Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Potřeboval bych poradít ohledně vybíjení autobaterie. Mám Volvo xc90 Neustále se potýkám s tím,že z baterie neustále ubývá napětí. Mám ve voze voltmetr podle kterého se orientují. Baterie je nová a když ji nabijí, voltmetr ukáže 12,3 V Když příjdu k autu po dvou dnech tak ukazuje 11,8 Další dva ,tři dny 11,4 . Byl jsem několikrát u několiká autoeletrikářů a každy mi naměřil v klidu po uzamčení vozidla ubytek 0,05-0,08 V Tak že to je úpně zanedbatelné,tudiš v pořádku. Někteří mě ujištovali,že z každé baterie dochází k úbytku napětí,ikdyž se nepoužívá. Jiní mě zase přesvědčují,že když je baterie v pořádku, musí napětí vydržet i několík měsícu relativně stejné.
Může se třebá stát,že když je auto odstavené,tak třeba až po několiká hodinách se např. oživí počitačová jednotka a začné odebírát proud? A nebo něco podobného?
Změř klidový odběr auta, měl by být max. pár desítek mA. Pokud je větší, tak odpojuj jednotlivý okruhy a tim zjistíš který to sosá. Často rádio.
A vyměň autoelektrikáře, neměří se úbytek napětí ale proud.
Nabitá po odstátí bez zátěže by měla mít 12,5, pokud tam máš 12,3 tak tam odběr bude a ne malý... 11,4 je už vybitá, takže buď je opravdu velký odběr nebo je baterka v háji.
Nemá se dlouho startovat. Netvrdim, že je to tenhle případ, ale při startovacím proudu se autobaterie uvnitř zahřívá, teplota se hromadí na deskách a když se startuje dlouho v kuse, nestihne se předávat elektrolytu. Tohle má za násladek, že se desky s houbovitým olovem doslova kroutí a šupinky olova klesají ke dnu, některé se cestou zachytí a způsobují zvýšené samovybíjení. Když úsady dosahnou spodní hrany desek, je konečná, stejně jako tvrdý zkrat delší dobu, kdy se desky uplně pokroutí a dotknou sebe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.