Nejste přihlášen/a.
Ahoj, věděl by někdo, jestli je fyzicky rozdíl mezi těsněním pod hlavu (konkrétně "značka" MNK) pro 1,3 favo/fel s označením 114-092854 (případně 771054074566 a 047103383D a další písmenka) - je za pár korun, oproti 047-103383J (např. Temac za čtyřnásobnou cenu) pro fabii 1,4mpi? Měl jsem zato, že je to všechno stejný Ani obrázek na webu autodílů se neliší, ale může být ilustrační- že by tam byla třeba nějaká díra navíc pro olej do hydroštelů?
Díííky
A ještě jedna věc, může se stát, že by po letech přestala těsnit nějaká mrazová zátka mezi vodou a olejem? Před 10 lety jsem to auto koupil v zimě se zamrzlou vodou a ruplým těsněním pod hlavou - takže chladič, termostat, nějaká hadice, frézování hlavy + gufírka ventilů, mrazový zátky atd, přitom rovnou nový ( čína) písty a vložky (jeden válec podřený a píst potlučený asi od kusu svíčky), přesahy "od oka". Po startu valila voda do oleje - než jsem přišel na přehlídnutou jednu zátku v hlavě Za těch 10 let auto v pohodě najelo asi 100tkm, nějaká spotřeba oleje i vody celou dobu, ale s výjimkou závady typu hadice nebo vodní pumpa jakžtakž v normálu, odhadem litr obojího na 5tkm. Ale teď voda mizí trochu rychlejc, na víčku oleje je trochu pěny i po delší jízdě - tak jsem na vážkách, jestli teď v zimě na ulici sundavat hlavu, nebo napřed zkontrolovavt ty zátky, ale už nevím, kde je hledat, jestli jenom v hlavě, nebo je nějaká ukrytá i v bloku, jestli je možný, že by jenom některá vyhnila, a nebo už jde prostě o pravidelný interval těsnění pod hlavou. Zároveň kvůli počasí váhám, jestli to nezkusit do jara dočasně ucpat nějakým tím přípravkem, případně lógrem nebo hořčicí
Blok u Fabie je trošku ztenčený. I kolem výstupů tyček a hydroštelů/zdvihátek je jiný tvar.
Rozteč šroubů a vložky budou sedět, ale třeba ta kresba červeným silikonem na těsnění může být lehce jiná.
Ale to je moje domněnka.
Vždy jsem si objednal těsnění pro daný motor
Elring nebo Victor Reinz a zrovna Elring to měl jak na Fabii, tak na Felicii a Favorita stejné 1:1.
Takže těžko říct.
Obsah motoru je dohnám zdvihem, né vrtáním (dírou). Takže 1.3 a 1.4 stejné dle mě i zkušeností z Elring.
Temac nekupuji pro nekvalitu, která byla jedu dobu proslulá dokonce i v prvovýrobě, proto ta těsnění odcházela na Fábiích už kolem 70 000km.
Tak jsem objednal na obě (osobní vyzvednutí, oboje mají skladem), jak Temac, označený pro 1,4 i 1,3, tak MNK (podle fotek Ajusa) jen pro 1,3 a uvidím na místě. Jestli ten Temac za moc nestojí (i když teď je v autě těch 10 let), tak to levnější třeba ani nebude horší
Jen nevím, co ty mrazový zátky, jestli může časem nějaká začít prochcávat? Že by prohnila, když z jedný strany je nemrzka a z druhý olej asi není prvděpodobný, ale nemůže to železo ve styku s hliníkem tvořit článek, jako u 120 litinová hlava na hliníkovým bloku, že by to tam vyžralo nepatrnej "obtok"? Má cenu jít po nich nejdřív před sundáním hlavy? Jinak hadice jsou u ohřátýho motoru tvrdý tak akorát (nefouká do vody) a i třeba po dvou hodinách od vypnutí tam tlak pořád je.
Ajusa jsou španělé. Měl jsem od nich šrouby hlavy a jak bláto. Když jsem je povoloval, tak jsem je kladivem dost temoval, že byly fakt na jedno použití.
Hydroštel je pístek s pružinkou. Tu jsi asi dojebal tím dotažením.
Dají se krásně vytahovat drátem s háčkem od lišty stěračů (gumiček). Zaháknout a pak šikovně škubnout.
Ještě zvažuju, nedávno jsem tady v nějaký diskuzi řešil taky cvakající hydroštely (před 3 lety ztišeno dotažením-vyřazením funkce), ale moc už se mi nechce do toho střepu dál investovat, pokud to jede , jestli je při sundání hlavy rovnou nevyměnit - podléhají nějakýmu opotřebení (najeto asi 270tkm), nebo se jen zalepí a je reálný je vyndaný oživit koupelí v nějaký chemii? Jsou jenom z oceli, nebo je uvnitř něco, co by se dalo ještě víc dojebat? Nebo dají se rozebrat? Díky
V tom hydroštelu je pružinka. Drží ho pohromadě segerovka u těch AME,AZF,AQW,... Popravdě jsem to nikdy nesundával.
Vykoupal bych je v Metabondu CL a pak do ultrazvukové čističky. Ale pokud jsi je seřídil na doraz, tak ty pružinky budou KO a hydroštely na vyhození dle mě.
Tak ta pružinka předpokládám, že tam je od toho, aby pružinkovala , nový se taky mají napřed mačkáním v oleji napít myslím, takže zmačknutí (pokud se přímo nezmuchlá), by přežít mohla. No, uvidím podle okolností a počasí, kdy se do toho "s nadšením" pustím, jestli je zkusím vytahat a vyčistit a pak znova základně nastavit, nebo to už takhle nechám dožít.
Tak jsem těsnění vzal Temac, v mototechně rozdíl nevěděli, ale že prostě podle označení to favorití tam nepatří ...
Jinak jsem o víkendu mrknul na ty mrazovky v hlavě, co jsem podezíral - sundal dekl, natlakoval nádobku a koukal, jestli kolem nekterý nebude prolínat voda - a je to blbý, kolem zátek nic, ale když jsem si svítil kolem tyček dolů, tak prostřední zdvihátka se koupou v nemrzce a po chvíli tlakování jsem tam i načapal čerstvou stejkající kapičku. Snad to jestě chvíli vydrží, než budou venku podmínky se do toho pustit, zatím je to pořád jen pěna na víčku a v hrdle, pod víkem to jinak znát není. Ráno tomu polovička dala pokouřit (a hlavně spojce podle smradu) při vyparkování ze sněhový závěje, pokud to nedorazila (úspěšně dojela), tak to snad ještě chvíli přežije
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.