Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto dojezdilo, co dál

Od: justynmer odpovědí: 41 změna:
Dobrý den všem, do dnešního dne jsem byla majitelkou mercedes A160 coupe rok výroby 2008,který jsem koupila jako své první auto dva roky zpět od svého strýce, kdy mělo najeto 120 tis kilometrů(diesel). Odešla mu převodovka, je to auto v automatu a oprava by stála víc než za kolik jsem auto kupovala. Co vám budu, sice jsem ho měla na dojezdeni a nečekala jsem že se mnou bude 10 let, ale je to trochu nečekané a nějak nevím co dál. Nemám finance na koupi další ojetiny, za toto auto jsem platila 80 tis a dalších XY tisíc jsem do něj hned na začátku a poté i v průběhu dala. Přemýšlím teď, co budu dělat protože bez auta se neobejdu. Mám teď na dobu neurčitou půjčené auto od přítele, ale to samozřejmě není dlouhodobé řešení. Napadají mě tři možnosti a Vás prosím o rady, zkušenosti, pro mladou holku, aby nenaletela. První z možností je auto na leasing. Druhá možnost je půjčka a třetí možnost je odkoupení vozidla od přítele(to se sice jeví jako ideální možnost, ale auto má najeto přes 220 tis km, tak abych nekoupila zas něco s čím dojezdim rok a budu zas hledat něco dalšího). Co se týče splácení, byla bych schopna dát měsíčně do 5 tis Kč. Samozřejmě nejlepší variantou by bylo půjčit si třeba od rodiny, ale to nepřipadá v úvahu. Jsem dospělá, musím si poradit sama. Prosím pomozte

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Čtvrtá možnost - pokud jste do toho auta narvala XY tisíc za údržbu, předpokládám, že to není úplný vrak. Takže hledejte mechoše, který nebude opravovat automat, ale někde sežene jiný, na vrakáči, z bouračky, repasi... Mmchdm, moc nechápu lidi, kteří nemají moc peněz a koupí si auto za stovku se servisem, které po dvou letech klekne. No, ona asi nesmrtelná jedničková octa za dvacku není dost repre...

spu
hodnocení

4x

Zvažte jiné možnosti. Hromadná doprava, kolo...

hodnocení

3x
Vítejte mezi stovkami tisíc lidí, kteří auto potřebují, na nové nemají, a tak chtějí koupit levnou spolehlivou ojetinu bez skrytých problémů a nutných velkých investic.
Co se stane s tím vaším "dosloužilým" autem? Zřejmě ho někdo provizorně opraví a pošle do světa. Koupí ho jiná holka, jako "zachovalé, téměř neježděné druhé auto v rodině, peodávané jen proto, že potřebují větší", po pár týdnech, nebo měsících se jí to rozpadne a ona se nás tu bude ptát, co má dělat, že jí to prodejce jako reklamaci nechce uznat a že oprava by stála jako celé auto.
Já netvrdím, že přesně toto se s vaším autem stane, ale toto je prostě běžná praxe.
Nikdo vás spolehlivě před možným naleťením neochrání, i když samozřejmě je dobré auto vybírat s mechanikem, nebo ho nechat zkontrolovat servisem.
Určitě je dobré koupit třebas ojetější auto, ale takovè, u kterého je 100% známa historie (rodina, firma..). Vždy se může objevit závada, ale aspoň to nebude zamaskovaná skrytá vada s velmi drahou opravou.
Je nutnost umet,znat aspon zakladni opravy, jskmike mechanik vidi, ze jsi uplne mimo, tak oskube zakaznika jak slepici, odflakne praci, dabblby dily...

hodnocení

3x
Výraz..odešla převodovka je zajímavý..co to auto dělá nebo spíš nedělá? Kdo určil nebo diagnostikoval, že odešla převodovka? Jaký znalec nebo jaký servis? Co všechno v ní odešlo a kam? Nezlobte se, ale tyhle dotazy jsou celkem důležité!

Pokud nemá kdo by jí to sehnal a vyměnil a dále pokud cena opravy převyšuje cenu auta, tak to podle mě důležité není.

auto.bazos.cz/...

Já to myslel tak,že mnohdy nějaký "znalec" prohlásí motor,převodovku za odešlou-odešlý a přitom s tím nic není. Ale jak píšeš..jestli tomu nikdo z nich nerozumí,tak potom si nemůže pořídit vpodstatě nic..Všechno může "odejít"
20.12.23 06:14

hodnocení

0x
At ti da pritel to auto jako darek k Vanocum ;)
On si koupi novejsi.

No, záleží jak jsou spolu dlouho a jestli k tomu autu nemá citový vztah. :D

justynmer
hodnocení

To jste mě pobavil tahle varianta se určitě nestane, zas tolik mě nemiluje
justynmer
Proc bych mel pobavit? Tou vetou "zas tak moc me nemilujue" to je cely marny...
Jak sama priznavas ,penez moc nemas. Takze stejne ti bude muset pritel cas od casu s necim pomoct,opravit na aute, nejakou udrzbu atd...
Kdyz jsem ja pred lety udelal ridicak, tak mi pritelkyne sve auto pujcovala kdyz jsem potreboval, nic nechtela, zadny kecy...tak jsem se ji to pak snazil kompenzovat, naucil se zakladni opravy, udrzbu.
S dalsimi jsem si taky umel rozdelit prace, vzajemne si pomahat...
Ackoliv nejsem starej, tak tohle jsou beznadejny generace. "Muž" nezvladne muzske prace, ze zenskych jsou zase muzatky...

zas tolik mě nemiluje... Takže spolu žijete jen v rámci spolubydlení z úspor. Jinak si nedokážu vysvětlit, že nemáte peníze.

pritel
Justyn takze prachy nemas ale mercedes potrebujes :)
Kup si favorita nebo felicii nebo zvys svuj prijem (zmen kvalifikaci a zamestnani) nebo zmen pritele. Normalni pritel by ti ojetinu ne hal treba za pulku kdyz uvidi tvou snahu neco delat… nebo se pletu?

pritel... pleteš. Na Favorita v dnešní době mít nebude.

pritel
Ja myslel kolo Favorit :)
A otazka byla, zda se pletu s pritelem.

buy.favorit.cz/...

A jízdní kolo felicia neznám ;)

Já jsem svým známostem dal vždycky auto do užívání a vše jsem platil..Byly to sice staré škopky, ale plně pojízdné..A když se cokoliv podělalo, tak jsem to řešil a platil já. A to nejsem majetný;) Jsem jen socka z fabriky..Pokud váš přítel má auto navíc a není socka..tak je to škrt a zdrhejte co nejdál ;)

@doutnak... na straně druhé, koupila před dvěma roky auto od strýce najeto 120tkm. Jestli za ty dva roky popravila převodovku, tak bych jí auto taky nepůjčoval. Automat nemá životnost 200 000km a konec. A za dva roky určitě nenajela 80tkm.

Tak at ji koupi pritel zachovaly auto v manualu. Treba Renault Laguna 2 , PO FACELIFTU, nejnovejsi rocniky, pak uz meli vychytanou elektroniku. Je to na sve kvality hodne levny auto, bez problemu s korozi, s obrovskouburovni bezpecnosti karoserie.
Ale timhle to fakt zabila:
"zas tolik mě nemiluje"
Jedtli je mlada jak pise, za par let bude litovat ze nebyla s nekym, kdo by ji pomohl s autem a miloval ji.

Tak třeba jí koupí dovolenou pro dva.:-D

hodnocení

0x

Auto je v našich krajích potřeba výhradně jen k výdělečné činnosti. V tom případě přichází v úvahu oprava nebo koupě jiného na půjčku. V ostatních případech je u nás dokonalá a levná veřejná doprava.

vernon
Možná tak u tebe ve velkoměstě. Na venkově je auto hned po baráku nejdůležitější věc...

Nebydlím ve velkoměstě, ale na českém venkově, ve kterém je všude dokonalá a spolehlivá veřejná doprava. Pro osobní dopravu není nikde auto nezbytné.

Pro osobní dopravu není nikde auto nezbytné.

Nesouhlasím. Jsou vesnice, které ani nemají školy a jsou třeba u pohraničí. Autobus tudy jede 4x za den a zastavuje jen na znamení. Bez auta je člověk odkázán klepat kosu na zastávce v mrazu i 2 hodiny a promarní svůj čas, když půl dne čeká na nějaký spoj a domů se dostane za tmy tak akorát na to, aby sebou bouchnul do postele a šel spát, aby včas vstal na další autobus či vlak a jel hodinu či dvě do práce s přestupy.

Auto je nezbytné..Autobusů nám tu jezdí hafo a přehršel, ale do práce bych se jimi nedostal. A když,tak neskutečně krkolomně s několika přestupy.V létě by to možná nevadilo, ale v zimě na pytel..Stát s feťáky a hnědočechy hodiny na zastávce nikdo nechce..Navíc by to finančně vyšlo stejně jako jízda autem..Navíc vozím kolegu z jedné vísky..zádele,která je sice jen pár km ode mne, ale autobusy odtamtud jezdí taky úplně nepoužitelně..Na směny by cestováním strávil hodiny a navíc děláme i víkendy a svátky..To jezdí busy ještě víc na pytel..

Možná před 30ti lety to bylo lepší, ale dnes má každej auto a dopravci spíše ruší málo vytížené spoje, aby šetřili naftu.

hodnocení

0x

Já bych teda tu půjčku od rodiny zkusil a překousl bych hrdost, protože když si půjčíš peníze od banky, neskutečně to ve finále přeplatíš na úrocích. A zvolil bych nějakou levnou škodovku jedničkovou Fabii, Octavii, pokud to chceš mít skutečně na ježdění a ne na parádu.

Není nad to si půjčit na ojetinu (a třeba tím i ohrozit rodinné vztahy), a pak zjistit, že do té ojetiny musím vrazit další desítky tisíc, které nemàm.

hodnocení

0x

u toho nově koupeného auta na splátky, vám může odejít převodovka stejně, jako u vašeho stávajícího auta.

Převodovku opravit - třeba - Mercedes DOLANY.

Pán z AUTOSERVISU vás odoveze na vlak, který vás odveze domů a naopak.

Jen vím, že to není žádný LOUPEŽNÍK, který by si řekl za opravu SRANDOVNÍ převodovky 80.000,-Kč.

Evžen pojede z Dolan do Olomouce na vlak se zákazníkem leda tak u oprav na Ečkovým Merglu :)

Moje známá tam nechala opravit Mercedes 500 a spokojenost, V Praze chtěli účtovat strašidelnou cenu. Písmena nevím.

500 je luxusní limuzína. A160 je Felicie

A160 je Fiat Cinqecento nebo Seicento *smich* ;) Felda je oproti tomu zase jinej level..pokud má ovšem servo..Máme doma Feldu s 90tis km a je SKORO jako nová..Jenže bez serva a centrálu to musím nazvat krumplem..bohužel..Sehnal jsem ji pro otce,ale když v tom někdy jedu, tak bych to nakopnul..To servo prostě zoufale chybí..A nemyslím,že by to bylo zhejčkaností..Jsem zvyklej na ledacos..Čepy nový,horní uložení taky..hřeben ok a namazanej-ale parkovat s tím je očistec..Teď jsem odbočil od 160 Merglu..omlouvám se;)

Doutnáku, ta felda asi toho moc nenajezdí, zkuste přefouknout přední kola - servo pro chudý... Pomůže to.;)

bobann
@doutnak
@berger
Cas od casu namazat vzorek pneumatik veprovym sadlem. Servo pro chudý *palec*
Díky kluci, dám tam otci 3..nebo radši 3,5;) A místo sádla na gumy vyjetej olej..toho je dost *smich* Servo jsem tam chtěl dát, ale děsí mne ta rozborka všeho, aby to dávalo smysl..po dílech na přestavbu koukám pořád..část jich už mám.Kdyby nebyla tak zachovalá, tak už by šla z baráku;)

boban mě dostal, se sádlem...*smich*

Sádlo by bylo ekologický..oproti tomu oleji..Budu nad tím přemejšlet ;) A VO TU EKOLÓGIJI přece dneska DE,nee? *smich*

asd1
hodnocení

0x

Když nemáš na banány proč sis pořídila opici?

Za dva roky jsi na auto měla tipuju tak 150k + palivo, za to jsi mohla mít pět použitelných aut a když by jedno chcíplo tak hned vzít jiné.. Takhle jsi financovala na doraz a když to chcíplo tak nemáš rezervu...

Musíš zhodnotit kolik máš peněz a podle toho koupit auto na který máš. Holt to nebude Mercedes ale levná plečka. Za 20k se dá v pohodě najít použitelný auto, koupíš nový zimní gumy, vyměníš náplně a máš za 40k auto který tě doveze kam potřebuješ. Jen v těch levných musíš umět vytřídit šrot od použitelnýho.

Leasing, půjčka - pokud si na sebe to auto nevydělá tak je to nesmysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]