Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám doma převodový olej Castrol Syntrans Transaxle 75W-90, prevodove-oleje.heureka.c/... který jsem kupoval pro jiný vůz, ale nakonec jsem ho nepoužil. Otázka tedy zní: Mohu uvedený olej použít do Favorita?
Díky za odpovědi.
Ano, API 4 plní.
Nesmí tam jít API 5.
Je ho ovšem potřeba 2,6-2,7l
Novější škodovky mají 1,8-1,9l
Takže asi dokoupit, pokud nemáš 3 flašky.
V převodovce jsou synchrony. Princip synchronu je ten, že se volně protáčí a jako mezikus zubů při řazení je tlačen na rotující kolo, kdy na kuželovitém profilu je donucen se zabrzdit a získat tak stejnou rychlost jako kolo na které je tlačen. Pak je přes oba dílce převlečena objímka, kvalt je dořazen a objímkou se převod zamkne a spojí.
Synchorn je z tvrdého bronzu nebo nějaké bronzmosaz či co. Nevím přesně, ale je krásně zlatej.
Uvnitř na dosedové ploše má srážky,a by držel olej, ale zase při řazení nesmí mít problém ten olej dostat pryč. Kdyby se moc namazal, tak by přestal fungovat. A protože je náplň v převodovce společná nebo synchrony jsou hned u převodových kol, tak olej musí k vůli převodům perfektně mazat a zároveň k vůli synchronům né tak moc .
Takové vyvážení.
API 5 by ty synchrony ojel a zničil. Pak by jsi řadil jen s meziplyny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.