Nejste přihlášen/a.
Pokud vozidlo B dalo přednost vozidlu A (vcelku určitě), pak už má přednost před vozidlem A, na jehož straně je překážka. Ovšem to je podle zákona. Ve skutečnosti záleží na konkrétní situaci, v níž se vozidla nacházejí a hlavně na VZÁJEMNÉ ohleduplnosti.
Při dodržení všech se situací přímo souvisejících zákonných ustanovení pak nastupuje jedno ze základních ustanovení: §4, písm. a) z.č. 361/2000Sb.
"Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu."
Pokud se sejdou 2 pricetni ridici, tak B zastavi tak (a da prednost) A, aby mel prostor dokoncil zapocaty manevr...
To je teoretická otázka, nikoliv z provozu, páč takto podobně se to nestane. Vždy se najde řešení v souladu se zákonem. Jen mi sdělte, které vozidlo mám hájit a které zavrhnout.
Vidím situaci, v souladu se zákonem, že v 10 hodin pojeda auto A, v 11 hodin stejná situace a pojede auto B.
Jen zkuste sdělit, jaké vozidla to jsou? Autobus, návěs, Ferari, Fial 600 atd...
Pane tazateli, sám vidíte, že je velice mnoho možností, jen co jste jich nastínil Vy. Pak to vidí řidič z protisměru, úplně jinak. A vy chcete paušální odpověď, jak se to bude řešit? Za jaké situace to bude? Jelikož mám dobrou představivost, dovedu si představit mnoho možností, jak toto řešit.
Jen Vás ujistím, že se to vždy vyřeší, často v klidu a míru, pokud není jeden z nich agresivní, rozlobený, naštvaný atd.
Vozidlo, které odbočovalo, nemá žádnou překážku, jede přesně dle zákona, to má jednodušší.
Nejde o dávání přednosti v jízdě, ale o výklad §16, zmíněného zákona
nesmí ohrozit ani omezit protijedoucí řidiče a ohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích
že vozidlo odbočující z hlavní na vedlejší komunikaci tak může v některých křižovatkách učinit neměnou rychlostí.***musí je tak, aby byl schopen zastavit na vzdálenost... když se za křižovatkou objeví překážka.
Proto nelze dát paušální odpověď, ale vždy jí najdete v zákoně.
Myslím, že záleží na posouzení konkrétní nehody. Pokud by vyšetřovatel nabyl dojmu, že vozidlo A sice při objíždění překážky omezilo vozidlo B, ovšem neúmyslně protože neodhadl situaci, a že řidič vozidla B mohl nehodě zabránit, ale jezdí jak pako, pak se o vinu nejspíš podělí.
Marku, že se Vám zdá něco scesného, je Váš problém. Ala časem pochopíte, od čeho jsou soudní znalci, kteří vypočítají přesně průběh nehodového děje. Neurčí viníka, ale sdělí, co by se stalo, kdyby tento šofér reagoval jinak. pak teprve rozhodne správní orgán, či soud, aby byl označen viník.
Pochopíte, že t Vámi popsané nepřesné situace, nelze sdělit viníka?
kdo je v právu v případě nehody.***
Vám to ale nikdo nevysvětlí, přestože se o to mnozí snažíme. Kdybyste znal zákon pořádně, tak si odpovíte sám.
Proboha! Bavíme se tu o tom už od 14:00 hod. a nevím, co více by se k tomu dalo říci. Pokud máš ŘP, tak víš, co to je přednost v jízdě a jak ji dávat, co to znamená přednost protijedoucích vozidel a jak se přitom chovat a nakonec co říká §4, písm. a) z.č.361/2000Sb. O pravidlech provozu na pozemních komunikacích. Co chceš ještě slyšet?
Omlouvám se, že odkaz nefungoval, ale napravím to.
přednost protijedoucích aut v tomto dotazu
Pavle, ten §4 zná jen 2% řidičů, víc lidí nikoliv.
Milane, tvůj odkaz se netýká dotazovaného problému. Já jsem možná termín "Přednost protijedoucích vozidel" použil trochu nešťastně, ale asi všichni chápou, že jsem měl na mysli to, že přednost dává vozidlo, na jehož straně je překážka (pokud není dopravním značením upraveno jinak).
A u §4 jsi trochu dost pesimista, protože ho v podstatě zná každý slušný člověk, i neřidič. Bohužel těch neslušných, kteří ho neznají, stále přibývá. Ovšem 98% jich určitě není. Ale tato procenta nejsou předmětem dnešní diskuze.
Já jsem možná termín "Přednost protijedoucích vozidel" použil trochu nešťastně,
Proto jsem si bez připomínek dovolil zareagovat, že řešíme něco jiného, nežli protijedoucí auta a dej přednost.
Zkusím to tedy uzavřít konstatováním, že problematiku "přednosti protijedoucích vozidel" upravuje §16 z.č. 361/2000Sb. (Objíždění), který nepoužívá termín "přednost", ale používá termíny "omezení" a "ohrožení".
Doufejme, že tazatel pan Marek má jasno, že z hypotetické situace, nelze udělat závěr, kdo je, či není viník nehody.
Přesně odpověděl Satam. Já jen dodám, že tyto situace jsou často zdrojem ,,veselých´´ scének. Ono doopravdy záleží hlavně na ohleduplnosti, která mnohdy chybí. Takže když na sebe narazí dva psychouši, vypadá to pak třeba takto
Klíčová scénka v čase 7:41
To Marek - dle mě to naprosto zbytečně hrotili oba. Z jedné strany ten šofér kinderkamionu měl část pravdy, že započal objíždění před tím, než se mu tam nacpal ten osobák. Jenže - evidentně nešlo o jednu překážku, nýbrž o několik, mezi něž by dokázal v pohodě zajet a pustit osobák, pokud by jel trošku defenzivněji. Totéž ovšem i ten řidič osobáku - když vidí proti sobě náklaďák, klidně ho mohl pustit, ono je obecně známo, že tito ,,profíci´´ mají jakési trauma ze zpomalení, nedejbůh zastavení. Ostatně stačí se podívat na některá videa toho pána, v mnoha situacích se fakt chová jako psychopat.
Ono stačí situace u nás v ulici - viz snímek, na něm je ještě tak polovina běžně zaparkovaných aut, přičemž nějakými 3m pro každý pruh se nikdo nezaobírá, bohužel , ani policajti. Takže občas jsou k vidění celkem veselé scénky - na konci té ulice je totiž posilovna, přičemž je poměrně znám vliv steroidů na mozek. Můžu podepsat - tito borci naprosto pravidelně najedou na střed a valí stylem ,,uhni ho*no, jede pán´´ . Vůbec se nepokouším s nimi polemizovat - prostě počkám, až profičí a v klíídku si dojedu těch pár metrů domů
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.