Nejste přihlášen/a.
Tak mě napadlo, co ji vlastně v autě měří? Nedávno jsem tady diskutoval ohledně stavu readiness u 1,6/75 avu a vzpomněl jsem si, že se mi při snaze o ruční nastavení ně místě nedařilo dosáhnout 400°C. Napadá mě správně jako jediná možnost, jak jednotka teplotu nepřímo "měří", měření doběru proudu ptc ohřevu zadní lambdy? Tím pádem neorigo lambda může tohle měření klidně zmást a údaj neodpovídá realitě? (i když ten kat je s největší pravděpodobností opravdu po smrti).
A pak další související - když jsem nedávno ze zvědavosti kouknul na readiness u jednolambdový fabie 1,4/44, nebyly tam úspěšný asi 3 testy, mezi nima i katalyzátor - jak sakra může jednotka věštit jeho stav, když za ním nic k měření nemá? Nebo to znamená jenom, že tam ta možnost zjištění jeho stavu jednoduše není? (klon VCDS 12.12)
Motory AZE a AME jsou Euro2. Neumí readiness. A teplotu katu budou mít tuším -32˚C
Neumí udělat test katu. Chybí jim druhá lambda.
A první lambda je obyčejná 4 drátová jako u Felicie.
AZF 44kW už má obě lambdy a oba katy. Euro4
...
U toho AVU... Ano, teplota spalin ovlivňuje odpor topného tělíska a z toho se získává teplota katu.
AZF mě ho na zvýšeném volnoběhu rozehřeje na 400 - 410˚C
Po jízdě na dálnici tam mám i cca 500˚C.
Záleží, jak dobře spaluje motor. Zda nejde moc uhlovodíků do katu (HCčka). S bohatou směsí nebo vadným pálením svíček se ti kat klidně rozhycuje do červena, že svítí.
Potom ovšem shoří a přestane fungovat.
Dokud reaguje, tak je OK. Pokud neplní emise a reaguje, tak je jen zanesený olejnatými a jinými úsadami z nefunkčního motoru a lze ho vyčistit (aktivní povlak kovů je přikrytý bordelem a nemůže reagovat). Ale jak na něm shoří platina a jiné kovy, tak nefunguje a vyčištění nemá smysl. Bez těch oxidačních kovů nebude fungovat (jak nejsou kovy platiny a iridia, tak nemá co reagovat. čistá keramika je stejně k prdu jako prázdná keramika)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.