Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatické dálkové světla - vyblikávání

Od: kazderanojezdim odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,
každé ráno jezdím cca 20km za tmy do zaměstnání, problém je v tom, že pokud používám automatická dálková světla, vždy mě minimálně jedno auto ráno vyblikne (chvilku trvá než se protější vozidlo vykryje nebo světlo uplně zhasne). Problém je ale v tom, že pokud mám aktivovanou automatickou jízdu, tak nelze dálková světla manuálně ovládat (stejně tak i stěrače) a vše se řídí automatickou. Pokud by došlo k nějakému sporu, případně bych takto oslnil PČR byl bych v právu když je vozidlo homologováno pro provoz v ČR?
Děkuji za odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

11x
Jak vidno tak homologaci už dostává kdejaký krám, který by ji mít rozhodně neměl. Podle zákona se máte věnovat řízení žádné výjimky tam zatím nikdo nepřipsal a doufám, že v nejbližší době ani nepřipíše, když automat neumí ani základní věci.

hodnocení

6x
Nechápu, jak tohle může řídit obyčejná automatika bez pokročilé AI. Přece dálkový vypínám s předstihem, už když auto za horizontem, nebo zatáčkou jen tuším z indicií, jako jsou lehce nasvícené stromy, nebo svodidla. A nikdo na mě nebliká. Ztlumit světla, až se objeví reflektory protijedoucího auta je často sakra pozdě, to už jste mu nějakou dobu svítil do budky. Stejně tak samozřejmě ztlumím, když proti mě jde chodec (samozřejmě i tmavý neosvětlený, kterého sotva tuším.), to automatika umí?
Prostě i kdyby něco bylo 10x homologováno tak pokud vidím, že to nefunguje a může to být nebezpečné, neměl bych to používat.

Automatika tě zaregistruje až z kolem 400m.

Jak je to v dálce, tak na rovném úseku ti pere dálky a nevidí tě.

Tak na tuto přímou vzdálenost to třeba až tak vadit nemusí, větší problém vidím v zatáčkách a na horizontech, kdy je protijedoucí auto o dost blíž, ale jeho světlomety, na které automatika zřejmě reaguje, ještě nejsou vidět.

nejhorší jsou ty horizonty.

hodnocení

3x

Tak tenhle dotaz mě dostal, ale pokusím se i poradit.

Ale víte, co mě na tomhle dotazu(s prominutím) SERE? Že tazatel NECHCE radu, jak zamezit oslnění (nejen) protijedoucích řidičů, ale zajímá ho jen to, jestli by se VYVLÍKNUL z případné nehody s pomocí argumentu, že auto je takto HOMOLOGOVÁNO.

Napadá mě prostě udeřit na importéra, prodejce . Nebo napsat rovnou do automobilky, jaký na to mají řešení. Protože funkci automata nebo asistenta to očividně neplní dobře.

Souhlasím s @gumidek ,zvlášť když napíše autor otázky že ho vždycky někdo problikne. Takže o tom problému ví, přesto vědomě svítí na šišku protijedoucím řidičům.

Fakt nestojím o to potkávat na silnici týpky, co daj autopilot a pak večer sháněj info, jestli v případě nehody budou mimo obligo *ee*

hodnocení

1x
Skoro každé ráno vybliknu automatika, protože u nas je to samej kopeček a zatáčka. Na rovinách většina automatů funguje ale aby stlumil na základě odrazu světla za horizontem to žádný neumí.
Řidič nejen že má řídit, ale také předvídat!
Automaty jen degradují řidičovy schopnosti.

kokhotek
hodnocení

1x
Neumis byt sveho vlastniho auta panem? Spolehani se na automatiku pripadne jeste hur AI pak dopada takto a jeste hur.

sorry
hodnocení

1x

Než řešit spory, zkuste se chovat na silnici zodpovědně a hlavně OHLEDUPLNĚ vůči ostatním. Jak by se vám líbilo, kdyby vám nějaké jelito svítilo ve tmě dálkovými světly do očí? On kolem vás projede, v klidu si jede dál ale vy ještě několik vteřin nevidíte a úplně s klidem můžete do něčeho nebo někoho narazit. Na co se bude vymlouvat?

Zrušte automatickou jízdu, vypněte dálkově a chovejte se na silnici k ostatním tak, jak chcete aby se oni chovali vůči vám. A pochybuju, že dálková světla do očí bude něco, co si přejete...

Sorry, ale taková jelita bych nejraději ze silnic trvale odstranil, sebral řidičák a už jej nevrátil. Protože toto chování mě neskutečně vytáčí...

hodnocení

0x

Jako neznalý se ptám, co je to za auto a to fakt nemůže řidič "přepnout" na ruční přepínání?

Děkuji

doplněno 22.11.23 18:02:

Chlapi,. jaké je to auto?

kazderanojezdim

@milancukrar letošní Škoda Octavia iV s paketem Asistovaná jízda 2.5. Přepnout nelze pouze ve chvíli, kdy auto řídí samo. Dálkovými svítí navíc i ve městě.

a když ho řídí člověk, tak to lze přepnout?

kazderanojezdim

@milancukrar Pokud auto řídím bez aktivované asistované jízdy, tak lze dálková světla ovládat buď ručně nebo automaticky.

Takže "problém" je vyřešen.
22.11.23 19:19

Děkuji

hodnocení

0x

Já asi úplně neporadím, ale zkušenost s těmito světly mám.

Do teď jsem měl jen klasické halogeny, ale nyní mám LED matrix, které právě vyřezává obrysy a jezdím v kopcovitém a zatáčkovitém terénu, kde matrix nepoužívám ze zde uvedených důvodu, jenže dokud jsem měl jen obyčejné halogeny, tak jsem již protijedoucí vozidlo, dle dopadajícího světelného kuželu viděl a ještě než jsme se světly potkali, tak jsem byl schopen jak tady někteří píšou předvídat a včas ztlumit, jenže ty nové světla mají tak silný svit, že dnes vůbec předem ty protijedoucí vozidla jejich světelným kuželem nevidím a proto stejně dojte ke ztlumení a v momentě, když je vidím a tak stejně by ve stejném, nebo možná ještě rychlejším ztlumením zareagoval matrix...

To je dost blbý.

hodnocení

0x

Ano je to problém. Pokud systém funguje tak, že oslňuje ostatní řidiče, musíte Vy, jakožto řidič přepínat světla manuálně. Když už pomineme legislativu je jen otázkou času, kdy Vám nahulí dálkový nějaký kamionista s pořádnou světelnou rampou. Docela by mě zajímalo, který auto má takovýhle fičury ( že by to byl nějaký Muskův geret? )

Tyhle fičury má dost moderních aut. U některých to dokonce i funguje, u jiných nikoliv.
Ale za volantem je stále ještě řidič a ten by měl adekvátně reagovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]