Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřebuju se zeptat, protože fakt netuším, jestli mám třeba citlivý oči a jsem jedinej...ale včera jsem jel v noci a každý druhý auto mě oslnilo a nebavím se o nějakých starých hujdách, kde by byly špatně seřízený světlomety ale nový auta, který svítí bíle, čtverková ofce, trojka po face, nějaký nový BMW. Ještě když jedete z kopca dolů a proti Vám se takový auto vynoří tak paráda. Netuším, jestli je cílem u nových aut aby viděl řidič co v něm sedí ale ostatní už ne. Ale skutečně po včerejšku zvažuju, že si do svých parabol koupím nějaký lepší LEDky a nezájem.
@boban... Felicia má H4ky, tedy dvouvlákna
Souhlasím, že bílá barva je na svícení strašná a málo viditelná. Proto i stará auta měla žluté mlhovky.
Nejste jediný, třeba moje manželka v noci vůbec nechce řídit, protože ji to oslňování vadí. Já najezdím spousty kilometrů, v tomto období celkem pravidelně vyjíždím za tmy, vracím se za tmy, přičemž v tomto počasí, kdy stále leje, silnice je pod vodou a tudíž o to víc dochází k oslnění i tímto odraženým světlem. Pomůže jediné nečumět do světel, soustředit se na krajnici, už i proto, že tam může být nějaký chodec nebo cyklista .
Použít nehomologované LED, nebo HID fakt není dobrý nápad - když pominu nezákonnost, tak Vás každý protijedoucí prosvítí ne potkávačkama, ale rovnou dálkama. A to teprve budete oslněný.
Máš pravdu. Nové automobily a to zejména s LED dost oslňují, zejména tedy koncernové vozy a asi nejvíce asi novější Fábie.. To píšu nezaujatě .. Nedávno jsem dokonce našel v zahraničním testu test světel a opravdu koncernová auta mají snahu svítit více do protisměru oproti jiným.. Zajímalo by mě, jak to je s legislativou, neboť u světel vždy bylo, že nesmíš mít výkonnější žárovku než předepsanou... Přece jenom je nějaký kompromis s tím jak vidím při svícení a jak oslňuji protijedoucího... Není problém použít třeba 100W žárovky v reflektorech.. Ale popírá to schválené parametry... A pak někdo schválí reflektory co svítí že je na silnici světla jak v Las Vegas... Není to jen můj názor, slyším to i ve svém okolí... A to neřeším ještě ani ty nehomologované světelné zdroje...
Osobně s tím mám taky problém a nejraději bych všechny tyto auta odstranil ze silníce (nadsázka ) ale po zakoupení žlutých brýlí se to vnímání hodně změnilo. Sice je poznat jestli nějaký kkt svítí dálkovými nebo ne ale neoslňuje to a ani neunavuje oči.
Původně jsem efektu žuté barvy moc nevěřil, tak jsem si koupil obyčejné brýla v Canis asi za cca 100,- a nelituju.
Nicméně jsem toho názoru, že i přes toto řešení na mé straně, by se měly hlavně automobilky zaměřit na vhodnější osvětlení. Vadí mi to i při běžné chůzi po chodníku, kdy proti mně jede nějaké auto s novými světly.
I dnes mají auta na nápravách snímače k nastavení sklonu podle klesnutí (zatížení) náprav. Akorát už není uživatelsky ovlivnitelné kolečkem an palubce. Řidiči to stejně nepoužívali. Automatika je lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.