Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvolnit matici brzdové trubky?

Od: martinpeugeot® odpovědí: 26 změna:

ahoj všem potřebuji radu od zkušených...budu měnit prední brzdič na Berlingu 1997 a tím pádem i tu brzdovou hadičku, jen mám obavu zda uvolním matici od brzdové trubky do brzdové hadičky, která je pod podběhem (za tlumičem) aby šla povolit, bude to asi zarezlý, něčím nastříkat nebo jiný postup aby to bylo ok a nemusel menit celou brzdovou trubku pokud to nějak nepůjde uvolnit? Jde mi o to abych nestrhl hranu prevlecné matice nebo ten drzák hadičky... diky za rady...

Jak uvolnit matici brzdové trubky?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

1x
WD40 popřípadě jiný uvolňovač, možné i nahřát, ale hlavně použít klíč k tomu určený.
doplněno 27.11.23 14:34: gatl.cz/...
hodnocení

je na to nějaký spešl klíč? Mám jen normální klíče obyč, mám radeji koupit klíč prstencový? Neví někdo velikost klíče na tu matici at nemusím ted sundavat kolo? Berlingo 1997.

k2

Existuje ockovy klic prorizly (aby sel navlest na trubku/hadici) - opira se vetsi "plochou" nez normalni otevreny. Pokud to neni uplna shnilotina, tak to musi jit i klasickym "otevrenym" klicem.

Oficiální název zní klíč na převlečné matice. spoj pčistit ocelovým neb mosaznám kartáčem, prostříkat nějakým vzlínavým mazivem. Na 405 se mi osvědčilo nejprve jakoby utáhnout a pak teprve povolit. Toto dokonce na vícero šroubech funguje!

Jinak na staré šrouby na podvozku (měnil jsem si na jednom autě listové příčné pero) jsem použil směs nafty, benzínu brzdovky a oleje, injekční stříkačkou jsem den předem prostříknul a druhý den šli jako po másle , až na jednu matici, kterou jsem přehlédnul- tu jsem ukroutil.

petrovic
hodnocení

1x

Odjisti ji z toho plisku. Trosku to strikni WDckem nebo necim podobnym. Vem si dva otevrene klice. Musi byt v dobrem stavu. Zadne natahle bazmeky. Ne ze z 10 je skoro 11. A zkus povolit. Jde to lepe nez bys cekal. Hadice vem od ATE.

Jde to lepe nez bys cekal.
Ne vzdy to jde snadno. Nekdy ano

hodnocení

1x
Nejdriv zo chce drateny kartac(poz0r na oci,muze vlitnou z kartace ocelova stetinka-bryle)
Az je to odratovany kartacem,pak nahulim WDcko .
Hlavne na to vezmi klice na preclecby matice, to.mu hodne pomohlo,pač ockoplochym se to smejkalo,ale mozna ti to vyjde,vomackana matice neni kosher
Ja mel na z podbehu takovy kovovy drzak,kde se spojovala hadice a trubka,ten jsem si pridrzel sikovkama abych ho neukroutil.
Jinak pokud mas puvodni brzdove trubky,neni to dobry,nekdy jsou naruseny i zevnitr(koroze)zvlast kdyz to auto vlastnil lofas co brzdovku nemenil.
Na felde do lesa jsem menil komplet brzdovy potrubi a jezdim s dobrym pocitem ze je vsecko ok
doplněno 27.11.23 14:46: Delam dost preklepu
Mel jsem napsat at na to vezmes klic na PREVLECNY MATICE. Bude se ti hodit i pozdeji na jiny veci kde nechces riskovat ozvejkani matic. Takovy klice se neztrati.
Jeste bych klidne pockal po tom nastrikani WDcka do druhyho dne,jestli to lze.
Klice bych koupil Tona nebo 4Czech
Ale se znackou 4czech mam zkusenost, ze mi klic 13 mm vydrzel rvani metrovou trubkou velkou silou,neohnul se ani neprasknul.
To je kurva naradi jak ma bejt, co se dedi z generace na generaci!
stools-shop.cz/...
Jak uvolnit matici brzdové trubky? #2

hodnocení

1x

Hadice bude mít šestihran s koncovkou zajištěnou segerovkou o praporek plechu na podběhu. Trubka v tom bude volně s převlečnou (protáčející) se maticí.

Co můžeš poškodit je právě ta převlečná matice na trubce.

Na hadici je to jedno. Dáváš novou a tu si přidržíš jen otevřeným klíčem.

Převlečnou na trubce musíš povolit a utahovat pouze holendrovým klíčem. Většinou je to 10/11

Musí být šestihraný. 12tihraný to do*ebe.

Jak uvolnit matici brzdové trubky? #3
@gumidek
Presne tak, klic na prevlecny matice. Koupil jsem sadu jen na vymenu spojkovyho vedeni tenkrat, ale je to bezvadna vec na mnoho jinych uziti nez jen brzdy,spojk.potrubi
*palec*
Dodatek 13ka ockoplochy klic znacky 4czech snese meteovou trubku jako prodlouzeni!

4czech neznám, ale asi bych koupil BGS, Wurth,...tona expert moc nevydrží.

Mas spatny zkisenosti s tona expert?co se ti pokazilo?

Ten spoj není ničím jištěn jen je v tom plechu-držáku nasunutý a spojem trubky a hadice to drží pak pospolu, alespoň to taky bylo na 106-saxána, na 405-tuším i BX (to už je hoooodně dlouho co jsem ho měl) ,Xantie.

U experta odchází malé ráčny a velké ořechy občas prasknou (ale jen u poloos). Takže na poloosy mám kalené a ráčny mám od wurtha. Jinak je tona expert dobrá. Mám ještě ráčny od starší tona stanley a tona czechoslovakia nástavce a pár ořechů co jsou nejkvalitnější.

Ale živí mě to, takže si to odmaká.

hodnocení

1x

Používám robustní klíč, jak ukazuje pan Gumidek. S ním a s olejem jsem to vždy zvládnul.

doplněno 27.11.23 17:26:

Tak jsem se šel podívat, odvzdušňovák je 9mm, trubička 10mm.

Tuším, že to je ale devítka klíček...

Závit je většinou M10x1

Nebyla devítka klíč na odvdušňováky prasátek škody řady 742?

Skoro jistě to 10mm není bude to spíš 11 nebo na 12mm klíč! Pdvzdušňovací na 106 byly jeden na 7mm, druhý na 8 a dva na 9mm klíč.hadička tuším 11mm nebo 12mm ( neměl jsem tak místo všeho nechat a jít koupit, tak jsem to vyřezal z očkového!

ale možnost že to bude jinak je. Tuhle jsme debatila a zjistili jsem že třeba alitk na 406 a Xantii byli od několika různých výrobců -Valeo, Mitsubischi ...

hodnocení

1x
Ja na to mam tyto kleště těma sevřu matku na brzdovy trubce a plochym klíčem cuknu z brzdovou hadičkou
Snažím se otáčet s hadičkou a to z dúvodu kerej je bežnej matka pokud je přirezlá k brzdový trubce a pokud s ní budete otáčet ukroutíte brzdovou trubku a mate zbytečný starosti
pegasdily.cz/...

hodnocení

diky moc koupim ten spesl klič at je jistota..

Jistota je to taky už teď začít obstříkávat WD-40. ;)

Gunmidku přesně!

Martine není to spešl klíč je to jen obyčejný klíč ,ale na rozdíl od obyčejného otevřeného je tam téměř 100% jistoto že nezežvejká hrany, lze vyrobit smaodomo z očkového klíče tém že se rozřízne aby šel nasadit přžes trubičku na matici!

stastnyboban
@diesel
Vyrobit muzes z ockoplochyho, jenomze ty steny jsou pak dost tenky a nevydrzi to tolik jako cistokrevnej.
13ka klic na prevlecny matice znacky 4czech vydrzel metrovou trubku jako paku *palec*

Tak jasně že pevnost pak půjde dolů . zrovna na tentzo spoj to nebude zrovna to pravé ořechové. Jen jsem nastínil možnost.

očkoplochý klíče jsou většinou 12tihrany a i když udělá probrus flexou drážku, tak je ten klíč vpodstatě nepoužitelný. 12tihran má malou plošku na opření a ožvejká to, jak píšu.

Gumidek, souhlas, jedině šestihran.

lorenc

Já si vyrobil 10mm super klíč z imbusšroubu M 12,stačí uříznout z něj hlavu,proříznout kvůli trubce a navařit kus plocháče nebo kulatiny.Je to skoro zadara a vydrží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]