Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pružina v brzdovém třmenu

Od: icq® odpovědí: 7 změna:

Prosím o radu. Ujedu s tímto problémem 70 km? Děkuji.

Při výměně kol na zimní jsem včera zjistil, že mě chybí pružina ve třmenu v předním kole. Kdoví jak dlouho s tím jezdím.

Už ji mám objednanou.

2009 Ford C-maX

Pružina v brzdovém třmenu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je tam obojí. Zezadu plovoucí čepy a zepředu pružina.

Takže dá se dojet. Akorát se desky mohou sjet křivo, ale třmen z držáku nevypadne ;)

hodnocení

3x

Určite s tým spravíte tie kilometre. Tá pružina je tam kvôli vibráciam doštičky. Ak tam nie je, tak tá doštička vibruje počas jazdy.

hodnocení

2x

Bez té přídržné pružiny může třmen vypadnout z držáku.

doplněno 03.12.23 09:02:

Jestli jsou zezadu i ty plovoucí čepy, tak se nic nerozpadne a můžeš dojet 70km.

Zde je obojí.

Znám starý brzdy Bendix, kde jsou jen ty pružinky a poovoucí destičky.

icq®
hodnocení

Může vypadnout třmen?

Já myslím, že vnější destička nebrzdí a může vypadnout , nebo se pletu?

youtu.be/...

icq®
hodnocení

Je to vidět 4:26 - 4:30.

Ty tam ale asi nemáš ty plovoucí čepy (Slider pins). Jen kolejničky v profilu držáku a ve třmenu a pružina je jen přidržuje, aby tam třmen do kolejniček zapadal.

Třmen je plovoucí. Pístek vysune a zatlačí do vnitřní destičky a ta zatlačí na kotouč. Protože je třmen plovoucí, tak místo brždění se posune a díky posunu zezadu bere doprotivky o druhou vnější destičku, kterou přitiskne ke kotouči zezadu jako oporu a díky tomu i vnitřní deska začne teprve brzdit.

Je to jako princip svěráku, který sevře kotouč z obou stran.

Bez té vnější desky by vysunutím pístku jen třmen poodjel dozadu, ale nebrzdil, dokud nemá oporu. Proto má třmen na vnější straně protiúchop s vnější deskou a tam ti chybí pružina, která celý třmen drží na držáku v kolejničkách.

...

4:26 deska s pístkem se opřou a další posun na sílu už je jen ten, že se odsune celý plovoucí třmen dozadu a doprotivky přimačknout druhou desku. Pak to teprve brzdí. Do té doby to jen je v doteku, ale auto s tím nezabrzdíš.

icq®
hodnocení

Moc díky za vysvětlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]