Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Benzín E10

Od: dexolus® odpovědí: 9 změna:

Čau, čtu článek pumpy přejdou na benzín E10 a že to není dobrý pro starý auta a motorky. Auto mě netíží to mám novější to bude ok. I když to asi žádná hitparáda taky nebude.

Ale motorky máme doma dvě obě starý. Virago 535 z 1997 a BMW F650 taky myslím 1997. U nás bohužel v naší malý prdelce jedině 95tka což předpokládám že potom bude ta E10 a Verva 100. Nechci aby mi ta E10 zasrala karburátory u obou.

Tudíž pomůže aditivovat VIFem ta E10 nebo to stejně při delším stání bude zasírat? Nebo rovnou tankovat tu 100vku? Cenově výjde 100vka dráž v přepočtu ale jde mi hlavně o to ať se nemusím prcat s karburátorama..

Jak moc bude vadit autu když třeba v červnu natankuju tu E10 a až v září dojezdím? Přes léto jezdím 90% motorku takže auto stojí až na občasný cesty většinou jenom krátký na nákup. Dík :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Verva 100 bude ok, nemá biosložku. Já už ani nic jiného do motorů, které víc stojí než běží, nekupuju (např. zahradní technika). Klidně to tam může zůstat přes zimu a na jaře to v pohodě nastartuje :)
hodnocení

Asi skončím u Vervy 100. Při aktivním ježdění ať už autem nebo moto asi budu tankovat i tu E10 ale jak příjde čas odstavení tak asi přejdu na 100.. ještě uvidím :)

asd1

VIF pomůže, ty sr. z biosložek slušně rozpouští a funguje i jako stabilizátor benzínu. 100 oktany ostatně jsou aditivovaný právě vifkem. Ne všechny 100 jsou bez biosložek a ne vždy je biosložka líh.

Čepro mívá 95 bez biosložek, i ten normální (ne vždy) a s vifkem to udělá stejnou službu jako Verva..

Další věc jak si ŘJ poradí s lihem, některý auta v pohodě jiný víc žerou.

Pak těsnění a plasty v palivový soustavě, tam je problém ale spíš až s vyšším obsahem lihu, s 10% budou mít problém asi jen pravěký auta..

@asd1 pozor na to, Čepro má bez biosložky naftu, ale o benzínu o tom nepíšou ani slovo (a věřím, že kdyby bez biosložky byla, tak se tím na stránkách rádi pochlubí). Akorát tam přidávají nějaké aditivum, ale vzhledem k větě "kompenzace negativních efektů přítomnosti etanolu na některé vlastnosti paliva" tam právě téměř jistě biosložka je ;)

hodnocení

1x

1. Bio-příměs se již dává, ale v menším procentu.

2. Jsou dva problémy:

- rozleptávání hadiček a jiných plastových segmentů (těsnění) zejména u starých vozidel (asi 15 let a více)

- zanášení palivové cesty. Proto dávám aditivum VIF (v prémiových palivech je obsaženo, ale vyjde dráž - mám přepočteno na litr). V mém případě jsem odstranil zhášení motoru při teplém startu (efektivnější čištění motoru, svíček, sond, palivové cesty a podobně). Napřed jsem dávkoval dle návodu, po odstranění (během 5 nádrží) dávkuji na 50% asi 4 rokem.

hodnocení

Na to rozleptání jsem uplně zapoměl i když jsem to četl.. Takže do moto asi jen čistě Verva 100 auto je v klidu podle toho co jsem dohledal to tam může ale minimálně vif asi budu přidávat. Díky. :)

hodnocení

1x

Záleží, zda je to E10 s lihem nebo E10 s ETBE (Verva100).

Lihové sra*ky žerou palivové hadice a ucpávají trysky a filtr.

Verva100 E10 je vhodná i pro Felicie.

hodnocení

0x

Z moto z roku 97 bych si vůbec problém nedělal. Jezdil jsem v autu rv1996 naE85, pak stálo cca 3 roky v kopřivách. Po dopnění nabité bateriese starým etanolem a špetkou benzínu standartního N95 pak chytlo a vrželu téměř normálně ( téměř proto, že byl výfuk včetně katalizátoru pryč a potřeboval jsem auto dostat jen do provzní polohy skrze výměnu kol (hydrocitroen) Hadičky,čerpadlo ...vše OK nioc nenaleptané...Spíš u auta nebo moto dorv+- 1990 bych se možná obával

k2

A zrovna u tech motorek je to nejvetsi problem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]