Nejste přihlášen/a.
Nalej do nádobky ostřikovačů teplou vodu asi 60C MAX! Víc ne. Žádnou vřelou.
Pak polej i trysky na kapotě ostřiků a po hodině zkus.
Vystříkej, nalej zimní a hlavně tu novou zimní zase zastříkej do hadiček a trysek. Aby v hadičkách nebyla stále voda a v nídobce ta zimní. Prostě proplach.
Octavia III
A protože neštěstí nechodí po horách ale po lidech...
...kovářova kobyla chodí bosa...
... a bližší košile, nežli kabát...
... stalo se mi poprvé v životě, že jsem včas nenaředil zbytky letní kapaliny tou zimní a domů jsem jel z práce na sucho. Zřejmě zamrzlo i čerpadlo. Nalil jsem tam trochu zimní, jestli náhodou nejsem opravdu jen na suchu a až pak mi došlo, že chybí zvuk čerpadla. Následovala PETka horké vody a půlhodinka napětí. Po půlhodině se rozeběhlo čerpadlo a za dalších 10 minut povolily trysky . Díky za návod. Dopoledne jsem přečetl a odpoledne potřeboval. Zajímavé je, že ženě identické auto se stejnou kapalinou nezamrzlo. Zřejmě to zmrzlo až během dne, asi máme v práci větší kosu než před barákem.
Najít celé vedení vody a opatrně to polévat teplou vodou. Stačí 50-60°C, není třeba hodně vody, stačí malou konvičkou, pomalu a ošahávat, kde je to již teplé. Taky pomůže nastartované auto, od kterého bude teplo kolem.
Třeba u Fabie 1 bych to fakt neriskoval. Voda hlavně poteče na elektrohydroservočerpadlo, které je za nádobkou schované. A zničit vodou věc za 10 tisíc v novém a použitý repas za 3500... to fakt ne. Opatrně.
@gumidek: Ja bych to neriskoval u zadneho "modernejsiho" auta. Prave ono "vedeni vody" vede casto splecne s elektroinstalaci, ruznymi dutinami a misty, kde vyrobce uplne nepredpokladal pritomnost vody. Polevat si dobrovolne svazky elektriky, jejich spoje apod (natoz v zime) je dost rizikova cinnost.
To já bych se nebál, páč odstříkající voda od kol, kaluží udělá daleko vetší tlak a problém, nežli volně stékající voda, která poteče po kadičce i třeba i po kabelu.
Každý máme svoje...¨ stékající voda, nemůže poškodit servo motor.
Prostor podběhu od kola odděluje plastový kryt podběhu. Voda od rotujícího kola stříká jen na palstový podběhový kryt. Servo s nádobkou jsou až za ním a na ně nic nestříká. Vše je oplastované a zakapotované těmi černými kryty.
Servomotor poškodíš snadno. Proč myslíš, že je to servo tak drahé? Je. v něm celá řídící jednotka. Jemná elektronika s SMD součástkama. Stačí aby nějakej mechanik blbě zacvakl konektory a že jsou na Fábkách dosti olámané, protože to mechanici asi neumí a když poškodí, tak konektor nevymění a pak přes netěsný konektor nateče voda do vnitřku jednotky serva přímo na desku elektroniky a můžeš servo vyhodit.
Není to jen mechanická pumpa jako na Ocatvii 1 nebo Golfu.
Polévat to vodou je stejná blbost jako kovičkou s vodou polévat přímo ECU motoru
Tak to si musím dát pozor, abych při doplňování tekutiny do ostřikovače, nepřelil nádobku, nebo to necvrndal kolem.
Děkuji za upozornění.
Jo, právě to cmrndání kapaliny při dolévání ostřiků u Fábky ničí už tak blbě udělanou kabeláž na kterou byla i svolávačka od Škody.
Lze to vyřešit i elegatně novým víčkem třeba z Kodiaqa
Odkaz na nove víčko
Sám jsem pár kabeláží dělal a už to odmítám. Proto dodávat cíleně vodu na rozmraz mi příjde při nejmenším jako velká hloupost. Ještě tak opatrně ve vedrech v létě umejt wapkou, ale teď v mrazech hloupost. Opravdu
Víčko super, vejde se do Fabie II na výšku? Asi jo, jinak bys to nepsal. Já používám odříznutý vršek od kanystříku na směs. Nechal jsem tam i to poutko, za které se kanystřík nosí. Hrdlo vršku pasuje do hrdla nádržky, poutko se zaklesne do modrého originál víčka nádržky a vznikne stabilní plocha snad 20x15 cm. Do tý se bez cmrndání trefí kdokoli.
Já spíš naopak zastávám názor, že zovna u fabie, kde svazek trpí nemrzkou a slanou vodou (asi od první zimy a pak už nonstop), každá trocha čistý vody vypláchnutím toho sajrajtu jen prospěje. Taky jsem i přes dávný rozmotání svazku asi 3 roky zpátky řešil svítíci EPC a přitom narazil na neskutečný řešení průchodu svazku z "vany pod torpédem" dolů k podélníku v motorovým prostoru, vždyť tam je regulérní gumovej trychtýř, dole tím úzkým koncem zamotanej do svazku ! Všechno okolo suchý, ale tohle místo se dalo normálně ždímat. Trychtýř jsem tuším naříznul, vyrval a otočil vzhůru nohama a na celej svazek pak vystříkal silikonovej sprej.
Když tam není napadané listí v té vaně (přepážce, kde je uložen motor stěračů a konektory do kabiny), tak to hlavně odtéká do boků štěrbinama do podběhů kol z zástěrky zezadu.
Já si tohle nožem taky vždy urežu z PETky. Naposled od Magnesie 1,5l.
Slévám tak vyjeté oleje do těch origo obalů nebo od ostřikovačů.
Nemusím to mejt. Jen ho vyhodím.
Jasně, není to nic nového pod sluncem. Na tomhle kousku je zajímavé, jak pasuje a pak historie vzniku. Potřeboval jsem plechovku na barvu čico a tohle byl původně odpad. Hodil jsem to do kufru a zapomněl...
Černý do černý popelnice. Na ekologii se*u... Paltím za svoz? Paltím! Tak ať se stará někdo jinej na třídící lince.
To budeš fénovat hodinu trysky?
Nikdo ti nebrání, ale vlažná voda je nejrychlejší.
Horší je to s nádobkou. Spousta aut jí má v podběhu kola v prostoru blatníku. Málo kdy v motorové části (tam má jen nalévací hrdlo a trubka vede k nádobce jinam).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.