Mám léta auto s benzinovým pohonem a teď koketuji s myšlenkou koupit pro změnu diesel. Slyšel jsem ale,že v porovnání s benziňákem jsou kratší servisní intervaly a tedy i vyšší náklady, zkrátka větší starosti. Můžete tedy někdo srovnat klady a zápory? Díky.
Taky jsem měl toto dilema, a odborníci poradili, že musím vědět kolik najezdím za rok kilometrů. Prý se to rentuje tak nad dest tisíc za rok. Já najedu míň, takže mám benzíňáka.
Jedinou výhodou bývala před časem nižší cena nafty (o několik korun) a nižší spotřeba. Dnes je cena nafty a benzínu prakticky na stejné úrovni - zůstala výhoda nízké spotřeby. Pokud si uvědomíme podstatně vyšší pořizovací náklady při koupi dieselu (pokud není nafta za cenu benzínového) a nutnost kratších servisních intervalů u dieselu (výměna oleje a pod.), pak se domnívám, že benzín je lepší nápad, zejména pokud nenajezdíte více než nějakých 10-15 tisíc kilometrů za rok.
Ekonomická rozvaha je určitě důležitá, ale je tu ještě otázka bezpečnosti. Pár let jsem jezdil u záchranky a viděl jsem několik uhořelých lidí, v jednom případě jsme náhodně míjeli uvězněného řidíče tak, že ho nešlo rychle vyprostit a pak to bouchlo. Vytékající benzín vzplane v mžiku, kdežto nafta je k hoření líná. A ta doba mezi výbuchem benzínových par a hořením nafty vám dává šanci k úniku. Je to pro mě natolik motivující, že dávám přednost výlučně naftovým autům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.