Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ulomená pružina u tlumiče

Od: ondraa* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám astru F a něco mi pořád cinkalo při nerovných přejezdech. Našel jsem v obouch miskách na předních kolách kousek pružiny od tlumiče, která se zlomila u spodku. Je možné s tím jezdit nadále? Pružina si myslím že byla zespodu dvakrát zatočena a to jedno obtočení upadlo ale jakto že na obou pružinách? Díky za radu

Ulomená pružina u tlumiče

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Ondro kup novou pružinu, teda raději rovnou obě . Takhle jezdit s praskou pružinou není dobré ať už proto , že to časem odnese miska tlumiče a pak ještě budeš kupovat tlumič, ale hlavně proto , že jízdní vlastnosti jsou v tahu. Když se dává nová pružina davájí se raději obě. Pružiny jsou časem unavené a auto by bylo na křivo. Tady je tabulka na kontrolu unavených pružin elitecat.cz/...

ondraa*
hodnocení

Děkuju, ty čísla v té tabulce udávají co přesně? Jak to změřím zda to sedí či ne?

Děkuju

ar*

Měří se to od středu kola do lemu blatníku.

celp*

Nechal bych to na servis.Doma na koleně,auto na heveru,bez stahováku pružin to není pěkná práce.navíc je nutné udělat geometrii.

cyril*

Měřit to lze i bez stahováku, heveru a geometrie!

erikch*

trošku do toho zasáhnu-výměnou pružin není nijak geometrie dotčena,takže bez problému lze-tlumič "pouze"shora uvolnit a shodit z těhlice-případně z tyček stabilizátoru(dle typu auta,nevím jak to má Astrouš),jde to i na heveru,pouze opatrně při stačování ramena proti heveru -ovšem bez stahováků to je tak přijít o ruku a půl obličeje-pružina je stavěna a vinuta na zátěž x-set kg,takže to není jako např.u kamínku zapalovače-hop a sranda jí hledat...Jinak není problém,sice je pravdou,že šroubování stahováků je pakárna,ale v poho...Takže jsou-li stahováky,můžes se do výměny vrhnout,resp.zde konkrétně spíš musíš...

hanher*
hodnocení

1x

Ano, vadí to.

Pružiny jsou vyrobeny se svou délkou pro konkrétní typ vozu.

Hrozí poškození misky, nebo tlumičů samotných.

Někteří homemade si ale auta snižují tak, že na každé straně ze závitu uříznou stejný kus, aby bylo auto níž.

Ale do toho bych se nepouštěl, ani o tom jinak nic moc nevím, je to hovadina.

doplněno 22.07.10 23:55:

A navíc tlumiče můžou být poškozené víc, a můžou se Vám někde po cestě rozsypat úplně.

ondraa*
hodnocení

0x

Dobrý den, tak jsem měřil pružiny podle tabulky od kolegy

erikch*

v tvém případě(první Astry) úplně jednoduše-netečou...Takže pokud jsou suchý("nezaolejovaný"),není nutné je měnit...

cyril*

Zodpovědně lze funkci tlumičů zjistit jedině na přístroji k tomu určeném. Chcete-li mít jistotu, najděte si servis, kde toto zařízení mají a za pár korun a minut víte na čem jste.

8976*
hodnocení

0x

no pokud bych se drbal s pružinama, asi bych udělal i tlumiče, připadá mi to jako dělat spojku a nevyměnit ložisko, zaleží samozřejmě na stáří vozu, zda nejsou oskákané pneu...atd, no můžete to risknout vyměnit pružiny a pak skusit test na stolici a ukáže se zda jsou v normě nebo ne...a to rozhodne...pokud nevyndáte pružiny a nezjistíte např. že je tlumíč zlomený...je to na uvážení...

erikch*

jen tak pro zajímavost-kam myslíš,že by s ulomeným tlumičem dojel..?Odpověď je jasná,ale nechci být sprostý...Spojkový set je trochu něco jiného-i proto se to jmenuje "set"-ale "tlumičový set,nebo pružinový set"-(krom sport.stavitelných podvozků)asi těžko shánět,že...?

8976*

no přesto že sem Vám dal bod, před několika lety jsem dojel/ forman/ se zlomeným tlumičem z Budapešti až domů takže klídek, nic to však nemění na tom že je třeba podle stáří vozu uvážit zda výměna neb ne - připadně ta stolice na kontrolu tlumičů, potom...

doplněno 24.07.10 18:49:

jo a bylo to přední levé...

erikch*

díky-já osobně bych do toho asi nešel-je to podle mne o ústa,stačí jeden bl.. výmol a jde to od ramene až po poloosu do pr.yčOno i s nepoškozeným podvozkem člověk blbě trefí díru a jde...Navíc Formánek je přeci jen podstatně lehčí než Astrouš,i se základ.1.4 motorem...Ale je to na tazateli,je to jeho auto a ať si vybere názor-radu,jenž mu bude nejblíž...Pružiny jsou jasný,tlumiče na něm,že...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]