Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak aplikace idos zjistí jaké má autobus či vlak zpoždění?

Od: hb44 odpovědí: 5 změna:
Jak aplikace idos zjistí jaké má autobus či vlak zpoždění?Jak?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

6x

Vlaky jsou sledované v kontrolních bodech, obvykle zastávkách (čas průjezdu i když tam nestaví) nebo na některých výhybkách/odbočkách a sleduje se rozdíl proti normální jízdě. Idos tyto informace získává stejně jako si je může každý najít na grapp.szdc.cz přičemž szdc se nějak přejmenovalo, ale stačí zadat grapp (grafická prezentace polohy) a vyhledávač se postará o zbytek. Idos samozžřejmě nekouká na mapu, ale má přístup k těm datům.

Autobusy obvykle vysílají průběžně svoji polohu. Opět je možné je sledovat, okolí prahy třeba na mapa.pid.cz . A zase se počítá rozdíl oproti nějakému normálnímu průjezdu, tady dokonce na sekundy.

Podobně se dají sledovat vlaky v zahraničí a autobusy daleko od prahy (zahraničí jsem nikdy nehledal), třeba rakousko má svůj zugradar.

Idos taky ukazuje historii, nevím, jestli ji těží z těch sledovacích serverů, nebo jestli ji shromažďuje u sebe.

Hlavní je, že vlaky jsou sledované od jejich počátků, akorát že v době, kdy se to psalo do knih nebo rýsovalo do grafikonu to normálnímu člověku k ničemu nebylo, ale když se to posílá přes síť, tak je to zpořístupněné i normálním lidem a jejich aplikacím (vlastně jsem se nikdy nezajímal, jestli se to dá nějak těžit normálně, nebo jestli idos a podobné portály mají nějakou exkluzivitu). Autobusy jsou sledované celkem nově, podle mě to bude tak nanejvýš 5 let, co je to samozřejmostí, ještě pamatuju na tabulích místo aktuálního stavu (očekávaného zpoždění) jen otazníky, které znamenaly, že spoj informaci nevysílá.

hodnocení

5x

Nevím to...

Ale domníval bych se, že implementovat do vlaku či autobusu GPS jednotku, ukazující aktuální polohu daného dopravního prostředku není záležitost za více než pár jednotek tisíc Kč. No a napsat k tomu software, který u daného spoje porovná jeho aktuální polohu s předpokládanou (dle jizdního řádu) a odhadne (spočítá) spoždění, to už je jen záležitost šikovného programátora.

mll

Vlaky jsou sledované pomocí infrastruktury. A mají daný jízdní řád. Ale GPS mají taky. A dost hloupou. Přinejmenším když ukazujou mapu, tak v tunelu neukazujou nic, tak jako moje GPS. No ale vlak jede po kolejích, z poslední polohy by se integrací rychlosti dala poloha docela přesně určit.

U těch autobusů to opravdu považuju za obtížnější, to je fakt. Taky když autobus sjede z trasy (třeba objíždí zácpu - řidiči se dělí na ty, co rádi stojí (a doufají, že ztratí objížďku míň času), a ty, co radši jedou (i když mají jistitu třeba 20 minut zpoždění navíc)) je ten program v koncích (no zase ten železniční ukazuje nesmysly). Ale když se nad tím zamýšlím, nic co by nenaprogramoval středně pokročilý programátor. Třeba tam časem doprogramují několik variantních tras a nebude se ukazovat jen "vozidlo jede mimo plánovanou trasu."

hodnocení

3x

Spojenim do informacneho systemu dopravcu. Kazdy vlak a bus maju dnes GPS a spojenie do centraly.

nerentier
hodnocení

3x

Každý spoj (vozidlo) má GPSku. Když jsem jel autobusem, naťukal jsem v DÚKapce polohu spojů, našel náš autobus a sledoval, jak se pohybujeme po mapě. Bylo to celkem přesné, plus mínus třicet vteřin oproti realitě. *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]