Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě ojetiny - jak přehlásit, co s papírama

Od: stnbrts odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

podobný dotaz jsem tu nenašel, tak snad se mohu zeptat.

Kdyz koupím auto z autobazaru, kde autobazar je majitelem auta, tak jak to pak bude s přehlašováním?

Já odjedu s autem, ale přece nemůžu nechat TP v bazaru, aby mi ho poslali, až auto na mne odhlásí. Jak tohle vyřešit?

Oni mě nejspíše nebudou chtít podepsat plnou moc, abych si odhlášku provedl sám. Nebo jim TP nechat a vymínit si o tom do smlouvy poznámku a do kdy mi musí TP poslat?

Nebo jak nejlépe toto řešit? Jak by se to mělo správně provést?

Děkuji za odpověď.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

4x

Uzavřením platné kupní smlouvy a předáním peněz a převzetím vozidla jste jeho právoplatným majitelem a to včetně veškerých dokladů potřebných k provozování vozidla. Původní vlastník (např. bazar) by Vám měl předat veškeré doklady k vozidlu a k nim i plnou moc pro přeregistraci vozidla na úřadě nebo s Vámi osobně tento úřad navštívit a provést potřebné úkony k přeregistrování. To, že se tak v drtivé většině případů neděje je věc jiná, nemající oporu v zákonech, a to, že si to kupující nechají líbit je jen jejich problém.V žádném případě však kupní smlouva nenahrazuje doklady potřebné k provozování vozidla, jak většinou tvrdí zástupci bazarů.

hodnocení

2x

je to případ od případu. Třeba kolega čekal 38 dní na zaslání techničáku od bazaru. Během týdne ho na stejném místě zastavila ráno policie a po čtvrtém zastavení ho požádali ať jezdí jinudy.

V sobotu jedu pro auto do bazaru na Moravu, (snad ho koupím), ale mám již vyjedníno, že mi dají do ruky techničáky i zelenou kartu.

Musíte zjistit jak bazar postupuje.

Zdravím Milan

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

nejlepší bude nekupovat auto v českém autobazaru, počítejte s tím, že dvě ze tří aut mají stočený tachometr, někdy i o 200 tisíc, pokud jde o auto sloužící v minulosti jako taxi, nebo že bylo "šikovně" bourané a ještě šikovněji opravené...k tomu budete měsíc jezdit na fakturu bez dokladů, a ještě auto přeplatíte o 30 nebo 50 tisíc...a to už se vyplatí...:-P

stnbrts
hodnocení

Cyrile a Milanecukrari. Děkuji.

Milanecukrari. Můžu-li se ještě zeptat. To jste si tedy domluvil tak, že od nich dostanete tu plnou moc pro odhlášení na Vaše jméno? Nevyžaduje se pak při tom odhlášení na jméno nějaký doklad původního majitele?

Nespokojenyuredniku. Děkuji za názor, ale odpovídáte na něco úplně jiného, než sem se já ptal. Takové odpovědi jsou naprosto k ničemu a bylo by lepší, kdybyste příště, pokud nemáte K DOTAZU, TAK JAK BYL POLOŽENÝ, cokoli říct, nepsal raději vůbec nic.

nespokojenyurednik

vážený pane Stnbrts - Bystrozraký, kdyby jste se pořádně podíval do historie, tak tento problém se tady řešil v minulosti mnohokrát, stačilo si jen najít chvilku a přečíst si to...ale nejste sám, kdo tvrdí, že to tady nikde nenašel a proto se už postopadesáté ptá na to samé, a po stosemdesáté otevírá diskusi k tomu, co tady v minulosti již bylo 170x rozebráno...je to totiž pohodlnější než skutečně něco hledat...

Když Vy můžete otevírat po stosedmdesáté diskusi na stejné téma, tak já můžu po zkušenostech s českými autobazary každému účastníkovi této diskuse klidně i 170x napsat, že s největší pravděpodobností koupí v českém bazaru za své peníze zajíce v pytli i i s legendou...jen plaťte, plaťte, plaťte, jsou to vaše peníze...:-P

stnbrts
hodnocení

Vážený pane nepokojenyuredniku.

Ne neřešilo se to tu mnohokrát. Ohledně přehlašování aut a všeho s tím spojeného je tu sice mhoho a mhoho dotazů, a ještě mnohem více odpovědí, z nichž jsem velmi mnoho prošel a přiznávám, že jsem ani neměl sílu projít zdaleka všechny ale o tom, jak to s papírama provést těsně po koupi je tu pouze pár neurčitých zmínek, že by se zkrátka bez nich nemělo s autem odjíždět. Nic víc.

Proto jsem se zde dovolil zeptat, jak to konkrétně co nejlépe provést, aby nikde nedošlo k žádnému zádrhelu a vše proběhlo v pořádku.

Nyní již vidím, že ptát se zde byla zřejmě chyba. Možná na pokládání dotazů tento server ani není zamýšlen a já sem si to tak pouze mylně vyložil. Znovu už tuto chybu, díky Vám, opakovat nebudu.

Provozovatel serveru může být na tokové rádce, jako jste Vy, nanejvýše hrdý. Odpovídáte na něco, na co se nikdo neptá. Už podruhé.

A Vám já musím poděkovat, že jste mě vyléčil z pokládání dotazů, na které díky mé nedokonalosti neznám odpověď a na něž si nedokáži již existující odpověd vyhledat.

nespokojenyurednik

chyba byla že to řešíte tady a nezavoláte na dopravní úřad v místě svého bydliště, kde budete auto přihlašovat, odpovědi v poradně jsou někdy nepřesné, přesto že s eto tady řešilo 170x, jsou tam fakta i bludy, pak se budete při silniční kontrole nebo u přepážky úřadu hrozně divit a koktat, že jste někde slyšel, že se to dělá tak a tak...ještě jednou vám zopakuji, že tady uvedená problematika byla řešešna mnohokrát, stačilo se jen podívat, klikat myší...k tomu sílu nepotřebujete, jen trochu trpělovosti...pokud jde o druhou část vašeho rozvinutého textu, můžu si sem psát co budu chtít, ale mé varování, že v bazaru koupíte něco jiného než je deklarováno nemusíte brát vážně...

stnbrts,

to je o znalosti práva a evidence vozidel

příklad, Majitel prodá vozidlo Bazaru, a do techničáku nechá napsat odhlášeno převedeno na: "B"

"B" mi prodá vozidlo, dodá techničáky a já na své evidenci nechám dopsat Milánka

Zdravím Milan

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

1.) kK registraci na vás potřebujete velký a malý TP, ve velkém TP bude odhláška na vás, plus protokol o evidenční kontrole na naše vaše jméno, auto bude mít platnou technickou prohlídku, současně předložíte doklad o uzavření povinného ručení - zelenou kartu, platnou,jak jinak, u registrace auta z jiného kraje odevzdáte i registrační značky, vyplníte si žádost a přiložíte doklad totožnosti, zaplatíte ekologickou daň + 800 za registraci a budete zapsá jako provozovatel

2.) bez platného registračního dokladu autem jezdi nelze

3.) jak to uděláte je jen a jen na domluvě vás a autobazaru, doklady k vozidlu jsou doklady k vozidlu a bez nich auto nepřebírejte

Tak co, bylo to tady 170x nebo nebylo?

stnbrts
hodnocení

Body 1 a 2 tu byli možná i vícekrát, než 170x. Nicméně na ty jsem se neptal.

Bod číslo 3 tu nijak detailně nikdy diskutovaný nebyl. A k němu můj dotaz právě směřoval.

Ono je sice hezké napsat, že to má být tak a tak a bez papírů neodjíždět, jenže skutečnost je právě mnohdy jiná.

Stejně tak rada, která by logicky nyní následovala, a to je jít jinam, kde mi vyhoví, je sice dobrá a dokonce i naprosto pochopitelná, jenže v praxi již hůře proveditelná. Jednak není jednoduché najít konkrétní ojetinu, která bude po všech stránkach v pořádku (přesně jak jste psal ve svém prvním příspěvku) a pak obvzláště u aut, které nejsou tak rozšířené. Tam již rada jít jinam velmi pokulhává. Zkrátka teorie je jiná než praxe.

Proto jsem se tu zeptal, jak to nejlépe řešit. Nejlépe jsem chtěl slyšet asi zkušenosti, jak to kdo řešil a vyřešil a naopak jakému řešení se obloukem vyhnout.

A jestli vůbec existuje víc různých řešení. jednoduše jsem si chtěl rozšířit přehled.

Zkrátka, když mi autobazar řekne, že mi papíry hned nedá (i kdyby s tím nastokrát neměl nějaké podvodné úmysly, ale pouze chtěl mít odhlášku pod kontrolou), tak sem zkrátka v pr... :(

jarda3*

Jeste jsem nenasel bazar, ktery by mi papiry dal pred odhlaskou. Proste jedu domu bez papiru a co, maximalne to bude, jak kdyz OTP zapomenu doma (samozrejme mam kopie vseho a pojisteni na sebe.)

nespokojenyurednik

Nejlepší je to řešit selským rozumem, když vým bazar řekne ža vám papíry hned nedá, tak vy bazaru nedáte své peníze...pokud jde o konkrétní provedené vozidla, hluboce se mýlíte v tom, že výběr aut je nedostatečný a že zrovna vy budete muset kupovat auto zrovna tam, kde podobné auto momentálně mají...žijete v tržní ekonomice, máte peníze a za své peníze si mpůžete diktovat...čím více jich máte, tím si toho mlžete nadiktovat víc...nikdo vám nebrání, aby jster si našel ve svém okolí sllidního dobozce a řekl mu, jaké auto a odkud chcete a on vám za provozi auto najde například na zahraničnímc trhu, přiveze na STK a pak až před barák...

Dokud se budete chovat kako malé děti a vyhazovat z okna své peníze, budou si s váma megabazary dělat co budou chtít...solidní bazar má vykouopit auto za hotové a nechat zapsat sebe do mezikolonky velkého TP...nesolidní bazar na to kašlem a to z jediného prostého důvodu, je pořád nadbytek naivních kupujících, kteří si s radostí kupují napříkla v megabazaru v západních čechách auta, registrovaná v Ostravě...bohužel v té ostravě přerdtím auto nikdo na nikoho neodhlásil, tak to musí udělat někdo ted...a za provozi například 25 tisíc, kterou bazar shrábne bude čekat naivní kupec s radostí a nekonečnou trpělivostí měsíc a půl na doklady, které mumají přijít poštou...jen do toho ...pane stnbrts, bylo to tady rozebránio mnohokrát

erikch*
hodnocení

0x

pokud nebudeš kupovat kárku v "megabazaru s mega garancema stočených kilometrů"-což asi určitě ne-tak to udělej úplně jednoduše-bazar si může ponechat "velkejTP",smluvně ošetřete do kdy musí odhlásit a poslat poštou,ty si nech "malejTP",tak abys mohl hned(a legálně-bez pokuty drandit),samozřejmě ihned uzavřít své povinné(lze i pouze na VIN auta a pouze z malého TP,a i bez něj)Při "doregistraci"na sebe ti jej seberou a dají novej na tvý jméno,jsi-li z jiného kraje,i RZ... Tam jde akorát o to,že při odhlášce bude pán nebo paní na dopr.brblat jakože kde je ORV(malej),aby ho mohli "s radostí"šmiknout a alespoň částečně kupujícího donutit k přihlášení,a zejména zaplacení eko poplatku-ale k odhlášce ho nepotřebují-záznam o odhlášení se píše do velkého TP a registru(databáze)..Bez velkýho s malým neodhlásíš,ale obráceně jo...A vzhledem k faktu,že bazarista tam chodí přehlašovat,resp.odhlašovat doklady častěji než "párkrát"v měsíci(pokud se mu trošku "hejbe kšeft"),tak už má na úřadě určitě nějakou svou "Alenku",které ráno hodí desky s dokladama a poznámkama co a jak a odpolko si je vyzvedne-bez brblání a čekání...Takže je-li bazarista rozumnej a chce vydělat,jakože určitě,tak bys neměl mít problém(a on taky ne)-obě strany budou spokojeny...Taková je schůdná praxe

doplněno 22.07.10 22:19:

jen doplním,že nikdo nechce jen tak vydat TP,aníž by provedl odhlášku(což by sice zákonně měl)ze své osoby-zrovna o pár otázek dál je ten případ-prodá auto,ale neodhlásí a případné komplikace jdou za dotyčným-jelikož auto je kdo ví kde a má ho kdo ví kdo-doklady už dávno nemá a co dál...?Všechny možné nedoplatky,pokuty apod.jdou za dotyčným...Takže jednoduše tomu předejdu,že si TP nechám až do doby odhlášení na úřadě,a pak ho teprve pošlu kupijícímu(dám z ruky) -a tím jsem z obliga...

jabraka*
hodnocení

0x

Také jsem koupil feldu přes bazar v MB.Doklady jsem nedostal,jen malý techničák.Velký jsem dostal jen kopii.A kopii kupní smlouvy.Odjel jsem se slibem,že do tří dnů ji pošlou.Já jsem jel 100 km přes Prahu domů a koukal se nedostat policajtům do pazourů.Doma jsem čekal,ty tři dny,doklady přišly a já jel auto přihlásit.Pak jsem přihlásil pojištění a bylo to.

JABRAKA

cyril*

Jako nabyvatel předmětu koupě jste měl mít originál kupní smlouvy a ne pouhou kopii, která je z právního hlediska jen kusem popsaného papíru.

jarda3*

Nejak mi nedochazi, co by melo policajtum vadit, kdyz jste mel OTP?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]