Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční topení

Od: david1 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, dnes cestou z Prahy mi přestalo za jízdy topit auto a přestal mi fungovat ukazatel teploty chladící kapaliny. Motor se nehřeje, jízdní projevy v pořádku, chladící kapalina neubývá. Když auto zastavím a nechám nastartované, tak za cca 10 minut se zpamatuje ukazatel chladící kapaliny a z 50 stupnů C což je u mě nejnížší hodnota budíku vyskočí na provozní teplotu což je 80 stupnů C a auto začne alespoń mizerně topit, jakmile se rozjedu tak za cca 15 min mi zase spadne teplota chladící kapaliny na budíku a auto už netopí vůbec. Jedná se o termostat? Múžu s vozem vůbec jezdit? servis by mě čekal až v pondělí. Kia ceed 1.0t-gdi 74kw/100koní 21000 km, benzín 2021 Ještě co četl a u novějších motorů už je nějaký termomagnet a termostat spíná větrák pouze jako pojistka v případě že modul termomagnetu selže, je to tak, jde mi o to abych případně nepoškodil motor, kontrolky žádné nesvítí

děkuji všem za případnou pomoc

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

0x

Provoní teplota 80°C je málo. Přehřátí motoru není tragédie, u aut z minulosti to bylo dokoce poměrně časté, říká se tomu uvařit motor, nebo že motor, či auto vaří. Projevuje se to unikající párou z oblasti většinou víčka chladící kapaliny, které slouží také jako přetlakový ventil aby se právě motor nepoškodil. Riziko v tomhle stavu je zejména opaření po otevrení víčka, kdy se uvolní tlak v soustavě a voda se začne znovu masivně vařit a vylétávat ven, druhé riziko je poškození motoru při doplňování uniklé vody nalitím chladné, to se nemá dělat.

david1
hodnocení

Tak teď jsem auto dal kotel, hory točil jsem motor, jel jsem hodně agresivně a budík začal fungovat nějakých 95 stupňů teplota vody a topení jde na bomby, tak nevím, nechápu a z Prahy po dálnici jsem se klepal zimou, akorát věntilátor se nespustil, ale to je asi tou zimou

hodnocení

0x

Takže ukazatel teploty vám funguje,nefunguje vám pravděpodobně ten termostat.Jezdit s tím můžete akorát vám bude zima a větší spotřeba...Ale že by vydržel pouze 20tis Km? No KIA aspoň 7 let záruky

david1
hodnocení

Právě že teď topí, tak nevím. Vím je to kia, ale jsem za ní rád, je to můj pomocník. Prostě jsem nechtěl ojetou jebku za stejné prachy
hola
Tak mas novou jepku.
Když to máš v záruce, tak máš ji nárok na náhradní vozidlo zdarma ne?
hola
Když máš studený topení, tak Sáhni na chladič, jestliže je chladič je teplý — tak je vadný termostat.
Normálně I Diesel je za 5 min. bublání na volnoběh připraven pořádně topit. No palubním počítači mi ukazuje spotřebu 0,7 l za hodinu.
david1
hodnocení

Hola a v čem jezdíš ty? Předpokladám 1 ofce v dieslu 500000 km najeto 8. Motor

david1
hodnocení

Děkuji všem za smysluplné otázky a ostatním blbé odpovědi bych dal nejradši pěstí, blbej závistivej českej národ fuj
hola
Jj, závidím ti Korejce, který netopí po 20 000 kilometrech.
david1
hodnocení

Njn pořáď lepší nový korejec než tvoje jebka
david1
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]