Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Ve stodole jsem našel po prarodičích starou Jawu 50. Dle dostupných informací byly papíry a pojištění zrušeno před dvaceti lety, SPZ nebyla odevzdána. Od té doby stojí.
Vše jsem rozpohyboval, provedl amatérskou opravu a oživení, jsem v procesu finálního skládání zpět dohromady, ale nikde jsem se nedozvěděl jaký je vlastně postup "legalizace" stroje do provozu. Čísla rámu i motoru sedí, z pozůstalosti je vše originální (některé části jsou zbastlené, nesedí dle rv.1975, stroj byl ještě předtím kupován z druhé ruky a v tomhle ohledu je historie neznámá).
Není to výstavní kousek, ale také žádná týraná vražda. Chtěl bych vyzkoušet jízdu, seznámit se se strojem a poté přesedlat na něco silnějšího (ideálně opět ČZ/Jawa) a motorku prodat.
Předpokládám že musím motorku odvézt na evidenční kontrolu, ale slyšel jsem že to lze i přes komisaře veteránklubu.
Starou SPZ bych rád zachoval, ale tuším že to nejspíše nepůjde, je-li již vyřazená (a správně bych jí ani mít neměl).
Tak jak to tedy je?
Díky za odpovědi.
Tak jak to tedy je?
Je to tak, že pokud je motorka skutečně již vyřazená z evidence, nemáte prakticky šanci jí znova přihlásit. Poptejte se ale na evidenčním úřadě, protože jestli má číslo, vyřazená být možná nemusí. V tom případě ale budete mít značný dluh za povinné ručení a možná by bylo lepší zapomenout, že ten stroj vůbec existuje.
zajímavé rady, a co přihlásit to přes vesmír? Znáš tu písničku od Tublatanky? Skúsime to cez vesmír?
na bílé značky jedině pdovodem, naklonovaním moto na živé papíry, do RHSV v pohodě
na bílé značky oficiálně dle zákoan jen ajko jednotlivá výroba a následné schválení ( původní scvháení zaniklo)...je nutné splnit EURO 5 a namontovat ABS, to nedáš
Skúste zájst na váš príslušný úrad s vašími dokumentami poprípadne značkou. možno je len dočasne odhlásena. Skutočný stav vám povedia len tam.
Toto bolo vo všeobecnosti,pretože neviem aké ste mali postupy,máte iné zákony. U nás ak ste mali napríklad traktor a ten ste odhlásili,tak ak ho ešte vlastníte a máte dokumenty o odhlásení,poprípadne starý technický,tak je možnosť ho znovu prihlásiť po absolvovaní STK. Pokiaľ tými dokladmi nedisponujete,tak prihlásenie je skoro nemožne.
A proč na úřad? SPZ se u malých moto nevydávali na DI , ale při koupi nové si každý musel číslo "namalovat" na cedulku namontovnou na pístech z výroby (měl jsem PF-73-34)-toto až někdy do doby kdy registrace MV přešla z policie -DI- na oběcní úřady -odbor dopravy-evidence MV- se začaly vydávat "státem" vyrábění tabulky. taže je jasné proč značka na pístu zůstala!
PS v roce 1999 jsem auto ještě přihlašoval na poilicii=DI ale o cca rok později, výměnu karoserie již na evidenci vozidel na OÚ
Do rozpadu ČSSR jsme měli doklady a podmíky atd stejné.Jinak když je jednou auto vyřazené z provozu dnes je to zánik vozidla tak jej do provozu na stejných dokladech nedostanete jedině pokud splní podmínky tak na veteránská čísla. od jisté doby anito ne neboť je NUTNÝ protokol o ekolikvidaci. Zde vypadá, že to bylo ještě v době kdy se jen na úřadu vyřadilo nebo oněco později kdy stačilo čestné prohlášení,ale ipak již s pův doklady NEŠLO legálně zpět dát do provozu! navíc pokud zaniklo z moci úřední /kdy byl zrušen polopřevod/ tak doklady sice bez záznamu zůstali ,ale na úřadu by je při okusu zpětně přihlásit nepřihlásili a zrušili (zapsali di nich zánik) !
povinná ekolikvidace všech motorových vozidel vychází z EU legislativy, kterou musela ČR převzít...s naším vstupem do EU v roce 2004 byla vložena do našeho zákona...včetně ustanovenéí, že vozidlo které bylo trvale vyřazeno ztrácí technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích...tady nejde o technický stav vozidla ale o správní - zákonné povolení k provozu na poz. komunikacích...
Jedna možnost tady je, ale musel by jste se s termínem vyřazení motorky trefit do období 1.7.2001 - 30.4.2004. Dále je potřeba originál TP bez ustřiženého rohu. Stačí úspěšně absolvovat STK, moto pojistit a na úřadě požádat o znovuzaevidování. Vystaví nový TP, dají novou značku a můžete jezdit.
V tomto období neexistoval depozit, takže cokoli bylo v tomto období odhášeno, neztratilo technickou způsobilost. Mám to osobně ověřeno. Sám jsem takto přihlásil zpátky traktor po dědovi. Ještě budu přihlašovat moto ČZ 125, ale prozatím bych s ní neprošel STK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.