Nejste přihlášen/a.
Je to tak, kalciovky (Ca-Ca) potřebujou vyšší dobíjecí napětí než klasika olovo.
Konkrétně ta Exide Premium má mít 14,4V, (min. 14,2 - max. 14,6)
I když budeš mít 14,0, tak ale pár let vydrží. Zásadní je nenechat jí vybít pod 50% kapacity tj. pod 12V (přesně = odpojená po "odstátí" pod 12,1 - 12,2V)
Regulátor altíku jde očůrat diodou - úbytek napětí do regulátoru, reg. si myslí že má přidat tak přidá.
Calciová je už skoro každá moderní baterka, pokud to není nějaká stará výrobní řada, jako třeba byla Varta Black.
Ve Feliciích jsou v 1.3jkách alternátory Magneton. Všechno to jsou shity, které na volnoběh nedobíjí vůbec, pokud máš puštěnej větrák topení a svítíš. Klidně jim padne napětí na jmenovité baterky a třeba i pod, pokud máš víc spotřebičů.
Tenkrát jsem to řešil diodou na bílej kablík od regulátoru na altíku mezi D+ a napětí stabilizace jsem posunul vejš. Stejně nic moc, ale na otáčky 1200 - 4000 provozních to dávalo hezky 14,2 - 3 i se světli.
1.6ky a 1.9 mají německé Bosche. Tyhle altíky jsou lepší, ale nedají se jen tak napasovat na 1.3jky. Jen s úpravou držáku.
Baterka je za dobrou cenu, tak to neřeš. Exide je kvalita a nežli tam cpát Vartu Black za stejný prachy nebo dráž s nevalnou kvalitou, tak raději tu Exide a fakt neřešit. MAximálně občas dobít CTEK nabíječkou.
Na volnoběh magneton dobije, ale bez světel a větráku. Rádio nevadí. To nežere téměř nic, pokud nemáš super hifi soustavu se zesíkem nebo nehulíš nějakej sencor na plný pecky.
Dneska je v autech klidně 110A - 160A altík. Ten si jen lebedí. Spíš ty ekonesmysli o CO2 na km to dobíjení vypínají, protože zatíženej altík je jako u lokomotivy elektrodynamická brzda a motor pak vyflusne více emisí, ale nepatrně...i nepatrné ekoteroristy štve, jak víme.
Klidně si dej do Feldy voltmetr. Já měl palubní počítač TC-6 a na něm to krásně bylo vidět. Stačilo i do blinkru držet brzdu na volnoběh na semaforu a letělo to dolů o zátěž od brzdových světel 2x21W + 4x5W třetí
Tohle jsem měl jenom, když venku mrzlo.
Ono taky záleží, jaký jsi měl regulátor dobíjení.
Ty čínský a polský náhrady tlačily víc (VIKA, JEZPOL,...)
Origo Magneton regler nic moc, jak popisuji. Super výrobek byl pak HUCO Germany.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.