilu.
Při nehodě se do papírů stále vyplňuje řidičský průkaz, co budeš dělat když ho mít nebudeš.

Nestane se nic, normálně ho nevyplníte.- Ale každý má právo se rozhodnout a (ne)vozit s sebou ridičák.

hodnocení

1x
Stejně musí mít člověk občanku, takže vemu celou peněženku a jedu.

Nemusí. Nikdy nemusel.

Nemusí, pravdu má genehawkins.

A co u nehody?

A co u automatu na kafe? Tam je to stejné..

Nebo znáte předpis, který stanovuje, že u nehody musí být občanka? Ne, stejně jako u automatu na kávu.

Takže sepíšu záznam o nehodě s tím, že nevím , kdo mě srazil?

s tím, že nevím

ale to otázka nehodna Vašeho přehledu situace...

Nehledejte jak to nejde, hledejte jak to jde,

ale debata je o něčem jiném...

Stejně musí mít člověk občanku

nemusí jí mít u sebe.

Tak pak volat policii k odřenému blatniku policii pro ověření totožnosti.

Vy si poradíte i bez policie.

hodnocení

1x
Již mnoho let jsem si kladl otázku, k čemu že tu PČR vlastně máme, když mne nedokáže ztotožnit bez toho, aniž bych u sebe měl nějaký doklad.
Trvalo to, ale konečně to někomu došlo.

aaa
hodnocení

0x

Leda tak na papíře to maji. *pivo*

hodnocení

0x

Z mého hlediska (nejsem Pražák) je to totální nesmysl. Hranice jsou několik desítek kilometrů a nikdy nevím kdy mne napadne zajet na Slovensko nebo do Rakous. Že to naši policisté nechápou, to je jeich omezenost.

Jen protože to ty možná nevyužiješ neznamená, že je to nesmysl. Nesmysl je muset pořád vozit/nosit u sebe nějaké kartičky a papírky v době, kdy lze vše ověřit rychle a jednoduše online.

A co naši policisté nechápou? To jsem zase nějak nepochopil já.

Vždy se najde někdo, kdo je proti pokroku.

Že to naši policisté nechápou, to je jeich omezenost.

co nechápou?

Vždyť ten zákon říká pravý opak. Nikdo ti nezakazuje papíry vozit, tak jako dosud, ba naopak umožní je u sebe nemít. Vždyť to byla blbost, nemít u sebe kousek papírku a za to zaplatit 600Kč, stejně si mě četník prověřil.
sm
Tys nekdy tu pokutu platil? To byla asi pomsta za neco jinyho ne?

hodnocení

0x

Ta kartička mi zas tak moc místa nezabere a nemůže u ní dojít baterie. A nepotřebuje dostatečně silný signál, takže funguje kdekoliv, třeba i v hlubokých údolích.

Nemůže dojít baterie v čem? Žádnou elektronickou náhradu místo kartičky řidičáku a techničáku u sebe mít nemusíš. Stačí prokázat totožnost a zbytek už si dohledají sami v systému.

asi myslí v telefonu?

To je jasné, že myslí v telefonu, ale ten místo řidičáku nepotřebuje, proto na to narážím :)

Pane Miki, já s Vámi naprosto souhlasím...

Nemám s tím problém a vítám to ( kolikrát se mi stalo, že jsem zapomněl papíry v práci a doufal, že mě nezastaví :)), ale asi tuším, jak to Magdon myslí - i občanka bude v mobilu, takže pokud dojde baterka, jak tu totožnost prokážeš?

ridic
hodnocení

0x

Z toho vyplývají další otázky na které neznám odpověď. Pokud někdo ví, tak budu vděčný za vysvětlení.

Př dopravní nehodě sice vyfotím SPZ, ale jak prokážu kdo řídil druhé vozidlo, když řidič řekne falešné jméno a odmítne se dát vyfotit?

Co když řeknu policii falešné jméno, jak mě najdou (podobu můžu mít jinou než v dokladech - vousy a pod.)?

Musím mít u sebe papírové potvrzení od lékaře, když mám pokročilý věk?

Pořád je tu povinnost PROKÁZÁNÍ totožnosti. Na to lze použít i jiné průkazy, například občanku, u které by navíc od půlky ledna měla být možnost mít ji nahranou jako eDoklad v mobilu. Takže bez nutnosti mít u sebe fyzickou kartičku.
Takže žádné "jak se jmenujete?", ale "prokažte svoji totožnost".

ridič, jako dosud, pokud se Vám něco nezdá na druhém účastníkovi, tak zavoláte policii.

Když Vám dneska ukázal falešný řidičák či občanku, tak jste to řešil jak?

Všechny novoty budou skřípat, ale časem se to usadí, jak v jiných státech.

hodnocení

0x

Když už je tu ta řeč o pokroku, tak spíše bych uvítal čip pod kůži, kde bych měl platební možnosti, řidičák, občanku, klíč na otevírání baráku a další věci dohromady. Tazatelova novela moc pokrok není, stačilo by zapomenutí dokladu nesankcionovat a vyjde to nastejno.

Ono hlavně jde o to, aby to udělala zpřátelená firma a mohlo se to předražit, podobně jako vše.

Nestačilo. Pořád by to bylo porušení předpisu, přestoupení zákona. Takhle není.

sm
hodnocení

0x
Naskenovany v mobilu uz to mam roky. Policajtim to ani neukazuju proste reknu nacionale a oni prece maji listracni system a tam nevim ale asi uvidi i fotku.
Tedy za me, nikdy jsem za to nedostal pokutu a roky to offline nepouzivam. Ani v lekarne kdyz se vydava na cislo obcanky (nemas cislo receptu) neni nic potreba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]