Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

S jakým autem byste vyjeli Vy?

Od: petrnovotny odpovědí: 44 změna:

Dobrý večer,

přicházím s takovou řekl bych anketní otázkou. Potřebuji zítra jet autem z Plzeňska nějakých 20 kilometrů. Mohu si vzít buďto auto r.v. 2017 s letními pneumatikami nebo auto r.v. 2004 (zmiňuji, protože starší má jen ABS) se zimními pneu ale stáří pneumatik je jako samotné stáří auta. :D

Co je vhodné do spíše břečky a méně náročného terénu?

Prosím, nedebatujme nad tím, ať si koupím pneu nové, na svém autě samosebou mám ale auto nemám dostupné, jen ty dvě zmíněné výše.

Děkuji

PS: abych zbytečně nevytvářel další vlákno, co si myslíte o tomto viz. foto? Všechny kotouče cca 10 let staré, 70k nájezd, plocha kotoučů hladká s velkými hranami na koncích (tak 3mm). Jeden tento kotouč má dle mého tyto 3 "spáleniny". Prasklina to není, možná náběh na prasklinu. Vyměnit či ještě nechat? Destičky komplet 2 roky staré

S jakým autem byste vyjeli Vy?

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Jel bych starou vránou na starejch zimních. Když to někde pošlete do škarpy nebo opřete o strom, nebude to taková škoda a hlavně nebudete mít takovej průser, protože máte zimní (pokud mají aspoň 4 mm vzorek).
Navíc je v takovém autě větší zábava :)

hodnocení

4x
Pane alibisto..Těch 20km jeďte rozhodně tím autem se zimními pneu..;) A hlavně bych jel jako připokakaný..Dnes jsem jel na sněhu s pěknými rok starými pneu..zimními! A klouzalo to taky fest..

hodnocení

4x

Sto let stare zimaky budou na snehu stalo mnohem bezpecnejsi nez letni funglovky.

Vubec neni o cem premyslet.

Hlavne kvuli 20km *ee*

petrnovotny
hodnocení

TO JE ODPOVĚĎ, děkuji. Konečně někdo :D

Pane Novotný, a všiml jstesi i jiných odpovědí?

budou lepší ty zimáky,

tím autem se zimními pneu

Jel bych starou vránou na starejch zimních.

na těch starých zimákách

takže konečně Vám dalo více poradců dobrou radu.

hodnocení

3x
Osobně bych jel na kole.
Na rozdíl od auta jsem schopen kolo odnést na zádech a vyndat ho ze závěje.

hodnocení

2x

Asi bych jel vlakem :)

petrnovotny
hodnocení

Bohužel tato možnost není, samosebou kdyby byla jiná možnost než jsem psal tak bych ji využil ;)

Myslel jsem si, že to nepůjde, proto jsem to napsal se smajlíkem.

hodnocení

2x
Asi tak na letních bych v tomdle nejel
A čerstvě sem odjel trasu Karlovy Vary - Přimda cca 110km
Auto felicie 1.3 z 94 nazutý 11 let starý zimáky
Celou cestu pohoda trochu tanečního kroužku sem si užil posledních par km Bor Přimda kdy to bylo pod ledem a vuz bez Abs si v tom kopci pod Přimdou trochu hrabnul než to az pod hrad dal
A to je to co dělí nas řidiče od vlastníkú ŘP odjedeme kdykoli s čímkoli a za jakýhokoli počasí a ještě z toho máme srandu *palec*
K těm kotoučúm pokud to při brždění nekope a desky sou o.k. tak neřeš jen to sundej flexou sraž hrany vse rozhejbej mazni plovouci šrouby slož a jezdi

hodnocení

2x

Jel bych dročkou, tedy taxíkem... Na letních gumách bych v tomhle počasí nevyjel, riziko při nehodě, na starých zimách asi také ne. A dvacet km - kolik berou teď taxikáři za km?

hodnocení

2x

Nevím jak na Plzeňsku, v Jihočeském respektive na jindřichohradecku s bych s letními nehnul s autem ani o pár centíků! Teď jsem se vrátil-byl jsem zamést chodník a za cirka hodinu až dvě bylo na chodníku cca5 cm sněhu Jinak už v podstatě asi 3 den sněží , pravda něco roztaje ale s letními bych neriskoval Dopoledne jsem si 3x s autím zabruslil (úmyslně a kontrolovaně!) Jinak jestli má jen ABS nebo i víc , ani nevím zda mi na mém abs funguje-nezkoumal jsem ale na TK bez závad a ko nesvítí.

Kotoučům je jedno jak jsou staré a jaký mají nájezd-tam je podmínka-jeho tloušťka , pokud je v normě je kotouč ok , ta hrana 3mm? Záleží jak to vyhodnotí zkušený mechanki nebo technik na TK. Někdo ty hrany sjíždí flexou.

hodnocení

1x
Pohled na předpověď počasí ukazuje sněžení po celý víkend. Opravdu se ptáš, jestli vyjet na letních? :)

hodnocení

0x

Ta stejná otázka mě čeká v pondělí, jet autem bez STK na zimních, nebo autem na letních.

Co půjčovna?

Já bych jel tím starším ... na zimních

To jste všichni tak "chudí "? Nikdo nečekal v zimě sníh? Proboha..buď jsem škrt nebo šetřílek..ale musím být teda odvážný..Otázky na přes pusu;) Správná odpověď by měla znít..Jeďte MHD

On to vysvětloval o něco výše. Svoje auto má vybavené dobře, ale teď je někde pryč (v servisu? používá jiný člen rodiny? cokoli, to není důležité). A tyhle dvě možnosti jsou auta, která si může od známých půjčit nebo nějak jinak obstarat. A ti mohou být ve zcela jiné finanční situaci.

okolik

Dnes cestování MHD a jen bus vyjel ze zastávky, rána do boku řidiči se šmejklo a drba do zaparkovaného auta.

Tak si všichni vystoupili a řidič volal Policii. Majitel vozu bude mít jistě ohromnou radost.

Vzala bych starou paštiku.

nestihl jsem ani STK ani přezout. Gumy mám v garáži ale nechci přezouvat heverem na sněhu

el
Nechci přezouvat na sněhu? Co to je za argument? Udělalo by se ti bebíčko nebo co? :-D za pár minut to máš hotové.

Asi jo, povolám sousedy

hodnocení

0x

Prašť jako uhoď. S těmi letními riskuješ navíc v tomto počasí pokutu, když tě chytí, v horším přípdě i nehodu. Když už nutně, tak opatrně na těch starých zimákách.

Co se kotoučů týká, bez diskuze a rychle vyměnit. Podle popisu už jsou dost pod minimální povolenou tloušťkou a další používání bych neriskoval!

petrnovotny
hodnocení

Ach jo. Je problém číst? Celá otázka stojí na tom, které pneu mají lepší vlastnosti. Jestli ztvrdlé 20 let staré zimáky mají pořád (a o kolik) navrh oproti fungl novým letňákům.

Je snad jasné že se v žádném z aut nepojede jako s WRC :D

A ke kotouči nikdo nic nebo také nevíte?

jaj*
Na to se mělo myslet dřív a zajet do pneuservisu pro nový zimní
el
To je těžko odhadnout, ale pravděpodobně budou lepší ty zimáky, dejme tomu že pneu budou stejně tvrdé, zimáky by měli mít hrubší vzorek.
Navíc na těch zimních nehrozí pokuta, jestli teda mají ještě 4 mm.
3 mm hrana na kotouči je dost, to je na výměnu, tak jako tak asi se rychle nepojede tak bych s tím asi jel no, když za každou cenu potřebujete za takových podmínek jezdit

jaj: ale on má svoje auto v pořádku, jenže ho teď nemá k dispozici. A tyhle dvě varianty si může půjčit.

smode2
hodnocení

0x
Osobně bych do auta s 20let starými tvrdkami nevlezl raději ani v létě, natož teď. Spíše ten vůz 2017.

mathew
hodnocení

0x

Vzal bych to auto s pohonem na zadek... Ono, když se neobtěžujete napsat ani značku těch pneu tak těžko radit, která bude méně nebezpečná. Takže nezbývá než radit ten taxík, autobus a nebo vlak;)

hodnocení

0x

staré zimní.

Bez šance na pokutu,. Dojedete opatrně na všech pláštích.

k2

Dojedete opatrně na všech pláštích.

Jak to muzete vedet, respektive co ma spolecneho opatrnost napriklad s jizdou z/do zasnezeneho/zledovateleho kopce?

Jsou věci, které opravdu vím.

@milancukrar
Perlicka-ceskoslovensky Barumky drzely na snehu lip nez "cesky" ZIMNÍ Barumky o mnoho let mladsi, navic s oneco hlubsim vzorkem. Ceskoslovensky neklouzaly ani na mokre teple silnici... Kde se stala chyba, vsechny ty kecy jak je treba prodat fabriky,aby mely "moderni " technologie.
Zkouseno na favoritovi

Bobane, trošku za život jsem toho najezdil, na starých chemlonkách, letní v zimě. A v pohodě, páč jedu tak, abych neboural, zastavit kde potřebuji. S rozmyslem i za jiné.

A vždy si říkám, jak je možné, že tolika moderních aut včera, na zimních kolech bouralo.

@milancukrar
Hlavane jak pisu, ta kvalita tech starych barumek me prekvapila. Pres 20 let stary, ani nebyly zpuchrely! Vzdyt jsem se s nima hrabal tenkrat i v lese ve snehu. Dneska mam na aute do lesa vranik everest a to bezkonkurencni.

vili
hodnocení

0x
Staré zimní a myslet na dostatečný rozestup.
Ono se to nezdá, ale klouže to a co jsem viděl po cestě z práce, jak všichni jedou jako bez mozku, to bych si nikdy nepomyslel.
A když se náhodou přimotáte k nehodě, vy budete mít na fotkách pro pojišťovnu zimní.
Ale jako, potkat bych se s vámi fakt nechtěl.
k2

Ale jako, potkat bych se s vámi fakt nechtěl.

Proc?

vili
Protože v tomhle počasí může vyjet na letních jen šílenec a člověka, který o tom uvažuje, bych potkat nechtěl.
k2

Tak to ano. Radeji potkat masoveho vraha na zimnich pneu, nebo pedofila v MHD. Ti oba jiste nemaji zvraceny styl uvazovani, protoze na silnici neriskuji a na letnich by v tomto pocasi nevyrazili (natoz aby o tom premysleli)...

vili
Asi tak nějak. Masový vrah se zimními pneumatikami v takovém počasí, pokud tedy se zrovna nechystá použít auto jako zbraň, je pro mě v koloně bezpečnější varianta než střelec na letních. Já totiž dneska i v úterý jel autem domů z práce, takže jsem ty chudáky v příkopu a dokonce jeden čelní ťukanec viděl pěkně zblízka, víte?

nyx
hodnocení

0x
Jak se to stane, že nemáte dostupné své vlastní auto se zimákama?
Otázka je irelevantní, protože záleží na skilu řidiče, dá se to odjet oběma auty, jde jen o schopnosti šoféra.
Ale asi si vyber podle toho, jestli ne/povezeš tchyni :)

Dá se to i nedá. Záleží na mnoha faktorech.

Většina posledních zim byla opravdu taková, že by se dalo jezdit na letních gumách.

Ale třeba dnes je u nás tak, že je i velký problém se na zimních gumách rozjet od krajnice (viděl jsem u souseda-na ulici máme skoro 30cm sněhu a není odhrnuto). Do práce jsem šel přes město 3km pěšky a i to byl velký zážitek. A jak to vypadá mimo město, to si nedělám iluze.

k2

@nyx: Jak Vam schopnost sofera s letnimi gumami pomuze v jizde z/do zasnezeneho/zledovateleho kopce?

asd1
Schopnosti pomůžou hodně a i na letních se po sněhu jet da. Ale možnosti auta jsou hodně orezany, sedí to o pět parníku hůř než dobry zimni, akcelerace,brzdění i zatáčení na picu a prudsi delší kopec už nevyjedes ani když tě tlačí dva spolujezdci,z kopce ses rád že držíš rychlost,zastavis po kilometru nebo až pod kopcem.
Podobne kdo na sněhu neumí,tomu nepomůžou sebelepší gumy a ve skarpe skončí i s nima.

asd1
hodnocení

0x
Jet na zimnich ( letní dnes=technicky nezpusobile vozidlo)
Kotouče ok,to není trhlina ale orezle podle okraje desky když to auto delší dobu stalo. U kraje desky to zrezne víc do hloubky a už se to neobrzdi.
Na gumach na picu jde jet bezpečné.. Ano jde,za jedním takovým jsem dnes jel,soural se 30 kmh na rovině,v zatáčkách 15 a auto se mu vlnilo, vytrestene oci.. předjet se nedal pac jel prostředkem, bal se prikopu. Ze by mohl zastavit a pustit rychlejsi ho nenapadlo nebo se bal ze se nerozjede (i z kopce).. Takže 5 km v klídku se sourat za ním než byl plac na predjeti a pak konečně normálně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]